Det virker fortsatt surrealistisk å skulle oppsummere ukas begivenheter, vel vitende om at Putin fortsetter å bombe uskyldige i nabolandet Ukraina. Vi føler så inderlig med alle ukrainerere – og tror de fleste føler seg som ukrainere nå.

Uken har likevel i tillegg til det tiltagende krigskaoset i Ukraina også bydd på internasjonal kvinnedag, en ny satsning fra vår næringsminister og søndag kan vi markere at det har to år siden daværende statsminister Erna Solberg stengte Norge ned grunnet et virus på avveie. Ingen grunn til å feire, men Norge har med 1753 Covid-døde alt i alt klart seg bra.

Antall døde i Norge har, tro det eller ei, i perioden vært færre enn i et normalår og norske begravelsesbyråer har derfor tidvis måttet permitere ansatte. Andre land har hatt det langt verrre. Til sammen har verden mistet over 6 millioner til pandemien og langtidsvirkningene har vi så vidt begynt å ane. Vi tror de blir tøffe…

Årets utgave av Kvinnedagen bød på paroler som “Verden vinner med utdanning til alle jenter og kvinner” og den gamle slageren “Innføring av 6 timers dagen”. Nytt av året var parolen «Flere kvinner i veien», – og la oss lynraskt legge til at dette slett ikke handler om å rydde landets fortau. Nei, i stedet handler det om ønsket om å få flere kvinnenavn på gater og torg!

Hvorfor ikke?  Hvis flere kvinnenavn bidrar til økt fokus på likestilling, inkludering og mangfold er vi positive til slike navneendringer.

NRKs populære Lykkeland serie har også gitt oss en ny farsott. Vi tenker her på navneendringen der norske kvinner kaller seg ArneLinkedin, mens enkelte menn i solidaritet har byttet fornavn til Anne. Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) er en av de som bidrar til “navneforvirringen”.

Visstnok er utgangspunktet en hollandsk kampanje som minner oss om at likestillingsarbeidet fortsatt er langt fra likestilt.  Med 4 av 5 nordiske statsministre er vi likevel blant de som mener at vi i Norge og Norden har kommet langt…

Det er for øvrig slett ikke bare kvinner og menn som endrer navn, Frogner bydelsutvalg gikk tirsdag inn for å døpe krysset utenfor Russlands ambassade for «Ukrainas plass». Her har de hentet inspirasjon fra blant annet København og Vilnius, Litauens hovedstad som har døpt gaten der Russlands ambassade ligger til “Ukrainian Heroes Street”Tirana, Albanias hovedstad har besluttet å kalle gatestykket som huser Putin’s ambassade for “Free Ukraine” og i Latvia er det korrekte navnet på gaten som huser den russiske ambassaden heretter “Ukraine Independence Street”. KUDOS, – nok et bevis på at det finnes mange innovative måter å protestere på!

Elon Musk har også vært aktiv på navnefronten, i følge sladdermagasinet Vanity Fair har han blitt pappa igjen.  Det er artisten Grimes, eller Claire Boucher som hun egentlig heter som avslører dette. Som kjent ga de sin førstefødte navnet X Æ A-XII, som Tesla’s gründer i dagligtale kun kaller X.  Den nye datteren har blitt gitt kallenavnet Y, men hennes fulle navn er ifølge Grimes: Exa Dark Sideræl Musk.

Popstjernen Ed Sheeran (31) kjemper i disse dager mot en annen form for navneforvirring. Han beskyldes for å ha plagiert monsterhiten «Shape of You» som toppet listene verden over i 2017. Sangen rundet en milliard avspillinger på under et halvt år, og har siden kuppet rekorden som den mest spilte låten på Spotify noensinne. Det er Sami Chokri – med artistnavnet Sami Switch som hevder at Sheeran har brutt opphavsrettsloven. For oss som opplever at 6 av 10 nye låter høres klin like ut virker beskyldningen. Du kan høre selv her…

I USA sparkes i dag SXSW 2022 i gang og denne merkelige festivalen som blander kunst, kultur, film, musikk og teknologi, samt en solid dose narkotiske midler er grenseoverskridene på mange måter. Over 200 000 deltagere er ventet til Austin,Texas og i år er Bruce Springsteen det store navnet blant mer enn 2000 ulike artister. Du kan lese mer om SXSW 2022 her.

Mens verdens øyne hviler på Putin og hans brutale krig i Ukraina meldes det om rakkettkollisjon kraftig nok til at den skapte et nytt krater på månen. Visstnok er det en del fra en av Kinas raketter som denne uken crashlandet på månens ugjestmilde Dark side og vi er sikkert ikke alene om å la tankene vandre til Pink Floyd’s legendariske Dark side of the Moon som lå på listene gjennom store deler av 1970-tallet og som er kåret til tidenes beste album. Til tross for tittelen handler tekstene om filosofiske spørsmål omkring emner som tid, penger, krig, død og psykiske lidelser, sistnevnte delvis inspirert av det tidligere bandmedlemmet Syd Barrett.

Vi minnes også historien som Aftenposten skrev for mange år siden om det russiske stridsvognmannskapet som under en øvelse i datidens Tsjekkoslovakia ble tørste og etter rådslagning utenfor en lokal bar i Øst-Bøhnen valgte å bytte bort sine 40 tonn med ståltanks i to kasser med førsteklasses Vodka. Det skal sies at initielt hadde de russiske soldatene først byttet bort sine klokker og gifteringer, men de “navnløse heltene” var av den tørste sorten og derfor byttet de litt utpå kvelden like godt bort hele stridsvognen og stakk til skogs.

Kanskje det kan være en ide at Vinmonopolet som likevel ikke vil selge russisk vodka, istedet sender vodkaen til Ukraina slik at også russiske soldater kan bytte bort sine tanks på samme fredelige måte?

Visstnok endte historien med at soldatene ble funnet sovende i skogen ute av stand til å huske hvor de hadde “parkert” sin tanks. Historien kom først ut fler år senere da det ble oppdaget at en lokal krovert solgte førsteklasses stål til et lokalt gjenvinningssenter…

Ukens innovasjonsblomst sendes bydelsutvalget på Frogner ved lederen Tore Walaker og alle de ekte navnløse heltene som mens vi skriver dette kjemper for livet og sitt lands selvstendighet noen mil østover.

La oss også denne helgen sende varme tanker til tapre ukrainerere og så håper vi Putin snart tar til vettet!