Nå starter de første testingene av 5G i Norge

Robot-kirurgi og selvkjørende biler er blant de tingene som blir en realitet med femte generasjons mobilnett (5G).

Teknologien ble idag for første gang i Norge demonstrert på Fornebu av Telenor i samarbeid med Huawei. Mobilprodusenten har gått sammen med Telenor om å teste og utvikle 5G før det blir klart til bruk i Norge rundt 2020.

– 5G vil bli fundamentet for all digital kommunikasjon og er en fleksibel verktøykasse for digitalisering av samfunnet. Norge er et viktig testlaboratorium for å lykkes med ny teknologi, og med dagens test har vi tatt et viktig steg for å bygge den digitale framtiden i land hvor Telenor opererer, sier konsernsjef Sigve Brekke i en pressemelding.

Under testen fortalte Telenors kirurg Naeem Zahid hvordan en 5G-støttet robot kan redde liv med millimeterpresis kirurgi og stille diagnoser på pasienter på et blunk. For fiskerinæringen blir 5G en etterlengtet løsning for å øke bransjens lønnsomhet. Dette fordi avanserte sensorer og bildeanalyser kan overvåke hver enkelt fisk i merden og for eksempel hente ut fisk som er smittet av lus på et tidlig stadium.

Betydelige forskjeller

Samfunnsnyttige tjenester som ikke tidligere har vært mulig, vil bli en sentral del av både virksomheters og privatpersoners digitale liv. 5G vil blant annet legge til rette for at hjem og bil kan få smarte løsninger: Kjøleskapet ditt vil for eksempel kunne fortelle deg at du er tom for melk, mens den førerløse smartbilen din kontinuerlig blir oppdatert på trafikkbildet og ledige parkeringsplasser.

– Telenor ser mange nye anvendelser som krever betydelig høyere hastigheter, lavere forsinkelser, og mer robusthet i mobilnettet enn 4G noen gang vil være i stand til å levere. Vi vil fortsette å analysere og utforske 5G-teknologien i detalj i 2017, både i laboratorium og ute i felten. Selv om det ennå er en stund til 2020, lover vi at nordmenn har noe å glede seg til, sier Berit Svendsen, konserndirektør for Telenor Skandinavia.

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »