For en uke!

Valget er avgjort, men ingen vet ennå hva og hvem de har valgt, bortsett fra at det nå skal være vanlige folks tur. Det er så lenge siden vi gikk på skolen at vi lærte å feire de små forskjellene som gjorde oss alle unike, men den nye regjeringen skal visstnok bidra til mindre forskjeller og da har de jo nok å ta tak i. Vi er muligens mutters alene om å se ironien i at det er Ris-beboer, mangemillionær og tidligere Høyre medlem Jonas Gahr Støre som skal stå i spissen for dette korstoget mot alle som ikke føler seg som vanlige folk, men det går nok bra.

Valget viste oss at nordmenn stemte både til Høyre og Venstre, – og i et valg der hele 10 partier sloss om vår gunst var det nettopp forskjellene som stod i fokus. Vi gratulerte Jonas som Norges neste statsminister for en uke siden, så la oss denne uken fokusere på tre hendelser som alle har det til felles at de fokuserer på amatørene blant oss, – og de er jo så mange at de nok kan betegnes som temmelig vanlige.

Den første amatørprisen deler vi raust ut til Kristelig Folkeparti, det nye Sentrumspartiet og partiet De Kristne som i stedet for å fokusere på det som binder oss sammen valgte å fokusere på forskjellene i den grad at alle tre partiene havnet under sperregrensen. For kristenfolket må dette kunne anses som rene skjærsilden, og en himmelsk straff for å glemme gode kristne verdier som raushet, forsoning og nyskaping. Nå venter fire år på det politiske roterommet. Også partiet MDG våknet opp til en politisk hangover, såvidt under sperregrensen. Der i gården fikk de altfor sent med seg at det grønne skiftet innebærer at også resten av det politiske landskapet har fokus på gode miljømessige tiltak, og at man kommer lenger med raushet enn ultimatum.

Hør mine ord, ikke bry deg om hva jeg gjør…

Det kunne se ut som dette var parolen fra poltikere som under de ulike valgvakene satt tett som erteris og klemte ivrig på hverandre, – glemt var parolene om smittevern og Covid-19 frykt. De var ikke alene, også i USA foregikk en bisarr politisk kamp i California etter at deres guvernør Gavin Newsom i vinter ble fersket på en restaurant uten munnbind. Fordi dette var stikk i strid med reglene han selv hadde innført for å begrense pandemien – mente republikanerne at han burde miste jobben og krevde nytt valg.

Samtidig som vi nordmenn gikk til valgurnene var det derfor et temmelig spesielt valg i USA’s viktigste stat, California. Blant guvernørens feiltrinn som gjorde at mange ville ha ham fjernet var beslutningen om å stenge badestrendene og kirkene under Covid-19 pandemien. Han hadde dessuten tatt seg friheten å suspendere dødstraff og slikt går jo ikke ustraffet hen i USA. Heldigvis for Newsom hadde han velgere som Netflix -sjef Reed Hastings, Connie Ballmer, som er gift med tidligere Microsoft -sjef Steve Ballmer og Priscilla Chan, kona til Facebook -grunnlegger Mark Zuckerberg på laget.

En av de mange som mente at hun ville gjøre en bedre jobb var den glade politiske amatøren Caitlyn Jenner som etter å ha vunnet 10 kamp gull i Montreal OL i 1976 i herreklassen som Bruce Jenner har blitt reality TV stjerne og skiftet kjønn.

Caitlin’s hovedargument for å bli den nye guvernøren i California var forøvrig at nå var det vanlige folks tur…

Amatører finnes overalt, denne uken også i rommet!

Elon Musk’s SpaceX rakett tok nemlig av på sin første private flytur til verdensrommet onsdag kveld denne uken. Om bord finner vi fire glade amatører. Falcon 9 -raketten som bærer navnet Inspiration 4 svever mens vi skriver disse linjene rundt jorden med to konkurransevinnere, en helsearbeider og deres milliardærsponsor, 38 år gamle Jared Isaacman som betaler for moroa. De øvrige er den 29 år gamle legen og beinkreftoverlevende Hayley Arceneaux, den 42 år gamle dataingeniøren Chris Sembroski og 51 år gammel samfunnshøgskolelærer Dr. Sian Proctor.

De to siste vant turen, – som vil bli stående som et vesentlig skritt på veien mot et kommersielt romtursmarked for «vanlige folk».

“For here am I sitting in my tin can
Far above the world
Planet Earth is blue
And there’s nothing I can do”

fra David Bowie’s Space Oddity

I Innomag heier vi også på 19 år gamle Alyssa Carson som nylig ble den yngste astronauten som har passert alle NASA’s tester.

Alyssa er både smart, topptrent og har nådd et viktig mål hun tidlig satte seg, likevel er hun totalt ukjent i Norge mens duckface-naut som ikke har gjort annet enn å blamere seg på TV blir kjendiser og rollemodeller. Dette er nitrist –  vi ønsker oss slett ikke en utvikling der fjas, løgner og silikonbasert glamour vinner på bekostning av ungdom med sunne verdier, klare mål og raus innstilling.

Kunne det vært en ide om vi innførte en sperregrense også for influensere med IQ på nivå med skostørrelsen?

Ukens norske innovasjonssuksess står IT selskapet Forgerock bak. Selskapet som startet i Oslo tilbake i 2009 ble startet av blant andre Hermann Svoren og Lasse Andresen, og denne uken gikk de på børs i USA med en pris på over 17 milliarder. Vi gratulerer og gjentar påstanden om at bak de fleste over natten suksessene så ligger det et tiår med knallhard jobbing. Vi gratulerer med ukens innovasjonsblomst som vi håper Lasse og Hermann raust deler med den 19-åringe astronauten Alyssa. Det er nemlig stor forskjell på astronauter og vanlige naut!

Happy Friday – og riktig god helg!