I årets lyseste uke har solen tatt seg en liten hvilepause, – og fjellovergangene i vårt langstrakte land kunne til og med melde om snø. Vi er litt usikre på om dette bærer bud om en sen forsommer eller tidlig vinter, men kan med sikkert konstatere at lengre nordover kommer ikke sola i år. Kan det være at selv sola værer problemene i nord?

I vårt mangfoldige, langstrakte land der det mest jo er nord valgte jo Finnmarkingene denne uka å peke nese til både Storting og regjering i reneste Brexit stil. Og vi som trodde at kun Middelhavslandene slet med slikt! Vi kjenner ikke alle argumentene, men når 9 av 10 sier nei kan det jo være at de har et poeng… Kommunalminister Monica Mæland ser uansett ikke poenget og virker ikke innstilt på dialog. Vi er derimot skeptiske til en langvarig ordkrig om det som i bunn og grunn er en strek på kartet.

Det hele er uansett en strek i regningen for Erna Solberg og hennes regjering som denne uka har FNs generalsekretær António Guterres på besøk fordi Norge bruker midtsommeruka til en liten sommerflørt. Ernas ønske er nemlig å sikre Norge en plass i sikkerhetsrådet. Da passer det jo slett ikke med opprørske fylkespolitikere som fifler med Finnmarkexit og nordnorske gloser som slett ikke egner seg for sarte diplomatører.

Like dårlig passer det nok at statlig eide Telenor nok en gang er tatt med buksene nede etter grov og langvarige brudd på konkurranseloven. Som kjent besluttet Konkurransetilsynet å ilegge Telenor et overtredelsesgebyr på 788 millioner kroner. Det sier en del om ukultur og langstrakt reise mellom fagre ord og beinharde realiteter.

Vi har sagt det før og gjentar det gjerne, de statlig eide aktørene har et eget ansvar for å følge en høyverdig etisk og moralsk vei. Det innebærer å takke nei til å kjøre radiobil over små konkurrenter og innovative aktører som prøver seg, og det betyr at man betaler sin skatt i stedet for å skatteoptimalisere med spissfindige juridiske konstruksjoner i andre land.

Telenor er en av flere statlige aktører som av og til later til å tro at lover og regler gjelder for de andre, men arroganse og lav realitetsforståelse er og blir elendige erstatninger for genuin innovasjonsevne.

Se bare på Nokia som for 20 år siden var Europas mest verdifulle selskap og General Electric som denne uka ble fjernet fra Dow Jones etter å ha vært med i industriindeksen i 110 år. GE var tidlig på 2000-tallet regnet som verdens største selskap målt i verdi, det er litt av en nedtur selskapet har opplevd, – over halvparten av aksjeverdien er barbert bort på de siste 12 månedene.

Det er nyttig bakgrunn å tenke på når man leser referatet fra Karl Methas flotte innlegg på World Learning Summit; Kunnskap fra skolen er ikke nok, vi må kontinuerlig lære og vi må lære oss nye måter å lære på. Maskinene kan ende med å kontrollere oss og ikke omvendt. Vi må lære raskere og smartere. Vi må fylle gapet, sa Mehta.

Denne uka hadde jeg også gleden av å skrive lederen i Aftenpostens innstikk «Forskning og Innovasjon», – og der pekte jeg på de sju verdiene vi ikke bør glemme på vår vei, enten vi vandrer med freidig mot, kjører landet på langs eller flyr høyt til værs. Det siste gjorde sjefen i Avinor og samferdselsministeren mandag da de for første gang tok av i et elektrisk fly. Flyet er verken utviklet av Boeing eller Airbus, i stedet er det en liten slovensk innovativ aktør, som lyder navnet Pipistrel, som står bak.

Ukas innovasjonsblomst går til samferdselsministeren som slanket seg over 10 kilo for å fly elektrisk og Stein Nilsen i Widerøe som proklamerte at innen 2030 flyr Widerøe alle oss passasjerer elektrisk – friske meldinger liker vi!

Fremtiden er elektrisk, solbasert og spennende!