Home Tech Blue-tech Drømmer om å redde verden på Svalbard

Drømmer om å redde verden på Svalbard

0
Grunnleggere Silje Vallestad og Camilla Hagen Sørli åpnet FutureTalks på et fullstappet MESH. Foto@ Truls Berg

Youtube-stjerner, astronauter, grunnleggere og filosofer. Alle var samlet på FutureTalks Oslo, når store spørsmål skulle besvares, og verdensproblemer løses.

Det startet som en nærmest håpløs drøm om å samle 100 av de beste og smarteste menneskene i verden på en båt for å løse verdensproblemer. Så ble Hurtigruten leid for en tur opp til Svalbard. Og plutselig var FutureTalk i gang. Torsdag samlet FutureTalks-konferansen 500 mennesker og talere fra 42 land på MESH i Oslo. Her var det alt fra Youtube-stjerner, grunnleggerne av Peek og Indigogo, unge startups and erfarne direktører til stede for å diskutere fremtiden.

Bare en bonus
Grunnlegger Silje Vallestad er imponert over oppmøtet på den aller første FutureTalks.
– All feedback vi har fått sier at det går kjempebra, og det har vært fullt hus hele dagen, forteller hun.

Hun forklarer at konferansen i Oslo ikke var i den opprinnelige planen, men at de måtte utnytte den ressursen de hadde.
– Dette var bare en liten greie vi hivde på toppen av ekspedisjonen til Svalbard. Vi skjønte at det ble for dumt å ikke gjøre noe med alle disse fantastiske menneskene når vi først fikk dem til Norge, og måtte la flere ta del i møtet med dem, forklarer hun.

Det var så fullt på konferansen at grunnlegger Silje Vallestad satt på gulvet under flere av arrangementene. Foto@ Truls Berg

“Off the grid”
Men selv om turen til Svalbard er dekket, har ikke Vallestad og medgrunnlegger Camilla Hagen Sørli sløset rundt seg med penger, og latt alle stå på lik grunn.

– Vi ønsket ikke at dette skulle være VIP-greie, hvor de rikeste har fått alt dekket. Ingen har fått betalt for dette og alle har betalt for reise og opphold i Oslo selv. Det vi dekker er båtturen på Svalbard, forklarer Vallestad.

Hun forteller også at selv om turen til Svalbard gjorde det var lett å få folk til å si ja, bød det også på litt problemer, siden de skal være helt «off the grid».
– I fire dager kutter vi all kommunikasjon med omverdenen, ingen mobildekning og ingen internet. Det har ført til at noen har måtte hatt styremøter, for å avklare om dette lar seg gjøre, for det er ikke alle som kan være helt utilgjengelig så lenge, forteller Vallestad, men mener det er viktig for at samlingen skal lykkes.

“Founder Astronaut” hos Virgin Atlantic, Loretta Hidalgo Whitesides, mener vi må samles som mennesker på samme jord. Foto @ Torill Henriksen

Trekkplaster
Og for mange av gårsdagens talere er det det arktiske cruiset som har vært det store trekkplasteret. «Founder Astronaut» hos Virgin Atlantic, Loretta Hidalgo Whitesides var en av talerne under FutureTalks Oslo. Hun sier hun ikke kunne si nei til en tur til Svalbard.
– Å få muligheten til å reise opp dit og være «off grid» i fire dager sammen med alle disse forskjellige menneskene, blir utrolig spennende, forteller hun.

Innovasjon møter kultur
Det var også flere norske navn på plakaten under konferansen. Tidligere direktør i WWF og miljøaktivist Nina Jensen snakket om sitt nye havprosjekt med Kjell-Inge Røkke, og Dronegründer Christine Spiten snakket om livet med havet. Hun hadde for anledningen stilt opp i bunad.
– Veldig mye på denne konferansen handler om innovasjon og teknologi, så jeg ønsket å koble det med at man også har med seg kultur, forteller hun.

Christine Spiten, for anledningen i bunad, fortalte om arbeidet med undervannsdronen Blueye. Foto@ Torill Henriksen

Spiten, som står på Forbes’ nye liste over de 30 mest innflytelsesrike teknologene i Europa under 30 år, gleder seg også mest til turen opp til Svalbard.
– Det er en unik sammensetning med folk, som jobber med såpass spennende temaer, så jeg gleder meg å få dele noen dager med dem, forteller hun.

Hun legger til at hun skal ha med seg en av undervannsdronene hun har laget, Blueye, for å vise frem og prøve ut på havet.

 

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!

Pssst