Vinner av Idékonkurransen 2016 vil 3D-printe bein til skjelettet ditt

Forskningsarbeidet gjort av årets vinner har potensialet til å hjelpe mer enn 1 million pasienter i Europa årlig.

Se for deg at du havner på sykehuset med flere kompliserte beinbrudd. Legene forteller deg at du kanskje ikke har nok frisk beinmarg til å gjennomføre en transplantasjon til bruddområdene. Løsningen i dag er at pasienten da enten må ta bein fra dyr, og dermed gå på medisiner resten av livet, eller at det må tas bein fra andre steder i kroppen eller fra døde mennesker. Faren for komplikasjoner er overhengende.

I 10 år har Professor Kamal Mustafa ved Institutt for klinisk odontologi, Universitetet i Bergen, ledet en forskergruppe med ambisjon om å løse disse problemene. Nå mener han at de har funnet løsningen.

Mustafa og hans forskergruppe vil kombinere stamceller og 3D-printing for å gjenskape skadede beinfragmenter helt nøyaktig, samtidig som beinfragmentet vokser sammen med pasientens egne celler. Dette reduserer faren for at kroppen avviser beinfragmentet og det sikrer raskere og bedre gjengroing.

– Det er et åpenbart behov for en nyskapende tilnærming til problemstillingen. Dette skyldes for det første det konstante behovet for forbedrede og pålitelige produkter til lavere priser. I tillegg skaper økt aldring og levealder i Europa nye behov. Så snart vi har utviklet et produkt for klinisk bruk, vil en rekke sykdommer som skyldes beindefekter kunne lindres, sier Mustafa i en pressemelding.

Hvis prosjektet lykkes vil forskningen kunne være til nytte for over 1 million pasienter i Europa årlig. Markedet er stort, med en årlig omsetning på 2,35 milliarder dollar.

I juryens begrunnelse heter det blant annet:

“Blant de gode bidragene valgte juryen ut en kandidat som kommer fra et fagmiljø som er i front i sitt forskningsfelt. Fagområdet, rekonstruksjon av menneskers bein, er i rivende utvikling og har stort klinisk potensial”.

På bakgrunn av dette vinner Professor Kamal Mustafa Sparebanken Vest og Bergen Teknologioverførings ”Idekonkurransen 2016”.

–  Det å vinne Idékonkurransen understreker betydningen av innovasjonen i forskningen vår. Prisen vil stimulere min forskningsgruppe og miljøet ved vårt institutt ytterligere.

Prisen på 300.000 kroner, ble delt ut av Næringsminister Monica Mæland (H) på Bergen Næringsråds Årskonferanse i dag.

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »