Påskehøytiden ble for de fleste av oss nordmenn feiret med noen rolige dager, ingen i hele verden feirer like lenge og mye som oss. Uka vi nå legger bak oss har bydd på sol, sommerfølelsen og temperaturrekorder som slett ikke rimer med kalenderen. Mulig dette er universets måte å skape økt oppmerksomhet rundt dagen i dag, – som slett ikke er noen vanlig dag. Det er nemlig Earth Day, en dag for feiring av kloden vi bebor. De skal vi komme tilbake til…

Uka bød nemlig også på en lenge etterlengtet unnskyldning, – og mens politikere flest sliter med å si unnskyld var statsminister Jonas Gahr Støre forbilledlig klar i sin unnskyldning til norske homser. Det var da også på høy tid, onsdag var det nemlig 50 år siden vedtaket kom om at homoseksualitet ikke lenger skulle være å anse som en straffbar forbrytelse.

I 2022 virker det smått surrealistisk at nordmenn ble ansett som kriminelle utfra sin seksuelle legning, men dessverre er det ingen mangel på land som fortsatt befinner seg i pre 1972 modus.

Også børsmessig noteres det rekordverdier og bevegelsene er enorme, så store at det nå oppleves som kort vei fra feiring til fortvilelsen. Mens noen aksjer stiger har for eksempel Schibsted konsernet mistet over 65 milliarder i verdi det siste året, – det er mye penger for Nordens ledende mediavirksomhet. Vi er blant de som mener Kristin Skogen Lund er en av Norges beste ledere, men mye tyder på feiringen over kjøpet av eBay’s rubrikkvirksomhet har gått over til å bli fortvilelse. Det norske mediahuset er ikke alene, Netflix aksjen sank med utrolige 25% denne uken fordi selskapet sliter med at konkurrenter som Disney selger sine abonnementløsninger rimeligere. Hele 200 000 abonnenter forsvant i første kvartal, og slikt smerter både for toppsjef Reid Hastings og hans aksjonærer. Nye konkurrenter kommer også på banen…Denne uken kom nyheten om at FIFA vil begynne med en gratis streamingtjeneste, de vil kalle den FIFA + og tidspunktet er neppe tilfeldig valgt, knappe 7 måneder før Fotball VM skal avholdes i Quatar.

En kjent aktør for våre lesere som har langt større grunn til å feire er Elon Musk som opplevde at Tesla kursen steg med utrolige 10% denne uken etter onsdagens annonsering om at selskapet økte omsetningen det siste året med hele 80%. Som vi skrev i forrige uke har Elon Musk også seriøse planer om å kjøpe opp den sosiale informasjonsdelings-plattformen Twitter. Professor Tor W. Andreassen fra Norges Handelshøyskole skriver i dag på Innomag en kronikk hvor han peker på at dette kjøpet ikke bør lykkes. Du kan lese hvorfor her.

Ryktet om at Elon kommer fra Madakaskar er slett ikke sant, selv om mange nå løper rundt og ler av ordspillet som på engelsk er småmorsomt; Mad-a(t)-Gas-Car

Himmelen er ikke skyfri for Elon heller, BMW sjefene gikk denne uken og slo fast at Tesla’s unike posisjon nå for alvor vil utfordres av tyskerne.  Festen er over, sier de, tiden vil vise om de som konkurrent klarer å ta igjen forspranget. Sett fra vårt ståsted er det mest fascinerende hvor lang tid det har tatt for bransjen å innse at Tesla har bygget seg opp fra en liten utfordrer til å bli bransjenes desidert mest verdifulle aktør.

Her ligger det viktig lærdom for oss endringsagenter, når konkurrentene dine sover i timen er det lettere å bygge stort!

La oss avslutte med å dele ut ukas innovasjonsblomst og den går til alle gode krefter som jobber for å skape en mer bærekraftig verden. I dagens feiring av Earth Day håper vi det fokuseres på at når gode krefter trekker i samme retning kan flotte innovative resultater ofte høstes. Fremtiden er innovativ og det er mange som jobber for å redde vår jord.

Happy Friday – og riktig god helg!