Gründeruke og gründerseminaret 2019

I neste uke går den internasjonale Gründeruken av stabelen, – Global Entrepreneurship Week arrangeres samtidig i 150 land. Målet er å synliggjøre og inspirere til innovasjon og entreprenørskap. I Norge markeres flere steder. En av de stedene som har hatt lang tradisjon med å markere dette eo Telemark og Vestfold fylke, men også av interesseorganisasjonen for gründere, Gründerforeningen. De inviterer til Gründerseminaret 2019 i Drammen neste fredag med et imponerende program.

Hovedtemaet er som så ofte før utfordringene rundt kapitaltilgang for gründere og startups, og det hele foregår på Quality Hotel River Station, Drammen.

Vi tok oss en prat med tidligere styreleder i Gründerforeningen, Jørund Rytman, som i sin tid stiftet denne interesseorganisasjon. Rytman som også gjennom tre perioder på Stortinget har arbeidet for å gjøre det litt lettere å være gründer i Kongeriket, jobber nå fulltid som Leder for Politikk og samfunnskontakt interesseorganisasjonen for små og mellomstore bedrifter, SMB Norge, men har fortsatt en sentral rolle i Gründerforeningen som styremedlem og seminaransvarlig for det årlige arrangementet Gründerseminaret.

Du har nå gitt deg styreleder i Gründerforeningen etter ca. 13 år, hvem har tatt over?

– Landets gründere har vært så heldig å få en erfaren gründer som Dag Swanstrøm som ny styreleder. Han har veldig mye erfaring fra flere gründerprosjekter og innen finans, men er vel kanskje mest kjent for å være gründeren av Synnøve Finden og tatt et lite gründerselskap med på den vanskelige reisen til å bli børsnotert og samtidig kjempe store politiske kamper for å få det til,  samt kjempe mot giganten TINE. Swanstrøm er en fighter og det trenger man også for å lede en interesseorganisasjon for gründere og StartUps.

Programmet er jo imponerende. Selveste finansminister Siv Jensen(FrP) åpner.  Er det slik at du som Leder for politikk og samfunnskontakt i SMB Norge har noen forventinger til at regjeringen kommer med noen godbiter for entreprenører i 2020?

– Ja, selv om jeg synes selve statsbudsjettforslaget fra regjeringen for 2020 var kjedelig og inneholdt få endringer fra fjorårets utgave, så er jeg forsiktig optimistisk og håper at det blir noen endringer i behandlingen i stortingskomiteene akkurat nå. Likevel, vi har en flertallsregjering så de helt store forandringene skjer nok ikke. Vi fikk dog en ny regjeringsplattform i vinter og en meget god regjeringserklæring for gründere og SMB. Så jeg har meget stor tro på gode nyheter i 2020 og ikke minst når det kommer til statsbudsjettet for 2021. Kan love at både SMB Norge og Gründerforeningen vil være vaktbikkjer og si ifra på vegne av alle landets gründere.

Forrige fredag ble rapporten om fremtidens virkemiddelapparat overlevert næringsministeren, – vi ser at Terje Eidesmo, Investinor’s nye direktør og Siri Røsberg, fra Innovasjon Norge skal på scenen. Forventer du het debatt om rapporten?

– Ja, man skulle tro at dette var nøye planlagt, men litt tilfeldig at disse tre fikk taletid etter hverandre. Så nå som denne rapporten kom og med til dels kontroversielle forslag, så passer det jo meget bra og meget tidsaktuelt. Dette blir nok tema for alle tre og sikkert snakkis i pausene blant seminardeltakerne.

Dere legger også opp til en paneldebatt om norsk gründerpolitikk ledet av Dag Swanstrøm og Olaf Thommessen (SMB Norge) der rikspolitikerne utfordres – hvor vil slaget stå?

– Jeg er ganske sikker på at denne rapporten for fremtidens virkemiddelapparat blir tema. Ellers så vet jeg det er mange frustrerte gründere når det gjelder risikovillig investorkapital. Så her vil nok politikerne bli utfordret. Det er også naturlig at formueskatt og opsjonsbeskatning blir tema. Selv om kapitaltilgang er tema bør politikerne også utfordret på offentlige hindre og feller som f.eks. tvangsmulkt. Som gjør at sårbare gründere og småbedrifter plutselig kan miste all likviditet fordi de har glemt å levere et skjema eller to.

Vi takker Jørund for gode poeng, ønsker lykke til og som en ekstraservice overfor våre lesere legger vi til info ved linken til seminaret neste fredag her. http://kortlink.no/gd3

 

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!
Translate »