Vi liker å tro at verden går fremover, men av og til er realiteten at utviklingen snarere bølger frem og tilbake, basert på stemningsskift og følelser. Midt oppe i alt pratet om fremtiden er det som oftest også noen som sloss mest av alt for å bevare status quo.

Drøye syv år etter at våre folkevalgte politikere vedtok å stenge FM-nettet opplevde vi denne uken en ny diskusjon på Stortinget om FM-kanalen skal gjeninnføres. Dette fordi DAB ikke på langt nær har blitt den suksessen forkjemperne lovet, det tar nemlig tid å endre et folk, særlig når kampanjen har vært så elendig ledet og gevinstene så vanskelige å få øye på. Samme konklusjon er Knut Arild Hareide i ferd med å innse, i en kamp der han i realiteten splitter partiet på midten og for åpne kanaler på spektakulært vis sprenger et av landets minste partier inn i irrelevansens Halloween-mørke. I et siste krampetak tvinger han nå gjennom lukket avstemning, – det er ikke bare elendig ledelse, det vitner om en prosess som har gått fullstendig av sporet.

Mens hele landet stiller seg spørsmålet om hvem som skal lede landet de neste årene, stiller delegatene på dagens landsmøte seg spørsmålet om de skal stemme som de har lovet sine lokale partivenner eller ei. Som en av delegatene sa det så treffende på NRK; «Nå gjelder det å tenke mest på seg selv, og mindre på de andre», – og med en slik nestekjærlighet er kanskje ikke spranget så stort til partier de nødig vil sammenligne seg med heller.

Det er tydeligvis sesong for de store spørsmål, noe også hovedorganisasjonen Virke bidro til denne uken. På onsdagens Virkekonferanse «Det var en gang et menneske» fikk de vel 700 deltagere spørsmålet om det er plass til mennesket i fremtidens gjennomdigitaliserte og automatiserte arbeidsliv.  For oss i salen var det mer nærliggende spørsmålet om det var plass til menn, siden de fleste paneldebattene utelukkende bestod av kvinner. Dyktige kvinner for all del, men for oss i InnoMag som har sloss for begge kjønn på scenen i mange år, var det nærliggende å stille spørsmålet om Virke hadde tatt vel mye Møllers tran. Kan det være at noen ønsket å kjønnskompensere for at Virkes dyktige leder, Vibeke Hammer Madsen etter 16 år nå overlater stafettpinnen til Ivar Kristensen?

Det var til tider påtagelig få menn i de bemerkelsesverdig kjønns-ubalanserte paneldebattene og like langt mellom de kontroversielle utsagn som det er mellom standpunktene til Krf’s delegater.

Forsamlingen som i all hovedsak bestod av menn i dress godt over 40 år, husket godt TV-serien «Det var en gang et menneske», og vi røper vel ingen stor overraskelse når vi avslører at talerne var rørende enige om at fremtidens arbeidsliv vil være menneskestyrt. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen holdt et knakende godt innledningsforedrag og både ASKO-topp Torbjørn Johannson og WWFs nye generalsekretær Bård Vegar Solhjell fikk på godt vis frem at bærekraft faktisk er bra for business. Dessuten minnet multitalentet Jo Nesbø forsamlingen om at flaks og tilfeldigheter ofte spiller en større rolle enn mange later til å tro, – samt at selv «Over Natten» suksesser ofte kan ta 10 år. «Vi må bruke myndighetenes virkemidler for å få til den omstillingen vi trenger, og ikke for å demme opp om frykten for endring”, sa Erna som avslørte liten tro på å bevare status quo. På minst ett område er hun nok likevel for å bevare status quo, statsminister posisjonen kler henne og hun trives åpenbart godt i rollen, – men der er det ikke hun som har regien. I stedet er det Knut Arild Hareide og hans kumpaner som på ekte halloween vis vil beslutte om de vil kreve godteri eller stelle i stand fanteri for dagens regjering på veien frem mot jul. Det er mulig det er godt politisk spilt og ender med en ministerpost, men vi tror Norges befolkning innser at kreftene som driver Hareide ikke først og fremst er nestekjærlighet.

Uansett utfall vil julelysene snart tennes, og julemusikken strømme ut fra både nye og gamle kanaler, – og for alle som bruker Spotify kan det være verdt å ta med seg at selskapet for første gang faktisk tjener penger. Vi gratulerer Spotify – selv om overskuddet ikke skyldes brukerne, men snarere en heldig opptur i kinesiske Tencent Music. Det å investere i oppstartsvirksomheter er jo også en god måte å utfordre status quo på, og noe vi tror vi vil se mer av i tiden fremover.

Helt til slutt gleder vi oss over at en av Norges store utfordrere av status quo tenkning, Equinors Bjarte Bogsnes denne uken er førstemann ut i vår nye «Tankeleder» spalte. Mens stadig flere går for raske overskrifter og innhold langt under sperregrensen har vi i InnoMag valgt å gi våre mer enn 20 000 lesere et ukentlig dypdykk i nye innovative tanker. Du kan lese innlegget om hvorfor budsjetter og tradisjonell tenkning tilhører fortiden HER.

Ukas innovasjonsblomst går til Bjarte Bogsnes, som i mange år har stått på barrikadene for å sloss for strategisk innovasjon og nytenkning. Han deler blomsterbuketten med hovedorganisasjonen Virke som denne uken fylte de fleste kanaler med dyktige kvinner i de fleste roller. Ikke minst fordi de evnet å få frem mange nye dyktige stemmer som oppfordret til fremtidsoptimisme, og det var befriende å være på en konferanse med så mange av de viktigste politiske stemmene i kongeriket med så befriende lite fokus på å bevare status quo.

Happy reading og fredag!