NHOs perspektivmelding kom ikke med løsningene til veien videre mot 2050, men påpeker tydelig at det trengs flere jobber for å holde på velferden, og i verste fall også økte skatter.

NHO la i dag frem sin Perspektivmelding «Verden og oss» for 2018-2050 under Arendalsuka. I den nesten 400 sider lange rapporten ser de på hva slags utfordringer vi vil ha i arbeidslivet fremover, uten at rapporten skal være en løsning.

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum la frem hovedpunktene i rapporten, og legger sterk vekt på den demografiske motvinden vi nå er på vei inn i.

– I Norge og store deler av verden vil det bli færre arbeidsføre hender i tiden fremover. Selv om de som jobber i dag jobber lengre, vil grafen peke stadig nedover, sa Dørum under pressekonferansen.

Dette er en dårlig trend som vil gjøre det vanskelig å beholde velferden i Norge, påpeker rapporten. Men dette vil ikke bare være negativt For med færre hender, kommer ideer og teknologier som gir løsninger, og som skaper nye eksportvarer, forklarte Dørum.

– Hvis vi kan finne teknologier som gjør aldersvelferden bedre, og lettere med færre arbeidshender, vil det kunne eksporteres ut til hele verden, sa Dørum.

Sjefsøkonom i NHO, Øystein Dørum, la frem NHOs perspektivmelding.

En av de mørkeste spådommene i rapporten sier at hvis veksten i verdiskapningen blir svakere, kan det være nødvendig med skatteøkning.

Statsminister Erna Solberg og leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre var begge til stede under presentasjonen, og debatterte veien videre. Hverken Solberg eller Støre tok skatteøkning i sin debatt, men valgte heller å snakke om noe de begge var enige i, at flere må ut i jobb.

– Hvis vi skal unngå denne 43 timers arbeidsdagen, må flere som kan jobbe, ut i jobb. Hvis flere jobber, vil det si at også flere vil jobbe normalt, sa Støre.

Viktige småbedrifter

Rapporten forteller også om viktigheten av private bedrifter, hvor 75% av verdiskapningen skjer, og at en vekst i det private kan være med å på redde noe av fremtiden. President i NHO, Arvid Moss, fortalte at det også er de store bedriftenes ansvar å hjelpe de små.

– Størsteparten av bedriftene i Norge er små bedrifter. Og det er her vi har entreprenørene, det er her vi har innovatørene, og de er viktige for fremtiden, påpekte Moss.