2014 står og banker på med 365 blanke fine kalenderdager og vi nordmenn skal feire 200 års jubileum og det vil gå et nostalgisk sus over landet. Samtidig faller det på oss IT infiserte å forberede våre virksomheter på et nytt år fylt med endringer.  3ins Truls Berg byr på 10 spådommer for året som kommer;

1.     En epoke er over, – den gamle grå parteres!

I 2014 vil den gamle storheten HP parteres opp og vi får tidenes garasjesalg, etter at et presset styre innser at det ikke naturligvis er flust med synergier mellom printersalg på Rimi, avansert søketeknologi og serverparker.

2.     Apple flopper, – arven etter Steve Jobs viser seg for tung å bære!

Etter å ha lansert nye versjoner som selv de Apple religiøse sliter med å anse som forbedringer flopper selskapets nysalg, og aksjen starter en nedtur som halverer verdien av selskapet før året er omme. Den gamle sannheten om at i suksess ligger kimen til arroganse og påfølgende fiasko viser seg å gjelde også for Apple. Steve Jobs vil snu seg i graven.

3.     Big Data gjør Business Intelligence litt mer intelligent, og betydelig mer relevant!              Big data vil også i 2014 være på alles lepper, men det er fremveksten av nye innovative aktører som utnytter small data samlet inn fra tusenvis av forbrukere som skaper de store endringene. Quantified Self bevegelsen vokser i styrke og det blir vanlig å dele mer og mer data med flere og flere, og de ivrigste vil tjene gode penger på å dele data.

4. Facebook starter reisebyrå, og blir verdens største i løpet av 10 måneder!

Opera Software kjøpes opp, i et år preget av flere spektakulære fusjoner og oppkjøp som for alvor endrer gamle bransjegrenser.  Google kjøper Linkedin og starter en krig med Facebook som ikke står tilbake i verken betydning eller konsekvenser for de tidligere krigene bransjen har opplevd.  Krigen handler om vår gunst og lojalitet som forbrukere og seierherrene vil trolig definere vår verden de neste 10 årene.

5. IT- sjefer blir verdiskapere – eller outsources!

Takket være cloudbaserte løsninger som fullstendig overtar scenen og mer moden teknologi som rett og slett virker blir IT-sjefens hverdag betydelig enklere og i mange sammenheng fullstendig overflødig. De dyktigeste IT sjefene viser seg som visjonære mulighetsskapere og gir konkrete og gode innspill på hvordan hverdagen kan forenkles og forbedres – for dem står IT for Innovativ Tenkning. De andre blir i 2014 i økende grad bedt om å forlate organisasjonskartet.

6.     Årets skandale – to offentlige prosjektledere går i fengsel!

Store overskridelser og elendig prosjektstyring på et stort offentlig prosjekt medfører nok en gang overskrifter, men det er det faktum at det tas ut tiltale som vekker den største oppsikten.  Etter to tiår med skandaler i hundremillionersklassen uten konsekvenser for de involverte, blir 2 offentlige ledere i 2014 tiltalt og dømt for å sløse med skattebetalernes midler.

7.     Internet of Things blir årets begrep, nanoteknologi omfavnes!

Dette bidrar til å skape ny vekst i IT bransjen, men mange av dagens aktører er sent ute og nye innovative aktører kommer på banen. Vi vil få den første pizzaleverandøren som eksperimenter med flyvende droneleveranser – med 15 minutters leveransegaranti blir de en hit, men enkelte ureglementerte dropp skaper utfordringer og store overskrifter.

8.     Undervisnings- og helsesektoren våkner opp – og revolusjoneres av brukerne!

MOOC’enes fremvekst medfører at stadig flere lærere vil oppleve tomme klasserom og langt smartere studenter.  De mest populære lærerne får egne fanklubber og Justin Beaver lignende status. Helse Norge utfordres av en rekke nye innovative oppstartsmiljøer som i et intelligent offentlig privat samarbeid løser utfordringer helsesektoren har slitt med i årtier. Pasienten settes endelig i sentrum, helsekøene forsvinner og vi går på virtuelle sykebesøk via APP.

9. Konsulentbransjen går på en smell!

Etter å ha vært med å revolusjonere alle andre bransjer er tiden kommet til å effektivisere bort seg selv, – noe de færreste aktørene gjør på en god måte.  Forvent både konkurser, oppkjøp og nye vinnere i løpet av året.

10.  Neste års juleslager – løp og kjøp!

Augmented reality på alles lepper. Samsung, Sony og Google’s nye briller blir å finne under mange juletrær i 2014. Plutselig så kan vi alle julesangene mens vi går rundt juletreet, men det blir vanskeligere enn noensinne å se hvem som følger med eller surfer i internmøtene.

 

La meg avslutte med et fromt ønske om at vi alle klarer å skille mellom å være informert og å drukne i informasjon. Vi lever i en tid der det ikke lenger er hvor mye man leser, men hva man prioriterer og hvilke nettverk man tar del i som vil avgjøre vår grad av suksess.

Det kan også være verdt å minne om de fleste av oss har en lei tendens til å overvurdere hvilke endringer som kommer på kort sikt, – og gang på gang så undervurderer vi de endringene som skjer på lengre sikt.

Med varme ønsker om et inspirerende og innovativt 2014!

3in Teamet

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here