InnoMag har tatt et dypdykk i det norske startuplandskapet og gir deg her en oversikten over noen av Norges mest innovative oppstartsselskaper akkurat nå.

(Hele reportasjen og mye mer finner du i årets utgave av Innovasjonsmagasinet. Magasinet kan fås kjøpt på utvalgte Narvesen-butikker over hele landet)

Kandidatene er hentet fra InnoBørs, InnoMags uavhengige møteplass for gründere og investorer, nominasjoner fra InnoMag.no sine lesere og anerkjente innovasjonsmiljøer i Norge. Dette er det fjerde året Innovasjonsmagasinet arrangerer kåringen.

I år er de 50 startupene delt inn i to kategorier: Nykommere og vekstbedrifter. Denne artikkelen tar for seg kategorien nykommere.

Oppstartsbedriftene på listen ble vurdert etter følgende kriterier:

•Yngre enn fem år

•Grad av disruptiv innovasjon

•Grad av internasjonalt skaleringspotensial

•Presentasjon og profilering av virksomheten i ulike medier

• I tillegg har de 25 bedriftene under kategorien “vekst” måttet vise til dokumentert vekst i omsetningstallene.

I tillegg til redaksjonsjef Julie Vissgren og Innobørs-ansvarlig Gudbrand Teigen, besto juryen av Joachim Thorsen, seniorrådgiver i Innovasjon Norge, Nina Hoddø Bakås, gründer og styreleder i START Norge, Bente Lunke Norum, community manager i Connect Østlandet, Berg Moe, Partner & CEO i EntraHouse og Tormod Granheim, Country Manager i Seed Forum.

25 nykommere (Del 1)

Scout Drone Inspection AS:

Scout Drone Inspection lager spesialiserte droner og tilhørende skybaserte analysetjenester for innvendig skipsinspeksjon eller annen tankinspeksjon. I dag er man avhengig av å bruke stillaser eller klatrelag for å komme til på alle steder som må inspiseres – og arbeidet er utsatt sett ifra et HMS-perspektiv. Scout Drone Inspection sine droner skal gjøre det enklere å operere uten bruk av ekspertpiloter. De vil bli utstyrt med avansert sensorikk for deteksjon av korrosjon og sprekkdannelser. Det jobbes også med autonome funksjoner slik at man tilslutt slipper å sende mennesker ned i tankene som skal inspiseres.

Selskapet har allerede sikret seg et langsiktig forskningssamarbeid i form av et NFR-prosjekt med skipsklassifiseringsselskapet DNV GL og andre partnere over en treårsperiode fra sommeren 2018. Selskapet er også i gang med internasjonal ekspansjon i det asiatiske markedet.

Exero Technologies:

Exero utvikler løsninger som muliggjør en mer aktiv og selvstendig hverdag for personer med funksjonsnedsettelser. Deres første produkt, Spike, er en piggekjelke for barmark som kan brukes i varierende terreng. Spike er utviklet sammen med sluttbruker, og har fokus på design og funksjonalitet.

Teamet ble kåret til Årets Studentgründerteam i 2017 av Sparebank1 Midt-Norge.

Deres langsiktige mål er å skape flere nye løsninger som muliggjør en aktiv og selvstendig livsstil for funksjonsnedsatte.

Confrere AS:

Har du tatt fri fra jobben fordi du måtte en tur på legekontoret for å få en resept? Eller for å ha et møte med bankrådgiveren? Mye av tiden vi bruker på møter forsvinner til reisetid og ventetid. Men hvorfor bruke så mye tid, hvis man kun trenger å se og høre hverandre? Da kunne jo møtet vært gjort på video, tenkte gründerne bak Confrere som har utviklet et videokonferanseverktøy som ved hjelp av et enkelt tastetrykk skal gjøre det mulig å kommunisere med andre på en brukervennlig og sikker måte.

Confrere har allerede fått internasjonal anerkjennelse, og skal blant annet snakke på konferanser i USA, Tyskland og Storbritannia i løpet av våren.

Poio:

Poio sin visjon er at ingen barn skal slite med å knekke lesekoden. Oppstartsbedriften bygger et globalt edtech-selskap som lærer barn å lese på en måte som forebygger lesevansker og skaper leselyst. Gjennom det digitale lesespillet tar Poio barna med på en læringsreisen fra bokstaver til ord. Selskapet kartlegger så barnas leseferdigheter og rapporterer dette til foreldre/lærere via e-post.

I 2017 ble Poio, ifølge gründerne, den tiende mest nedlastede appen i Norge. Med en pangstart i det norske markedet er nå lesespillet Poio på vei til Sverige og deretter engelskspråklige land.

Convertelligence AS:

2018 blir omtalt som chatbottens år, og AI-selskapet Convertelligence skal sørge for at norske bedrifter følger med i tiden. Ved hjelp av maskinlæring og naturlig språkbehandling har Convertelligence utviklet Kindly, en plattform som gjør at hvem som helst kan lage chatbotter, uansett om man er teknisk anlagt eller ikke. Brukervennligheten i Kindly skal bidra til at chatbottene holder høy kvalitet og sørge for at bedrifter selv kan bygge, oppdatere og vedlikeholde chatbotten uten å måtte ansette utviklere. Kindly skal knne passe for både store og små bedrifter.

AbleOn Medical AS:

Ifølge gründerne er 80-90% av dagens hjem ikke tilpasset fremtidens demografi. Kun 16% av alle dusjer er tilpasset for å motta hjelp og omsorgsarbeidere må arbeide nesten halvparten av tiden i dårlige arbeidsposisjoner.

AbleOn utvikler et dusjsystem som gir eldre og mennesker med funksjonsnedsettelse mulighet til å håndtere sin personlige hygiene mer selvstendig. Systemet består av flere enkeltmoduler som bistår gjennom hele dusjrutinen ved å tilpasses den individuelle brukers behov, livssituasjon og bomiljø.

Produktserien har som mål å øke brukernes mobilitet og sikkerhet i baderommet, lette arbeidet for helsearbeidere og bidra til å redusere kostnader for de offentlige og private helsetjenester.

VR Education AS:

VR Education ønsker å gi elever en mer praktisk, hverdagslig og morsom tilnærming til et fag mange opplever som teoretisk og kjedelig. Gjennom VR Education og bruk av VR-oppgaver presenterer man matematiske spørsmål og oppgaver på en virkelighetsnær og praktisk måte. Med produktet håper selskapet å vise at visualisering av matematikk kan hjelpe barn og ungdom til å fullføre skolegangen, skape ny glede rundt læring og utvikle digitale ferdigheter.

Selskapet har et globalt fokus og vært presentert i flere land. Tross kort levetid har gründerne allerede vunnet DNB NXT Innlandet sin pris og PwC sitt «Vil litt mer-fond». Det jobbes også med andre fag og områder i selskapet.

FundingPartner AS:

FundingPartner ble grunnlagt i 2016 og har som mål å revolusjonere markedet for bedriftslån for bedrifter, investorer og samfunnet som helhet. FundingPartner formidler lån til kunnskapsbedriften som ønsker å gå fra 5 til 50 ansatte, den lokale bakeren som vil investere i ny bakerovn, eller bonden som ønsker å effektivisere driften på gården sin. Gründertemaet har erfaring fra blant annet Goldman Sachs, McKinsey, Oljefondet, UBS og Swedbank.

Lawbotics AS:

Lawbotics tilbyr en flersidet plattform for dokumentautomatisering kalt Lexolve™. Tjenesten er allerede er tatt i bruk i flere større bedrifter og advokatfirma som Huseiernes Landsforbund, Telia, Backe, Stokke, PwC, Schibsted og Bing Hodneland. Selskapene bruker Lexolve™ for å effektivisere, kvalitetssikre og redusere juridisk og økonomisk risiko knyttet til opprettelse og bruk av juridiske dokumenter.

Selskapet ble startet av Merete Nygaard, som bruker sin erfaring som forretningsadvokat til å automatisere deler av sitt tidligere arbeid. Sammen med medgründer og teknisk sjef Alexander Schwantes har de som ambisjon å endre måten jurister arbeider på i Norge og internasjonalt, ved å gjøre jus mer tilgjengelig, effektiv og transparent.

Boneprox:

Benskjørhet er en sykdom som rammer 50% av kvinne og 25% menn i Norge. I dag er retningslinjene slik at man forsøker å undersøke pasienter først etter at en fraktur har oppstått.

Boneprox har med sin patenterte programvare muligheten til å avlese bentettheten i kjevebenet på et vanlig tannrøntgenbilde innen et par minutter for å finne ut om en person ligger i risikosonen for en fraktur samt benskjørhet. Dette innebærer at man igjennom et helt vanlig tannlegebesøk kan oppdage og forebygge en sykdom som skaper de lengste sengeliggende pasientene.

Boneprox vant DNB Healthcare Prize 2017 som årets helseinnovasjon og ble tildelt “Seal of Excellence” fra EU-kommisjonen.

Astralution:

Ved hjelp av droneteknologi, GIS og HoloLence tilbyr Astralution nye metoder for innsamling og overføring av data og oversiktsbilder. Selskapet utvikler i samarbeid med sine partnere produkter til bruk innen kriseteknologi, telemedisin og teknisk inspeksjon.

Teamet jobber med å få ferdigstilt verdens første sone1 EX godkjente system og har allerede fått på plass en drone som kan benyttes i områder med null sikt og helt uten GPS dekning, Denne har teamet tenkt å fly i tuneller og andre områder der man tidligere ikke har kunnet benytte droneteknologi pga. manglende signal.

Astralution ble i 2018, som eneste skandinaviske selskap, valgt ut til Emergency Number Europe 112 sitt globale akselerator program. Programmet er sponset av Facebook og Google. Selskapet jobber også tett med Innovasjon Norge og Connect Vest.

Berg Norway AS:

Berg Norway AS ble startet av Paal Friele Grung i 2016. I Mars 2017 lanserte selskapet sine klokker på Kickstarter og solgte for 880 000kr.

Neste kolleksjon kommer med smarte funksjoner og selskapet har de siste åtte månedene jobbet med å få på plass teknologien de ønsker å implementere i klokkene. Ifølge günderen selv, er de de første i verden innen klassiske klokker som tilbyr klokker man kan betale med. Dette gjøres ved at man legger over en kryptert versjon av bankkortet inn på klokkeremmen via en app. Man vil etterhvert også kunne legge inn nøkler til diverse låser som støtter NFC-teknologi.

BizBot:

Å drive et firma er vanskelig. Både myndigheter, investorer og kunder stiller høye krav til rapportering og formalia fra de som har påtatt seg et ansvar ved å stifte et aksjeselskap. BizBot digitaliserer og automatisere slike tidkrevende og vanskelige oppgaver, slik at gründeren skal kunne spare både tid og penger.

BizBot analyserer all data, og vil på et tidspunkt tilby Business Intelligence-løsninger til myndigheter og større aktører innen bank og finansnæringen.

Det første produktet kundene kan ta i bruk, er en digital aksjebok. Alle aksjeselskap i Norge er pålagt å føre en oppdatert aksjebok med nummererte aksjer og oversikt over historiske bevegelser. BizBot løfter dette fra excel til en automatisert tjeneste.

Eyecheck System:

Eyecheck System er en skybasert kommunikasjonsplattform og et pre-seleksjons system for vurdering av øyeforandringer. For optikerpasienter betyr dette et mer bekvemt og billigere alternativ til et øyelegebesøk. For pasientene innebærer løsningen, ifølge gründer og øyelege Jörn Beckröge, kortere reisevei, mindre tidsbruk, et betydelig raskere svar om deres øyehelse og en vesentlig bedre tilgjengelighet for øyeundersøkelser hos lokale optikere, grunnet lokalisasjon og lengre åpningstider.

