Abelia og FIN arrangerte på onsdag konferansen ”Kompetanse + Kapital = Nytt Næringsliv”, hos Forskningsparken og samlet vel 50 deltagere fra både virkemiddelapparatet og næringslivet.

Abelias nye adm. dir. Håkon Haugli benyttet anledningen til å lansere et forslag om statlig kofinansiering av det de kalte presåkornkapitalfasen, som NorBAN og regjeringen i Sundvollen-erklæringen kaller for ”pollenkapital”, med andre ord: tidlig-fase-investeringer for oppstartsmiljøer.

Til tross for at konferansen var lagt til samme dag som det reviderte statsbudsjettet ble lagt frem på Stortinget, hadde Abelia og FIN klart å samle mange av de viktigste aktørene til det som ble en god konferanse preget av at alle vil vel.

Paul Chaffey fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet, pekte på utfordringer og muligheter fremover og trakk frem flere statistikker som påpekte at det ikke bare er store forskjeller i innovasjonsmodenheten på tvers av land, men like mye en kamp på tvers av regioner nasjonalt sett.

Deretter fikk Anne Kjersti Fahlvik, innovasjonsdirektør i Norges Forskningsråd, ordet og hun holdt et engasjert innlegg om verdien av økt samspill. Hun tok også et ærlig oppgjør med inngrodde holdninger og sektortenkning, og pekte på at det fra offentlig side investeres for mye uten klare mål om hva som kan forventes tilbake. Hennes avslutning var i form av et spørsmål til salen, kanskje tiden er inne forå tenke nytt, med nye partnerskap, nye innovative løsninger og nye modeller.

Ola Borten Moe, som nå er ny innovasjonsdirektør i SIVA, ga i sin tale et viktig signal om at neste ukes Sivakonferanse (Sivanett), kommer til å avsløre et mer ambisiøst Siva, som i større grad ønsker å fokusere på byene og incentivere de som ”leverer varene”. Han etterlyste også økt fokus på hvordan man bruker de offentlige midlene som Norge allerede har til rådighet.

Divisjonsdirektør i Innovasjon Norge, Hans Martin Vikdal, var nestemann ut, og i et frisk og engasjert innlegg lovet han at Innovasjon Norge fremover skal bli flinkere til å få gründere til å lykkes. Vikdal blåste også mot ”detgårikke’rne” som stort sett sier nei til alt som er nytt og oppfordret til mer dristig innovasjon. Hans poeng var at 3% av de nyoppstartede virksomhetene i Norge står for 60% av verdiskapingen. Kanskje vi her ser antydningen til et friskere, mer offensivt og gründervennlig Innovasjon Norge? Vi i 3in følger i hvert fall hans oppfordring om å by på en kaffe, og Vikdal er med dette invitert på en kaffe hos oss.

Karl Kristian Agerup fra StartupLab og adm. dir. i OsloTech AS (tidl. Forskningsparken), holdt også et godt innlegg der han klart og tydelig ba om statlig risikoavlastning, og trakk frem at kapital finnes, men den må incentiveres for å nå de som trenger den mest, nemlig oppstartsmiljøene. Han benyttet også anledningen til å informere om Funders Fund, et flott tiltak der 20 norske Business Angels har gått sammen for å hjelpe nye oppstartmiljøer i gang.

Av andre høydepunkter bør debatten nevnes, der Gunnar Gundersen (Høyre), Terje Breivik (Venstre) og Else-May Botten (Arbeiderpartiet) var hentet inn, i tillegg til Erling Martmann Moe i Alliance Venture og Magnus Lundin i Swedish Incubators & Science Parks. Arbeiderparties Else-May Botten pekte på at man ønsket dialog med entreprenørene og dro frem maritim sektor som et eksempel på en bransje Arbeiderpartiet hadde stor tro på, og derfor hadde begunstiget med gunstige vilkår. Høyres Gunnar Gundersen, som vanligvis er både sterk og tydelig på at privat og kompetent kapital er nøkkelen, falt for fristelsen til å skylde på tidligere regjering, og hevdet at det grunnet forrige regjernings raseringer var et 20-års prosjekt å gjenreise privat kapital i Norge. så er det store spørsmålet om velgerne er like tålmodige som Høyre her legger opp til.

Debattens klare vinner var Venstres Terje Breivik, som på en tydelig måte sa ifra om at dette ikke handler om partipolitikk, men om Norges fremtid. Han kunne også peke på at Venstre allerede for to år siden hadde foreslått koinvesteringsordninger som medfører at gründere vil få risikokapital langt raskere og enklere enn i dag. Her kan du lese mer om dette.

Alt i alt var dette en viktig konferanse om et viktig og svært aktuelt tema, som hadde fortjent langt flere tilhørere enn de som hadde funnet veien til Forskningsparken på onsdag!

 

Litt om Abelia og FIN
Abelia er NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter med 1400 medlemsbedrifter
og 41.000 ansatte over hele landet. Abelia har medlemmer innenfor blant annet IT, telekom,
undervisning, forskning, konsulenttjenester, kreative virksomheter og interesseorganisasjoner.
Abelia ble etablert 19. juni 2001 og ble ledet av Paul Chaffey frem til oktober 2013. 3. mars 2014
overtok Håkon Haugli som administrerende direktør i Abelia.
Abelias visjon: Drivkraft for kunnskapssamfunnet.
Her kan du lese mer om Abelia.

Foreningen for innovasjonsselskaper i Norge (FIN) representerer 25 forsknings- og
kunnskapsparker, her under 7 technology transfer offices og
kommersialiseringsaktører (TTO/KA). Medlemmene er også klyngeoperatører og
drifter inkubatorer i Norge. Flere har egen investeringsvirksomhet eller tette
relasjoner til kapitalmiljøer og private investorer.
FIN er et bransjeforum i Abelia – NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter.
Her kan du lese mer om FIN.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here