Google tar grep for å gjøre seg gjeldende på den digitale helsearenaen gjennom kjøpet av startupen Senosis Health. Firmaet lager apper som tar i bruk teknologien i smarttelefoner til å overvåke hemoglobinnivå, lungefunksjon og andre helseparametre.

Mannen bak Senosis er Shwetak Patel, en dataingeniør med en rekke vellykkede startups bak seg. Nå har han solgt sitt nyeste foretak til Google, melder GeekWire.

– Sensorene som allerede er på smarttelefonen kan brukes på interessante nye måter, du kan faktisk bruke dem for å diagnostisere enkelte typer sykdommer, sa Patel i et intervju i februar.

Langvarig interesse

Google har lenge vist interesse for å utforske mulighetene innen digital helseteknologi. I 2015 dannet Alphabet – Googles moderselskap – datterselskapet Verily, som har som målsetning å bringe teknologi, datavitenskap og helsetjenester sammen for å finne måter å la mennesker “få gleden av lenger, sunnere liv”. Også Alphabets avdeling for kunstig intelligens, DeepMind, ønsker å etablere seg på dette området.

I lys av disse satsningene virker kjøpet av Senosis som et naturlig neste steg for søkemotorgiganten.

Patels tidligere innovasjoner inkluderer blant annet energimålere og sensorer som måler luftkvalitet. Som gjest på GeekWires health tech-podcast en tid tilbake snakket han om hvorfor han startet Senosis, og fortalte at han alltid har vært interessert i å finne løsninger på store utfordringer. Nå kommer altså evnene hans til problemløsning Google til gode.

Innovasjonstrend

Synosis og arbeidet deres føyer seg inn i en rekke av startups og etablerte firmaer som den siste tiden har ønsket å ta i bruk allerede eksisterende teknologi til helseformål.

En av aktørene er Googles rival Apple, som har store forventninger til sin blodsukkermåler. Et annet eksempel er svenske Natural Cycles, som med sin prevensjonsapp – som beregner fruktbarhet gjennom å måle kroppstemperatur – håper å overflødiggjøre p-piller.

Google blir dermed den nyeste aktøren i en innovasjonstrend der smart devices brukes som et verktøy for å bedre helsen vår.