Eyecheck System har fått tilskudd fra Innovasjon Norge fase 1 og 2 og støtte fra Horizon 2020 programmet for konseptet. Siden september 2017 har selskapet inngått avtaler med 53 kundebutikker i Norge og etablert et svensk foretak.

Alva Motor Solutions:

Alva Motor Solutions utvikler en ny produksjonsteknologi som skal gjøre elektriske motorer og generatorer lettere og mer effektive. Teknologien har svært mange potensielle anvendelsesområder, blant annet innen transport til lands, vanns og innen luft- og romfart.

Som inngangsmarked skal Alva produsere lette, høyeffektive elektriske motorer til store industrielledroner. På sikt ønsker de å lisensiere teknologien til større motor- og generatorprodusenter, slik at de kan tilby sine kunder lettere, mer effektive produkter til konkurransedyktige prispunkter.

Alva er støttet av Innovasjon Norge, Norges Forskningsråd og Regionale Forskningsfond Midt-Norge, og selskapet er nå i ferd med å hente sin første runde med privatkapital i en såkornrunde frem mot sommeren.

‪‪ Wiral Technologies AS :

Wiral Technologies  ble startet i januar 2016 av fire frilufts- og filmentusiaster som så behovet for nye vinkler når de var ute og filmet. Sammen har de laget et kamerasystem som beveger seg langs et tau ved hjelp av en elektrisk motor. Wiral gir deg muligheten til å skape filmatiske klipp på steder droner er forbudte eller ikke kommer til. Samtidig passer systemet i ryggsekken og kan monteres på fem minutter.

Slike løsninger har lenge kun vært forbeholdt større filmproduksjoner på grunn av pris og brukervennlighet.

Playpulse:

Playpulse ønsker å gjøre trening til en fullverdig spillopplevelse som gjør at en vil komme tilbake gang etter gang. Visjonen er å kunne gjøre en vesentlig forskjell på global folkehelse ved å hjelpe folk å leve et mer aktivt liv. Gründerne har gjort spinningssykkelen om til en spillkontroller der man tråkker for fremdrift og styrer med kontrollere på sykkelstyret. Produktet er basert på Kristoffer Hagen sin PhD i spillutvikling ved NTNU. Etter gode resultater fra pilotprosjektet går selskapet snart mot neste fase av produktutviklingen. 

Learnlink

Learnlink.no er en digital læringsplattform for leksehjelp. Her settes familier som trenger hjelp, i kontakt med noen av landets beste studenter. I løpet av kort tid har de hjulpet over 600 elever til læringsglede og bedre resultater, og vokst til å bli en av de største leverandørene av leksehjelp i Norge.

På Learnlink.no. finner de den læreren som passer best til elevens behov, uavhengig av hvor i landet de befinner seg. Elevene får oppfølging på chat mellom timene, og kan enkelt avtale timer på nett enten de er hjemme, på hytta eller i utlandet.

Blue Lice

FN spår at det vil være 9 milliarder mennesker på jorda i 2050 noe som byr på utfordringer i forbindelse med matvareproduksjon. En grunnleggende betingelse for å sikre og styrke produksjonen av mat fra havet, er god forvaltning av ressurser og miljø – og dette vil Blue Lice bidra til.

I 2017 endte antall døde fisk i oppdrettsnæringen på 58 millioner fisk. Lakselus får store deler av skylden, spesielt påpekes de mekaniske og fysiske metoder for behandling. Blue Lice vil endre dette ved å fange lusa før den når laksen, hindre reproduksjon og holde nivåene på et så lavt nivå at behandling ikke blir nødvendig. Enkelt forklart utvikler Blue Lice insektsfeller for lakselus.

Siden oppstarten for ett år siden, har de første investeringene kommet på plass, og både patenteringsprosessen og fase 2 av fullskalatesting er i god i gang, sier gründerne.

