Uken har vært en vekker for alle som tvilte på at vinteren var på vei. Onsdagens snøvær kom som vanlig like overaskende på de fleste av oss østpå, mens resten av landet må bale med høststormer og langt større snømengder.

Mange har forberedt seg godt og er klare for innekos, men Munchmuseet som åpner i dag har ifølge kritikerne klart kunststykket (!) å gjøre museet like ukoselig inne som ute. Gjestmildt er det i hvert fall ikke. Tatt i betraktning at bygget Lamda har kostet nesten 3 milliarder og tatt nesten 20 år er det jo unektelig utgjort at den grå k(o)lossen ikke fremstår mer innbydende. Vi tror likevel at bygget etterhvert blir stående som et verdig hjem for Edvard Munch, en av verdens store malere. La oss i hvert fall være enige om at Lamda ser bedre ut enn franskmennenes Pompidou-senter…

Ukoselig har nok også Clas Brede Bråthen opplevd de siste månedene, og når prisen for årets mest klønete personalhåndteringssak skal deles ut stiller Norges Skiforbund sterkt. Til tross for brede smil for fotografene da avtalen kom på plass i går tror vi Brede Bråthen vil oppleve innemiljøet minst like ukoselig som det Munch museet visstnok har skapt.

For våre lesere ligger nok lærdommen i at klønete personalhåndtering kan medføre at advokatkostnadene setter nye bakkerekorder, og det er unektelig godt gjort å klare å tape så mye tillit så raskt.

Flere norske virksomheter er mer opptatt av å bygge tillit, og denne uken gir vi kudos til Posten Norge som gjennom konkrete grep viser at de er godt i gang med det grønne skiftet. Norges største bestilling av utslippsfrie biler er bare et av mange innovative tiltak fra virksomheten som i 2019 ble kåret til Norges mest innovative virksomhet. Du kan lese ukas nyheter fra Posten Norge her. Like imponerende er Amesto‘s helhjertlige satsning på trippel bunnlinje, og ansvaret for den utviklingen har Ariane Spandow som nylig tok over som styreleder i famileselskapet. Hun er ukas lederintervju, og det kan du lese her.

Ukas sportslige høydepunkt stod Bodø-Glimt for da de sendte en av verdens mest berømte trenere og hans Roma fotballlag med et ydmykende 1-6 tap for Nord-Norges stolte fotballkrigere. Vi lar oss villig imponere av angrepsvillige og entusiastiske fotballspillere som nok en gang viser verden at ikke bare er fotballen rund, den digger også innovative inspirerte gjennombrudd og velgjorte angrep. Kudos!

For øvrig har uken bydd på en godt gjort begivenhet fra Zephyr, et solcelledrevet fly som nylig landet etter en 18 dagers testflyvning. Ja, du leste riktig, 18 dager i lufta. Flyet Zephyr har en ultralett karbonfiberkonstruksjon som veier mindre enn en voksen mann og med et vingespenn på 25 meter snakker vi solcelledrevet innovasjon på høyt nivå, faktisk hele 18 kilometer til værs.

Det minner oss om historien om forretningsmannen som skrøt til sin mor om at han hadde fløyet supersonisk med Concord fra London til New York for å rekke et viktig møte. Flybilletten kostet over 235.000, – og tok kun 4 timer. Moren var ikke imponert og mente at for den prisen burde flyturen vart lenger…

I Paris ble de torsdag vitne til en skjellsettende opplevelse da skjelettet fra den 66 millioner år gamle dinosauren «Big John» ble solgt på en auksjon for rundt 54 millioner kroner til en amerikansk samler. Mindre oppmerksomhet har nyheten om at forskerne nå takket være CRISPR teknologien vurderer å vekke til live en mammut. Vi tuller ikke, nylig fikk Harvard genetiker George Church nesten 150 millioner kroner fra Winklevoss tvillingene (de to som i sin tid hadde ideen til Facebook), for å gjenopplive mammuten Woolly.  For interesserte anbefales Stuart Brands TED Talk om genredigering, du kan se den her. For alle som husker “Jurassic Park” åpner dette arbeidet for at DNA utvunnet fra en utdød art som mammuter spleises med en asiatisk elefant, Woollys nærmeste nålevende slektning.

Det nye dyret vil representere en ny art, og noen kreative sjeler har allerede kalt resultatet en “mammofant”.

I USA går ryktene om at Facebook vil «ta en Google», – og bytte navn på morselskapet. Dette gir mening og vi ser kreative forslag som Fakebook dukke opp på twitter. Vi tror Mark Zuckerberg gjør det samme som Google gjorde i 2015 da de endret navn på hovedselskapet til Alphabet. Tross alt er Facebook i dag et av verdens 10 største selskap og populære merkenavn som Instagram, Oculus og den nye satsningen Metaverse lukter det også fugl av. Nylig har selskapet annonsert at de vil ansette ikke mindre enn 10 000 nye medarbeidere som skal jobbe med Facebooks visjon om å skille ut grensene mellom vår fysiske og virtuelle verdener.

De langvarige ryktene om at Donald Trump ville lansere sitt eget sosiale nettverk viste seg å stemme. Denne uken lanseres Truth Social og med det navnet kunne jo den tidligere presidenten mistenkes for å ha humoristisk sans. Dessverre er dette ikke tilfelle, istedet fremstår Trump som den patetiske psykopaten vi nordmenn lenge har mistenkt han for å være. Trist nok er det millioner av amerikanere som fortsatt lar seg lede av “sannhetssøkeren” som nå lover hevn etter å ha blitt kastet ut av de fleste seriøse sosiale nettverk etter hans rabiate oppfordring om å storme kongressbygningen i januar. Slik vi ser det er det både trist og utgjort at Trump ikke ble dømt for dette.

Ukens innovasjonsblomst går til Tone Wille og hennes innovative team i Posten Norge og til Ariane Spandow i Amesto. De får blomsten fordi de nok en gang viser at handling trumfer prat.

Happy Friday – og riktig god helg ønskes alle våre lesere!