Førsteamanuensis Audrone Miskinyte mener VR i fremtiden kan bli en viktig del av terapi og mental helse. Under Oslo Innovation Week ga hun et innblikk i fremtidens terapibehandling.

AR/VR i fremtiden var temaet på SALT under Oslo Innovation Week. LPO – Lithuanian Professionals in Oslo, gikk i dybden på AR/VR–teknologien, hvor Litauen ligger i front med seminaret “A shortcut to well-being via AR/VR & Gaming”. Og budskapet var klart. VR er mye mer enn bare gaming.

Mange fordeler

Førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, Audrone Miskinyte, mener VR–teknologien også har et stort potensial innenfor helsesektoren, og spesielt innenfor terapi.

– Det er mange fordeler med å bruke VR innenfor terapi. Det kan brukes for å hjelpe mennesker med sterke fobier, som en “trigger”, som på samme tid er helt ufarlig, forteller Miskinyte, og trekker frem eksemplet at noen med edderkopp-fobi kan få en virtuell edderkopp i hånden, uten at den kan gjøre skade.

For plutselig er farene kun på en skjerm. Miskinyte forklarer at det på denne måten også blir lettere å hjelpe pasienter, fordi man ikke trenger å ta dem med ut, eller ta med triggere inn på kontoret.

− Istedenfor å ta med en pasient med høydeskrekk opp til toppen av en bygning, skaffe tillatelse og flytte tilskuere, kan man bare bruke brillene, for å få en lignende effekt, sier Miskinyte.

Og hun mener denne typen teknologi har mange muligheter på terapeutens kontor.

− For eksempel kan dette brukes for mennesker med avhengigheter, for å bekjempe “triggere”. Vi kan plassere dem i virituelle situasjoner hvor de vanligvis blir trigget. For eksempel kan vi sette en person som er avhengig av alkohol, i en sosial sammenheng på en bar.

Langt unna norm

For det handler om å endre tankesettet, forklarer hun, og legger til at det å trigge de sanne følelsene, uten å være i fare, kan gjøre det lettere å takle senere.

Men Miskinyte er klar på at dette ikke er for alle, og at det ikke vil bli en standard.

−Slik som med andre former for behandling, må pasienten være klar for det og mottakelig for den typen behandling. Ikke alle vil være åpne for det, og da vil det heller ikke ha noen effekt, forklarer hun.

Og Miskinyte mener vi fremdeles er et godt stykke unna VR som en del av den vanlige terapien-timen.

− Dette kan ikke være noe hvem som helst kan bruke, det må gå gjennom myndighetene, og det må strenge regler på plass først, forklarer hun og legger til at et godt verktøy i feil hender kan være svært farlig.

− Derfor er det litt viktig det tar den tiden det skal, slik at alle etiske problemer er løst, forklarer hun.