RL Solution (Facíl):

Fácil er en skyplattform som gjør det mulig for hoteller å bli digitale – på et øyeblikk.

Ved noen få tastetrykk er du sjekket inn på et hotell. Man kan ved bruk av digitale kart, enkelt spasere forbi køen i resepsjonen, finne sitt rom og låse opp døren – kun ved å bruke av smarttelefonen sin.

Det som er unikt med løsningen er, ifølge gründeren, at den går på tvers av alle hotellkjeder, noe som gjør at man på sikt kan bruke fácil overalt og slippe nedlastning av diverse hotellapper.

Etter en suksessfull test på Scandic i seks måneder, jobber selskapet nå mot en fullansering av produktet både nasjonalt og internasjonalt. Fácil har mottatt investering fra Simula Innovation AS og har allerede gjort noen forhåndssalg.

Trygg av natur AS:

Hovedprosjektet til gründerne bak ”Trygg av natur” er Naturskolen, et alternativt skoletilbud én dag i uka over 12 uker. Målgruppen er barn og ungdom som trenger å styrke evnen til å klare å samspille med andre og mestre stress og press i hverdagen.

Ifølge selskapet er i dag så mange som 40000 elever i grunnskolen involvert i mobbekonflikter og nær en tredjedel av elevene i videregående skole slutter på grunn av motivasjonsproblemer.

Som andre naturbaserte tiltak, handler Naturskolen mye om mestring og turfellesskap. I tillegg handler turene deres om hvordan man kan bruke sanseinntrykkene til å se, høre og kjenne etter hvordan man ønsker å ha det i hverdagen. I løpet av det første året, ha selskaper allerede jobbet med mer enn 200 unge mennesker.

Independence Gear AS:

I 2015 knakk gründer Tord Are Meisterplass nakken på ski og ble lam fra brystet og ned. Den største utfordringen ble for ham å leve et liv avhengig av assistanse for å kunne gjennomføre toalettbesøket. Han var ikke klar for å leve resten av livet slik. Sammen med sine to venner fra NTNU kom de opp med idéen og en prototype på hjelpemiddelet Dignum™. Selskapet har som målsetningen å skape løsninger som kan hjelpe mennesker med å klare seg uten assistanse i hverdagen. Dignum™ er deres første produkt.

VipiCash AS:

VipiCash ble etablert våren 2017 fordi gründerne så et stort behov for å gjøre pengeoverføringer til familie og venner i Afrika og Asia tryggere og rimeligere. Gründernes erfaring er at penger som overføres til familiemedlemmer i hjemlandet ofte ikke kommer frem uten at mellomledd tar lovlige og ulovlige deler av beløpet. I tillegg er det ofte høye gebyrer knyttet til internasjonale overføringer. De valgte derfor å lage en plattform for kontantløse pengeoverførsler til utlandet. Kontantene fjernes ved å koble sendere direkte med utsalgssteder som tilbyr produkter eller tjenester etter mottakernes behov. Dette kan for eksempel være et lokalt apotek, sykehus, butikk eller skole.

Bitcamp AS:

Bitcamp er, i følge gründerne, det beste stedet for de som ønsker å bygge sine egne digitale spill. Gjennom kurs, lærer de barn og unge om design, programmering og entreprenørskap. Så langt har de kurset over 450 stykker mellom 6-19 år. Over 1000 spill har blitt laget så langt.

Bio-me AS

Bio-Me er et resultat av 20 års forskningsutvikling på måter å påvise ulike bakterier i en kultur. Denne forskningen har ført til nye, patenterte teknologier og nye måter å utføre bakterieanalyse på som dramatisk reduserer kostnadene forbundet med slik analyse, samtidig som hastighet og mengde økes betydelig.

Selskapet kombinerer både maskinlæring og Big Data i sitt analyseverktøy for å oppdage nye forbindelser mellom livsstil, genetikk og bakteriemønstre.

 

Følg med på InnoMag for del 2 (vekstsbedrifter).