Skal Norge sko seg for fremtiden trenger vi flere techgründere. Vi må satse på næringer som gir høy verdiskaping og som bidrar til nødvendig omstilling. Regjeringen la i dag frem sin Gründerplan, og IKT-Norge forventer målrettet satsing og aktiv gründerpolitikk fremover.

Adm dir. i IKT-Norge, Heidi Austlid, deler her deres forslag til 11 bud for å booste techgründerne;

1. Opsjonsbeskatningen må endres
Opsjonsbeskatning må endres slik at den virker som incentiv for ansatte i oppstartselskaper uten samme lønnsevne som etablerte selskaper.

2. Regelverk for forskuddskatten må endres
Regelverket for innbetaling av forskuddsskatt for selvstendig næringsdrivende må endres slik at skatt betales inn etterskuddsvis per kvartal og ikke forskuddsvis.

3. Egen FoU-los for gründere
Forskningsrådets virkemidler er viktige for gründere, men vanskelig å finne frem i og enda tyngre å søke.
IKT-Norge vil ha egen FoU-los i forskningrådet kun for startups.

4. Gründervisa
Gründervisa for entreprenører utenfor EØS som vil starte sitt selskap i Norge, etter modell fra Storbritannia.

5. Offentlige anbud som funker
Offentlige anbud, slik de i dag rigges, er gründerfiendtlige og utestenger ofte små selskaper fra å konkurrere om offentlige kontrakter.

6. Etablerertilskudd må styrkes
Regjeringen foreslår å øke etablerertilskuddet til kr. 340 millioner for 2016. Det er en reell økning på 90 millioner fra 2015. Regjeringen vil imidlertid redusere etablerertilskuddet i 2017 til samme nivå som i dag.
IKT-Norge forventer at regjeringen øker, og ikke reduserer, etablerertilskuddet fremover. Dette er den viktigste inngangsbilletten for å starte nye selskaper.

7. Engleinvestorer direkte til bedriftene
Regjeringen foreslår å øke støtte til forretningsengler med 50 millioner som vil utløse minst 100 millioner til bedrifter med vekstpotensiale. Det er bra, men
IKT-Norge forventer at ordningen kommer direkte til bedriftene og ikke til fordyrende mellomledd.

8. Akselleratorprogram og samlokalisering for vekst
Samlokalisering er en viktig faktor for startupselskaper for å få tilgang til kompetent nettverk, kunder og kapital. Samtidig er akselleratorprogram en viktig faktor for å få flere til å lykkes. En kobling mellom utdanningsinstitusjoner og gründerselskaper vil også få flere til å satse

9. Flere techstudieplasser
Kun 10 % av de som søker IT-studier kommer inn, og i dag er over 6000 IT-stillinger er i dag ubesatt. Alle techselskaper, store og små, sliter i dag med å finne kompetent arbeidskraft. Det er ikke mangel på gode studiekandidater, men antall plasser.

10. Programmering som fag i skolen
Skal vi motivere og engasjere unge til å starte techselskaper, må de kunne forstå grunnleggende programmering.

11. Dyrk rockestjernene
Det er flere techselskaper med global suksess. Når politikere diskuterer omstilling og Norges fremtid er disse sjelden nevnt og ofte glemt, og kommer lett i skyggen av tradisjonell industri. Dette er Norges fremtidige merkevare, og vi må dyrke de nå.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here