Ny tjeneste skal gjøre det vanskeligere for andre å stjele navnet eller varemerket ditt.

(Vi opplyser om at Patentstyret er en del av vårt content marketing program INSPIRE)

Det mest kjente eksempelet på det som kalles for ”navnesnapping”, er muligens konflikten mellom Petter Stordalen og en fremmed mann som i sin tid kom hotellkongen i forkjøpet med å registrere varemerket ”The Thief”.

Selv om saken vakte stor oppsikt i media, er ikke problemet med navnesnapping uvanlig og for en oppstartsbedrift kan konsekvensene bli katastrofale.

Patentstyret, Norid og Brønnøysundregistrene har derfor gått sammen om å lage tjenesten Navnesøk for å bidra til en god start for nyetablerere og gründere. Navnesøk gjør det nemlig enkelt for nyetablerere å sjekke om domenenavn, foretaksnavn og varemerke er ledig eller ikke.

– Tjenesten gir bedre kunnskap om oppstartsfasen som næringsdrivende, for det kan være vanskelig å forholde seg til ulike ordninger og finne fram til navn som er både ledig og tillatt, forklarer avdelingsdirektør, Bernt Boldvik i Patentstyret.

Bidrar til norsk entreprenørskapskultur

Det er mye å huske på når du skal starte ny bedrift. Muligens skal du registrere både domene, foretak og varemerke for å være sikker på at dine immaterielle rettigheter er godt beskyttet. Det mange ikke vet, er at rekkefølgen du registrerer navn i også har en betydning. Navnesøk vil derfor hjelpe deg i å gjøre dette i riktig rekkefølge og begrense navnekonflikter og navnesnapping.

Målet med løsningen er å effektivisere navnesøk-prosessen og samtidig vise de ulike relevante registreringsmulighetene ved oppstart.

– Navnesøk er også veldig nyttig å bruke hvis du bare ønsker å registrere et domenenavn, eller skal lansere en ny tjeneste eller et nytt produkt. Selv om du for eksempel bare ønsker et domenenavn, blir du oppmerksom på at det kan finnes foretaksnavn eller varemerker som du må respektere, sier Boldvik.

Fra venstre: Hege Ossletten (daglig leder, Norid), Mette Siri Brønmo (kommunikasjonsdirektør, Brønnøysundregistrene), Grete Karin Berg (NHO Buskerud), statssekretær Lars Jakob Hiim (Nærings- og fiskeridepartementet), Bernt Boldvik (avdelingsdirektør, Patentstyret)

Tjenesten ble nylig lansert med 110 gründere og næringsminister Monica Mæland til stedet under Starte- og drive- dagen i Drammen.

– Denne tjenesten viser at samarbeid i det offentlige er viktig for å gjøre det enklere for gründerne. Vi trenger enda flere dyktige gründere som starter nye og lønnsomme bedrifter og da må vi lage enkle tjenester som dette, sier Næringsminister Monica Mæland. I Gründerplan 2017 sier regjeringen at vi skal skape og forsterke en kultur om gründerskap i Norge. Patenstyret, Norid og Brønnøysundregistrene bidrar med denne tjenesten til en bedre start for nyetablerere og gründere, sier Mæland.

25 000 besøkende

Samarbeidet mellom de tre instansene startet for rundt ett år siden.

– Norid, Patentstyret og Brønnøysundregistrene har på hver sin måte viktige oppgaver for å ivareta næringslivets immaterielle rettigheter og verdier. Og vi er svært opptatte av å hjelpe nyetablerere med å få en god start, sier Boldvik.

– Den første uken har Navnesøk vært besøkt ca. 25.000 ganger. Det er vi svært godt fornøyd med og det tyder jo på at tjenesten oppleves som relevant, sier Boldvik.

Tjenesten finner du på navnesok.no – Alt på ett sted og i ett søk.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here