California-baserte Impossible Foods har som målsetning å få folk til å velge plantebaserte alternativer til kjøtt, og selger hamburgere som freser på grillen og “blør” som vanlig kjøtt. Bill Gates er en av investorene som nå spytter frisk kapital inn i selskapet.

I går annonserte startupen at de har fått inn 75 millioner dollar i en ny finansieringsrunde, og målsetningen er sannsynligvis ekspansjon, i følge Business Insider.

I mai kom nemlig nyheten om at bedriften planla masseproduksjon, og lanseringen av nye produksjonslokaler med kapasitet til å lage fire millioner kjøttfrie burgere i året.

Gates er fra før av kjent for å være opptatt av spørsmål relatert til bærekraft og fremtiden. Hvis Impossible Foods virkelig klarer å overbevise folk om at kjøtt laget av planter er like bra som originalen, kan det være godt nytt for verdens samlede befolkning.

Ressurskrevende kjøttproduksjon

En av de store utfordringene når det kommer til bærekraft i årene som kommer er kostholdet vårt. Ettersom jordens befolkning vokser og vokser – og kan nå ni milliarder mennesker innen 2050 – blir det stadig vanskeligere å opprettholde en produksjon som klarer å stille apetitten vår for kjøtt og animalske produkter.

Allerede i dag brukes 30% av jordens overflate til å støtte opp under dyrehold. Dette er en langt mindre effektiv måte å produsere mat på enn andre former for landbruk – og med sultproblematikk allerede nå en del av hverdagen i enkelte deler av verden sier det seg selv at denne produksjonsmodellen byr på utfordringer etterhvert som befolkningstallet blir høyere.

Også miljøet påvirkes av kjøttproduksjon – en FN-rapport fra 2006 estimerte at rundt 18% av de menneskeskyldte drivhusgassutslippene stammet fra husdyrhold. Dette tallet har senere blitt kritisert av både kjøttindustrien som mener det er for høyt, og miljøforkjempere som mener det er et forsiktig anslag.

Vegetabilsk eller kunstig

Som en følge av de relativt sett store ressursene som kreves for å produsere kjøtt har det dukket opp en rekke startups som ønsker å kommersialisere vegetabilske alternativer til kjøtt. Impossible Foods er bare en av disse, men kan med sitt fokus på “realistisk” kjøtt kanskje bli en faktor når det gjelder å overbevise folk om at kopien holder samme kvalitet som det opprinnelige produktet. Blant restaurantene som tilbyr selskapets burgere finner vi flere Michelin-stjerner.

En alternativ løsning kan være å dyrke kjøttet i laboratorier. Silicon Valley-startupen Hampton Creek hevder å ha kommet lenger enn konkurrentene sine i denne prosessen, og har uttrykt en målsetning om å ha sitt laboratorieproduserte kjøtt ute i butikkene allerede i løpet av 2018.