Et moderne eventyr dedikert til sentralbanksjef Øystein Olsen og oljefondets etiske råd.

Det var en gang tre miljøvennlige geiter som skulle til seters for å gjøre seg bærekraftig. Og alle tre, så het de Bukkene Beite. De kom fra en landsby der menneskene hadde begynt å kaste mindre mat, bruke samme klær flere år på rad og reise mer med tog og sykkel istedenfor med bil og fly. Noen av landsbyfolket mente at beitedyr ikke lenger hørte hjemme blant mennesker og sa at man burde erstatte geit og kyr med spiselige nøtter og ris og bli vegetarianere. Andre hevdet at beitedyrene var viktige for grasrota og at folk og fe hører sammen i fjellheimen.

Uansett hva menneskene måtte mene, så bestemte de tre geite bukkene seg for å gå til seters for å bli bærekraftig, som deres forfedre hadde gjort før dem. På veien måtte de over en gammel fossil bro. Den så både stygg og fæl ut. Og under broa lå det et grådig, tilgriset, digert plasttroll med øyne så store som to oljerør og en munn så stor som ei diger fiskenot.

De tre geitene sto lenge og lurte på om de skulle våge å utfordre sin skjebne og krysse den fossile broa. Det var den yngste bukken som først tok motet til seg og gikk forsiktig frem:

– Tripp, trapp, tripp, trapp, sa det.

– Hvem er det som tripper over broa mi? skrek fossiltrollet.

– Å, det er bare meg, vesle Klimasmart, den minste bukken som skal til seters og gjøre seg bærekraftig.

– Nå kommer jeg og tar deg, sa trollet.

– Å, nei, ta ikke meg, sa Klimasmart. For jeg er ennå så liten. Ta heller bror min, Klimanøytral, han er mye sterkere og større enn meg!

– Ja, godt nok, sa trollet.

Det varte ikke lenge så bestemte den mellomste bukken seg for at han kunne ikke være dårligere enn veslebroren Klimasmart. Han entret broen.

– Tripp, trapp, tripp, trapp, sa det.

– Hvem er det som tripper over broa mi, skrek fossiltrollet.

– Åh, det er Klimanøytral, den mellomste bukken som skal til seters og gjøre seg bærekraftig.

– Nå kommer jeg og tar deg, sa trollet.

– Å nei, ta ikke meg, sa Klimanøytral. For jeg er midt imellom. Om du venter litt, så kommer Klimapositiv. Han er mye større og sterkere enn meg. Han kan du ta!

– Ja, godt nok, sa trollet.

Rett som det var, trampet den store bukken inn over broen.

– Tramp, trapp, tramp, trapp!

Bukken var så tung at broen både knaket og braket under den.

– Hvem er det som tramper over broa mi, skrek trollet.

– Det er Klimapositiv.

Han var så grov i målet.

– Nå kommer jeg og tar deg, skrek trollet.

– Ja, bare kom du, sa Klimapositiv. – Jeg har forvandlet møkk til gull og slam til kull, så skal jeg vel klare å forvandle deg til null.

Og så heiv den biokull i øynene på trollet så det ikke lenger kunne se, blåste damp og ild over plasten så hele trollet smeltet og vips, var fossiltrollet forandret til en regnfrakk.

– Regnfrakken koster 20 kroner, sa Klimapositiv og knegget godt i skjegget slik bare geiter kan.

– Er det noen av brødrene mine som vil lage en ny forretning på resirkulerte fossiltroll?

Og snipp, snapp snute, så var et nytt eventyr i rute!

Om forfatteren: Dr Ragnhild Nilsen PhD er en anerkjent forfatter, populær foredragsholder, norsk Impact Investor og foregangskvinne for etisk handel og sirkulærøkonomi i verden.