– Innen studentene er ferdig med fire år på skole, er alt de har lært allerede utdatert, mener utdanningsekspert og gründer av læringsplattformen EdCAST, Karl Mehta.

Torsdag sto han på scenen på Innovasjonsdagen og snakket om læringsplattformen EdCAST, og hvor utdanningssystemet er på vei. Og hvor mennesker burde være på vei.

Utdatert system

– Utdanningssystemet er ødelagt, slik det er i dag. Det er lagt opp slik at du skal gå på universitetet til du er 22-25, og så skal du jobbe resten av livet. Men når du kommer ut i arbeidslivet, er det du har lært på skole utdatert, forklarer Mehta.
Han mener utdanningssystemet trenger en restart, fordi det ikke lenger er nyttig.

– Akkurat nå er amerikanske universiteter mer som en veldig dyr dating-app, sa Mehta fra scenen.

Netflix-skole

Mehta mener utdanningen bør være mer som Netflix, og kunne streames fra en plattform.

– På den måten kan man velge om man vil lære litt og litt, eller om man vil «binge»-lære. I tillegg kan man på en slik plattform samle innhold fra flere steder, under samme paraply, forklarer han, og legger til at et slikt system er mye billigere, spesielt for USA, hvor studentgjelden nå har nådd 1,4 trillioner dollar.

Og her kommer Mehta’s EdCAST inn. En app hvor man kan lære noe nytt, i små porsjoner, og når man selv ønsker det.

– Det må være trening for hjernen. Man drar på treningssenter hver måned, eller hver uke. Det må man også gjøre for hodet, trene det jevnlig, for å tilegne seg ny kunnskap, forteller han.

Han har også tidligere fortalt Innomag at millenials må regne med å bytte yrke 12-14 ganger i løpet av livet, og han mener det er opp til oss selv å tilpasse oss markedet.

– Hvis vi skal klare denne endringen, må vi bli «life-long-learners» og være villig til å alltid lære noe nytt.

Kunnskap viktigere enn utdanning

Og i Silicon Valley, hvor Mehta jobber, har de allerede innsett hvor langt bak utdanninger henger.

– Vi kan søke etter dataprogrammerere, få inn noen med en mastergrad, og vedkommende kan ikke skrive kode engang. Så kan vi se tenåringer som skriver kode i søvne, forklarer han, og legger til at flere store bedrifter i Silicone Valley nå ser på folks kunnskap, og evne til å tilegne seg nye kunnskaper, heller enn utdanningen.

Og han mener den norske modellen med gratis skolegang gjør situasjonen verre for nordmenn, som tidvis har slitt med mastersyke.

– Hvis du skal bruke flere år av livet ditt på å ta en master, og kanskje en doktorgrad, bør du være ganske nøye i valget ditt, for plutselig er yrket borte når du er ferdigutdannet, og da står du på ganske bar bakke.

Om Karl Mehta: 
Seriegründer med base i Silicon Valley
Grunnlegger av EdCAST
Grunnlegger av PlaySpan, som ble solgt til VISA i 2011.
Ble valgt inn som den første “White House Presidential Innovation Fellow” under Obama-administrasjonen
Står bak Code For India som jobber sammen med NGO-er for å gi dem tilgang på kunnskap, teknologi og endringsagenter.