– Nå må vi få med oss regjeringen i satsingen på bærekraftige sosiale entreprenører, sier Vibeke Hammer Madsen, administrerende direktør i arbeidsgiverorganisasjonen Virke.

InnoMag har tatt turen opp til Solli plass og satt seg ned med Virkelederen som selv betegner seg som utvikler. Vibeke har akkurat fylt 60, men det gjør ingenting, – fra femti og oppover har det bare vært topp, ler hun. Det oser av energi og utvikleren fra Virke har nå etablert et bransjefellesskap og et talerør for sosiale entreprenører og innovatører i Virke sosial innovasjon.

Heiagjengleder med både visjoner og ambisjoner!

– Virke er som kjent en hovedorganisasjon med mer enn 20.000 virksomheter, fordelt på ca. 260 ulike bransjer, alle innenfor handel -og tjeneste næringene. For meg er det viktig å heie på de som er interessert i å bygge og drive virksomheter i privat sektor i Norge. Vi jobber med både politiske, næringspolitiske og økonomiske rammebetingelser. Og vi jobber med alt det som er knyttet til det å være leder, driver og eier. Jeg ønsker at vi skal ha Norges beste arbeidsgivere i Virke. Det gjelder også for de som vil starte noe. Det handler om å være der å hjelpe de med nettverk og arenaer, og også gi faglig hjelp når det måtte være nødvendig.

– Da jeg tok jobben for 14 år siden var det fordi jeg ønsket å være med å påvirke utviklingen av norsk arbeidsliv. Jeg har nok alltid hatt i meg en intraprenør, og jeg elsker å være med å skape og få til noe og se resultater. Derfor har jeg vært opptatt av at Virke skal være en organisasjon som ligner en bedrift og hvor vi selv tester ut det vi anbefaler våre medlemmer å gjøre.

– Jeg har vært engasjert i organisasjonen Ungt entreprenørskap i 10 år. Det har jeg valgt å prioritere fordi for meg begynner påvirkningen av norsk arbeidsliv allerede i skolen. Det handler om å skape fremtidens gode arbeidsliv.

Hva er det mest innovative du har gjort i ditt liv?

– Jeg er nok en ”Jack of All Trades” med ganske variert bakgrunn både fra offentlig og privat sektor, inkludert politisk erfaring. Men jeg er nok først og fremst en person med et stort engasjement om å ville skape og gjøre, det har vært min viktigste driver hele veien.

Opprinnelig tok jeg utdanning som radiograf – en tre årig helsefaglig utdanning med spesialisering innenfor stråleterapi på Radiumhospitalet, hvor jeg også bygget opp Norsk Radiograf Forbund.

– Etterhvert ble jeg rastløs og stilte jeg meg selv spørsmålet; Hvordan kunne jeg bruke min bakgrunn til noe mer? Jeg hadde jo lært å møte mennesker i vanskelige situasjoner, blant annet barn med kreft som gikk igjennom en tøff tid. Jeg lærte å se mennesker, vurdere handlinger og sette ord på utfordringer. Med den erfaringen ”hoppet” jeg videre til blant annet statoil og KS og det har jo godt bra, smiler Vibeke til oss. Det finnes nok mye Pippi i Vibeke tenker vi, Pippi sa jo som kjent «Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg nok», og det mer enn aner oss at Vibeke har tenkt det samme ved flere korsveier.

Hvorfor er Virke opptatt av sosial innovasjon?

– Virke skal være med å skape det arbeidslivet vi har tro på for fremtiden. Det å kombinere forretning med et sosialt engasjement passer derfor godt inn i Virke sitt verdigrunnlag, Det er å skape, og forstå forretning, men også å forstå samfunnet, og å gi noe tilbake til samfunnet.

– Virke sosial innovasjon er et bransjefellesskap og et talerør for sosiale entreprenører og innovatører. Målet er å fremme bærekraftig samfunnsutvikling og være et felles kraftpunkt. Det er viktig at sosiale entreprenører kjenner på behovet selv. Vi har en rekke nettverksgrupper hvor en kan møte andre fagfok, bransjer og nettverk.

Hvordan ser Virke ut om 5 år?

– Ja, det lurer jeg selv på. Under 50% av ansatte organiserer seg i dag. Både arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner blir derfor utfordret på hva vi skal være og stå for i fremtiden, hvor digitalisering og robotisering vil dominere.

Derfor har vi startet en strategiprosess som går ut på å definere fremtidens hovedorganisasjon. Mye kommer garantert til å se annerledes ut!

Hva inspirerer deg?

– Det som har gitt meg stor glede er muligheten til å videreutvikle organisasjonen, det at jeg har medarbeidere og et styre som har turt å stole på meg. Sammen har vi utviklet organisasjonen og sammen skal vi fortsatt utvikle Virke for fremtiden.

– De ti årene i Ungt Entreprenørskap har også inspirert meg. Selv om jeg må si at jeg er litt skuffet over at vi ikke er kommet lengre med entreprenørskap i skolen.

– Jeg er en person som blir veldig lett engasjert,

– Når jeg ser flyktinger som kommer i små båter over havet, og diskusjoner om hvordan Europa skal håndtere fremtiden blir jeg berørt og engasjert. Jeg er også veldig opptatt av unge kvinner som starter egen virksomhet eller vil bli ledere hvor jeg kan bidra med mine erfaringer. 

Har du noen ganger ”gått på trynet?”

– Når man er 60 år har man vært gjennom en del. Det var ikke så mange kvinner når jeg jobbet i KS og i Statoil. Har nok kjent på noen herskerteknikker og følt på det å stå alene.

Dine lykkeligste øyeblikk?

– Det å oppnå hårete mål sammen med mine kolleger i Virke skaper definitivt fortsatt lykkefølelse. Privat er jo det å se barna vokse opp og plutselig stå med ditt barnebarn i armene stort. Jeg har mye å glede meg over.

Hvilken betydning tror du sosiale gründere vil få i Norge i de nærmeste årene?

– Uten sosiale entreprenører som lykkes vil Norge tape i konkurransen fra utlandet. Fremveksten i utlandet er mye raskere når det gjelder sosiale entreprenører. Vi må derfor få Regjeringen med oss i satsingen på bærekraftige sosiale entreprenører, og her har vi nok en kommunikasjonsutfordring. Sosiale entreprenører må selvsagt gjøre jobben selv. De må stå samlet og dele erfaringer, men Virke skal bidra – vi tror på dette!, sier den entusiastiske leder.

InnoMag opplyser om at Bitten Schei har etablert Senter for Sosialt Entreprenørskap og Innovasjon sammen med Hilde Dalen og Thea Emilie Dalen Dille. 

Les mer om Virke sosial innovasjon her.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here