Etter en konkurranse med bedrifter fra hele Europa er det nå klart at Iris AI får finansiering fra EUs Innovasjonsråd. Verktøyet til Iris gir deg mulighet til å håndtere store mengder vitenskapelige dokumenter gjennom bruk av kunstig intelligens.

Det er gjennom akselerator-programmet, EIC Accelerator, som er del av EUs forsknings- og innovasjonsprogram, Horisont Europa, at Iris har fått denne finansieringen. Konkurransen er skarp, og bare de aller mest innovative bedriftene får gjennomslag.

Blant nærmere tusen kvalifiserte bedrifter fra hele Europa kom 250 videre til pitching og intervju foran en jury, og av disse var det til slutt 78 selskaper som ble tilbudt finansiering fra verdens største forsknings- og innovasjonsprogram i denne omgangen.

– Gratulerer til Iris. Denne tildelingen viser betydningen av norsk deltagelse i Horisont Europa for norske bedrifter, og igjen ser vi at norsk deep-tech er i verdensklasse, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Iris.ai har tidligere fått kommersialiseringstilskudd fra Innovasjon Norge, og i denne runden fikk de rådgivning fra Innovasjon Norges EU-rådgivere både før og etter finansieringen fra EIC Accelerator. De fikk også god oppfølging fra Investinor med å spisse presentasjonen sin mot et investorperspektiv.

Innovasjon Norge
Jacobo Elosua, Anita Schjøll Abildgaard og Victor Botev startet Iris.ai. Foto: Dan Taylor

Kunstig intelligens
Hovedproduktet til Iris er ‘the Researcher Workspace’, og var klar i betaversjon i 2022 etter flere års forsknings- og utviklingsarbeid. Det er en kunstig intelligens-basert arbeidsplattform for alle som må håndtere store mengder vitenskapelige dokumenter – alt fra patenter til artikler til interne rapporter – hvor fakta og presisjon er essensielt.

– Løsningen vår er et intelligenslag på toppen av en hvilken som helst dokumentsamling, sier Anita Schjøll Abildgaard, administrerende direktør i Iris.

Brukerne kan selv laste opp dokumentsamlinger, laste inn forsknings- eller patentdatabaser som er åpent tilgjengelige, koble direkte til interne databaser eller betalingsløsninger med dokumenter som de abonnerer på. Iris sitt verktøy fungerer om dokumentsamlingene består av 100 eller 50,000,000 artikler.

– Vi løser allerede problemer som rett og slett ikke kan gjøres manuelt, og på lang sikt bygger vi en kraftfull, tverrfaglig kunstig intelligens som kan hjelpe oss mennesker å finne ny innsikt basert på milliarder av publiserte forskningsfunn, sier Schjøll Abildgaard.

Iris.ai har jobbet på dette fagfeltet i syv år, og er verdensledende innen Natural Language Processing, spesifikt på vitenskapelig og teknisk tekst. De er norskregistrerte, men har et team som er spredd over hele EU og de har store globale ambisjoner.

145 millioner fra EU
Iris har nå mottatt nærmere 25 millioner kroner i tilskudd fra EIC, og tilbud om opp mot 120 millioner i egenkapital. Denne egenkapitalen består som regel av kapitalinnsprøyting gjennom at EIC-fondet kjøper nye aksjer eller gir konvertibelt lån til bedriften.

– Dette viser at det er høy grad av innovasjon i norsk næringsliv. Å få gjennom en søknad hos EIC Accelerator er et uhyre trangt nåløye, og det er bare de aller mest innovative som lykkes. Iris viser andre norske bedrifter at det er mulig å hente mye penger i EU-systemet, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

– Vi har mottatt mye hjelp fra Innovasjon Norge i denne prosessen – både da vi kom til intervjuet og ikke nådde hele veien i fjor, og igjen i år. Innovasjon Norge har gitt oss enorm moralsk støtte og virkelig ønsket at vi skulle lykkes. De har heiet på oss hele veien, sier Schøll Abildgaard.

Før intervjuene med juryen ga Innovasjon Norge coaching-timer og arrangerte en generalprøve med en «jury» bestående av representanter fra blant annet Investinor og Innovasjon Norge.

– Det at vi er valgt ut bekrefter for oss det vi hele tiden selv har visst: det vi gjør er viktig, og unikt – og vanskelig, så det tar tid, og vi har dermed aldri passet godt inn i typisk venture capital. Finansieringen vil derfor støtte oss i å skalere opp den kommersielle vekstfasen vi har begynt på det siste halvannet året, med både ferdigstilling og forbedringer av Researcher Workspace og kommersialiseringen inn mot vårt globale marked, sier Schjøll Abildgaard.

EIC Accelerator
EIC Akselerator (European Innovation Council Accelerator) er en finansieringsordning i EU hvor små og mellomstore bedrifter kan søke om tilskudd på inntil 2,5 millioner EURO og i tillegg egenkapital på inntil 15 millioner EURO.

Finansieringen fra EIC Akselerator går til banebrytende innovasjoner med et stort, internasjonalt vekstpotensial og med betydelig positiv effekt på miljø og samfunn. Kommer du gjennom nåløyet får du finansiering, coaching og akseleratortjenester. Ordningen finansieres gjennom EUs rammeprogram for forskning og innovasjon, Horisont Europa.

Innovasjon Norge er nasjonalt kontaktpunkt for EIC Accelerator og bidrar med rådgivning i utviklingen av søknadene til EIC, pitching og trening i å svare på krevende spørsmål fra en jury i Brussel.

Kontakt Innovasjon Norge:

Anders Vinnogg
Kommunikasjonsrådgiver
Innovasjon Norge