Vi nærmer oss arbeiderens internasjonale kampdag: 1.mai. Fram til 1919 var kravet om en lovfestet normal arbeidsdag på 8 timer den viktigste saken som ble kjempet for i Norge. Idag, med ord som delingsøkonomi og et land i omstilling, er den “normale arbeidsdagen” igjen satt på agendaen.

Det så vi under NHOs årskonferanse hvor selve temaet var ”det nye arbeidslivet”. Mens LO for mange representerer den tradisjonelle tankegangen, har NHO valgt å stille seg mer positive til omstillingen, og hvordan ny teknologi forandrer måten vi jobber på. Nå har begge partene derimot kommet fram til et felles mål.

I januar sto LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-sjef Kristin Skogen Lund sammen på scenen for aller første gang under en av Norges mest profilerte konferanser for å lansere sitt nye samarbeid med mål om å skape flere jobber og et bærekraftig arbeids- og næringsliv.

Vil de lykkes?

1. mai-tog, Karl Johans gate, år 1930.
1. mai-tog, Karl Johans gate, år 1930.

Målene framover

Vi spurte Gerd Kristiansen om hva som er hennes fremste inspirasjon for å håndtere endringene som kommer.

– Jeg har etter hvert mange barnebarn, og merker at deres framtid betyr stadig mer for hvordan jeg tenker – hvilket samfunn de skal overta og leve i framover, svarte Kristiansen.

Det er en stund siden NHOs årsmøte hvor dere gikk sammen på scenen. Hva har skjedd siden? – Hvor ligger fokuset framover?

– Vi fortsetter å samarbeide med NHO på mange områder – blant annet gjør vi en jobb i integreringspolitikken og med å finne måter å bekjempe arbeidsløsheten på. Akkurat nå er det lønnsoppgjøret som er i gang, og der har vi jo litt ulike interesser å ta vare på. Men det håndterer vi.

Utnytte teknologien

NHOs mål framover er å bringe norsk arbeidsliv helt fram i teten av utviklingen hva gjelder kompetanse og bruk av teknologi. Og – ikke minst – vi må sørge for at Norge er i tet på å utnytte mulighetene teknologien skaper, gjennom et sterkt norsk privat eierskap, skrev Tore Ulstein, President i Næringslivets Hovedorganisasjon.

Dette er oppgavene som skal realiseres:

  • Norge skal ha høy verdiskaping og et næringsliv som sikrer velferdssamfunnet.
  • Norge skal ha et inkluderende arbeidsliv med høy sysselsetting.
  • Norge skal være en industrinasjon i den høyteknologiske delen av verdikjedene, og en leverandør av høykompetente tjenester.

Når InnoMag spurte Kristin Skogen Lund om hva som inspirerer henne svarte hun, ”Ja, hva er egentlig det?”, og fortsatte,

– Jeg tror det grunnleggende ordet som best beskriver meg er nysgjerrighet, det at jeg hele tiden drives frem på jakt etter nye horisonter og steg ut i nytt terreng for å se hva jeg kan lære der. Det har jeg hatt med meg hele tiden, tatt imot det nye og det ukjente og det utfordrende som livet har kastet mot meg og turt å gå inn i det. Denne urkraften er med meg i alle aspekter av det jeg gjør – for eksempel går jeg aldri samme tur to ganger, i stedet velger jeg nye stier. Når jeg er på restaurant og blir tilbudt buffet velger jeg litt av det meste – nysgjerrigheten gjør at jeg vil teste ut nye retter og smake på alt, sier hun.

Dere kan lese hele profil-intervjuet av Kristin Skogen Lund her og Gerd Kristiansen her.

God 1. mai!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here