Vi kom nylig over et spennende fransk vekstselskap DragonFlyPads som for kort tid siden vant den franske innovasjonskonkurransen Innov’up.

Stor var vår overraskelse da gründeren heter Sissel Thorstensen og er en 53 år ung norsk kvinne som har sett inn i krystallkulen og forutberegnet at dronemarkedet i fremtiden vil by på noen store utfordringer, – og som gode entreprenører vet, der det finnes store utfordringer finnes det også store muligheter.

-Mitt utgangspunkt var en analyse fra McKinsey som estimerer at det i 2030 vil finnes over 20 millioner flyende kommersielle droner i verden, og med slike tall så tenkte jeg at droner vil måtte lande, ta av, batteriene må lades, dronene tømmes for last og lastes på ny, Dermed var ideen om våre vertikale droneflyplasser født.  Vi kaller det Vertipad, en hybrid mellom en bensin stasjon og en mini flyplass, men for droner, smiler Sissel via Zoom på utmerket norsk.

Det er Ikke hver dag vi snakker med franske entreprenører som imponerer på norsk og hun hører nok at vi er litt overrasket…

-Ja, det er klart jeg prater norsk, selv om jeg har bodd i utlandet de siste 35 årene er jeg jo veldig glad i gamlelandet, – og det er ingen motsetning mellom å trives i Paris og Frankrike og likevel føle seg helt norsk.  I Norge finnes det jo gode støtteordninger for entreprenører, men ikke alle vet at også Frankrike og President Macron satser stort på innovatører og grundere.  Over 5,6 milliarder euro i VC-finansiering ble samlet inn av franske startups I 2021, dette har nesten tredoblet siden 2015, Frankrike har blitt et av de hotteste teknologiknutepunktene I verden.

Kan du fortelle våre lesere litt om vekstselskapet som du nå leder?

-Det gjør jeg gjerne. Kort fortalt bygger og driver vi infrastruktur for et raskt voksende dronemarked. Vi er overbevist om at det store markedet vil være lastedroner som leverer pakker og vi i DragonFlyPads har utviklet Vertipads – som er i stand til å ta imot, kontrolere, reparere, parkere, og lade både overvåkings og lastedroner uansett fabrikat.

-Da bilen kom ble bensinstasjoner nødvendig, da fly kom ble flyplasser en del av infrastrukturen, – vi gjør det samme for droner. Våre Vertipads sørger for at droner kan opereres trygt, i trygge luftkorridorer og tilbyr sikker parkering og en effektiv ladeløsning.

-Nå er vi på jakt etter kompetent kapital, gjerne fra norske investorer som deler vår tro på at dette markedet vil bli stort. Det er viktig å få frem at vi ikke er noe powerpointselskap, vi har allerede gjennomført over 200 tester og bevist at konseptet fungerer selv i travle, trange områder som i Rungis International Market. Dette markedet ligger rett ved siden av Orly flyplassen knappe 15 km fra Paris sentrum. Testen viste at vi trygt navigerte og leverte alt fra hjerte febrilatorer, eksotisk frukt til bildeler, og siden dette er Frankrike så leverte vi selvsagt også trøfler og en champagneflaske, smiler Thorstensen via skjermen.

Hvor enkelt er det å få lov til å operere slike laste og overvåkings droner fra deres Vertipad?

-Dette er svært strengt regulert, og det skulle bare mangle. Trygghet er det viktigste. I testene vi gjorde på et hektisk og delvis overbygget handelstorg som kalles Rungis International Market fløy vi dronene over hodet på 12 000 mennesker og 30 000 store lastebiler hver dag og natt mellom juni og oktober 2021.   Dette var den første testen av sitt slag som er gjennomført i Frankrike og autorisasjonen ble gitt av den franske utgaven av Avinor etter en svært streng og lang prosess.

DragonFlyPads tilbyr ikke bare en løsning av sikre, modulære, økologiske og mobile vertipads, de har også utviklet et proprietær software som dekker intern styring av automatiserte Vertipads-operasjoner (batterilading, lagring, lossing av last, parkering etc), et proprietært reservasjonssystem for droner, og et system for å administrere start- og landingsoperasjoner for drone operatørene.

Forretningsmodellen er basert på et «gebyr for tjenestebruk» og abonnementsavgift. Disse inntektene vil senere bli supplert med vedlikehold, ladning, servicing, og parkeringstjenester, samt salg og utleie av vertipads sammen med datokoblede tjenester.

Hvor langt har dere kommet ?

-Vi er fortsatt i en tidlig vekstfase, men har allerede utviklet både vår egen hardware og software.   Etter at vi vant innovasjonskonkurransen i Frankrike, har vi nå på kort tid fått på plass 17 investorer. Vi ønsker likevel å hente noe mer kapital for å sikre vekst.

Målet er å bli hoffleverandør til Paris OL i 2024, og på den måten åpne for en global ekspansjon, smiler Sissel og legger til at hun håper norske investorer innser at dette en spennende mulighet.  Selskapet er i dag verdsatt til 30 MNOK.

-DragonFlyPads mål er å bli blant de 3 største droneinfrastrukturaktørene i Europa, og topp 10 i verden, med en mulig omsetning på 250 millioner euro i 2030 og får vi til dette vil vi være en svært god investering, avslutter Thorstensen..

Du kan lese mer om DragonflyPad og finne Sissel’s kontaktinfo her.