Kortnytt uke 4 – Svikt i reiseliv og nyboligsalg

Svikt i reiseliv og nyboligsalg

REISELIV: Sterk svikt i antallet turister fra Europa til Norge!

Innovasjon Norge håper svakere krone, mer utviklede reisemål og en norsk-inspirert Disney-film snur trenden. Størst bekymring skaper nedgangen på 14 prosent fra 2012 til i fjor i kommersielle gjestedøgn fra Tyskland og Nederland. Men også fra Danmark, Sverige, Storbritannia og Sør-Europa kom det færre turister til Norge i fjor.

– Jeg er ganske bekymret når det gjelder Tyskland og Nederland, fordi dette er viktige markeder for norsk reiseliv. Tyskland er ved siden av Sverige det største markedet vårt, sier reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge til NTB.

Tuftin tror finanskrisen og mangel på nyrekruttering er viktige årsaker til svikten fra Tyskland og Nederland.

Flere russere og kinesere

Totalt sett fikk Norge en nedgang på 1 prosent i antallet hotellgjestedøgn i 2013, viser statistikk og prognoser fra Statistisk sentralbyrå og Innovasjon Norge.

– Norge har tapt 200.000 hotellgjestedøgn de siste to årene, sa Tuftin da tallene ble presentert i Oslo tirsdag.

Noe av svikten fra Europa oppveies av at antallet nordmenn som ferierer i hjemlandet, er stabilt. Dessuten reiser stadig flere russere og kinesere på ferie til Norge, mens det motsatte er tilfellet blant japanere og sørkoreanere. Tuftin fester blant annet sin lit til at den kraftige svekkelsen av den norske krona skal lokke flere turister til høykostlandet Norge. Gjennom 2013 svekket krona seg med 10- 14 prosent målt mot valutaene i Norges viktigste turistmarkeder.

Kilder: NTB, Aftenposten

EIENDOM: Kraftig fall i nyboligsalget!

 Ifølge Boligprodusentenes Forening gikk salget av nye boliger ned nesten 12 prosent i løpet av 2013. Fjoråret ble avsluttet med relativt god fart på igangsettingen av nye boliger, men med svake tall for salget. Det kom frem under Boligprodusentenes forenings pressekonferanse onsdag formiddag.

– Salget er ned 11,8 prosent for hele 2013, mens for fjerde kvartal er det ned 33, 7 prosent, sier administrerende direktør Per Jæger. For de siste månedene er salget ned over 30 prosent. Det er dette som gjør at vi er litt bekymret, sier Jæger videre.

Ifølge Boligprodusentenes Forening har det spesielt i Oslo vært dårlig salg. Jæger sier, ifølge E24 at dersom det dårlige boligsalget fortsetter, er det grunn til å være bekymret med tanke på igangsettingen av boliger. – Boligbransjen opplever at tilgangen på finansiering fra bankene fortsatt er vanskelig. Vi merker også at endringen av garantiordningen fastsatt i Bustadoppføringslova, som kom i 2011, nå slår inn for alvor, sier Jæger. Over 30 prosent av de bedriftene som er spurt, sier at det er vanskelig å stille denne garantien.

Kilder: E24, Boligprodusentenes Forening

FRA STATOIL TIL RØKKE: Gro Haatvedt forlater Statoil for å lede Det norskes letevirksomhet. Frem til 1. januar i år var Gro Haatvedt letedirektør for norsk sokkel i Statoil, en stilling hun har hatt de siste tre årene. Nå forlater hun oljekjempen, og skal i stedet lede oljeselskapet Det norskes letevirksomhet, varsler selskapet tirsdag morgen.

– Jeg ser fram til å begynne i Det norske. Det er en svært spennende oppgave å bygge et godt selskap videre. Det norske har allerede en betydelig portefølje, min oppgave blir å lede arbeidet med å styrke denne ytterligere. Jeg ser fram til å møte en kompetent og drivende organisasjon, sier hun.

Kilder: E24, Det norske Oljeselskap.

 

 

 

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »