Dette er en kronikk og minneord skrevet av vår kronikør Nina Hanssen.

Nils Arne Eggen fikk oss til å le, gråte og til å prestere langt mer enn vi selv trodde vi var i stand til. I dag (fredag 28.01.2022) skal Nils Arne Eggen begraves fra Orkdal kirke. NRK sender begravelsen direkte om ham som begeistret langt flere enn oss uhuga Rosenborgfan.

Det gjør godt å se mennesker fra fjern og nær har valfartet for å legge blomster ved statuen av Eggen utenfor Lerkendal stadium, den siste uka.  For som fotballtrener var han klart den mestvinnende norske fotballtrener gjennom tidene med 15 seriemesterskap og seks cupmesterskap.
For oss som vokste opp i Trøndelag og tilbrakte søndagene på Lerkendal, var Eggen en stor helt. Men det var først da jeg i voksen alder skrev bok om positiv psykologi at jeg også forsto hvilken stor pedagog han var.

Eggen har berørt mennesker med sine ord og til dels spontane handlinger i det offentlige rom. Han har snakket og vist følelser. Og vi som har vært så heldig å få møte han fysisk, har nok også fått oppleve pedagogen Eggen.

Da jeg fikk være med han i Brakka en dag, fikk jeg en gjennomgang av hvordan han utviklet Go-fot teorien, samt at jeg fikk en innføring i de viktigste diktene skrevet av den danske poeten Piet Hein. Blant annet leste den tidligere lektoren og norsklæreren fra Orkdal høyt for meg:

Den som kun tar spøk for spøk
og alvor kun alvorlig,
han og hun har faktisk fattet begge deler dårlig.

Humor er avgjørende for å skape et godt miljø, sa Eggen. I tillegg til humor mente Eggen at også konflikter og motgang kunne motivere til god flyt i laget. Han mente at konflikt en del av dynamikken i grupper som skal prestere noe sammen. Eggen mente dette hang tett sammen med den kreativitet og nødvendig spenning som skapes av utfordringer. Da han fortalte meg dette så han nok min bekymringsrynke. Og for å lette på stemningen i rommet dro han fram dikt fra Piet Hein:

«Bekymringer trækker en negativ rente.
De voxer sig små,
hvis man kan la dem vente»

Det er noen år siden, men da jeg besøkte han i Brakka, følte jeg han så hele meg. Det var umulig å ikke  la seg begeistre av han som ble kalt Kongen av Lerkendal. Hans sterke engasjement og humor smittet over på meg og de andre.

Det var særlig vår felles interesse for den ungarske sosialpsykologen Mihaly Csiksentmihalyis’ flowteori som knyttet oss to sammen den dagen. For det er ikke alle som kjenner til at det var flowteorien som inspirert Eggen til å utvikle Gofotteorien.

De fleste har hørt Eggens mantra: Vi må bli enda bedre på det vi allerede er gode på, men for han var ikke et menneske dyktig helt alene. Da han letet etter gofoten til Rosenborgspillerne understreket han alltid at det å være dyktig er ingen soloprestasjon. Og da han ville videreutvikle spillerne sine til å prestere bedre ga han dem ofte utfordringer som handlet om noe helt annet enn fotball. Og det handlet om at spilleren skulle jobbe like hardt med å gjøre de andre på laget gode. For Eggen var det et mål om at spilleren skulle kjenne gleden ved å lykkes sammen for å styrke på den måten den sosiale tilhørigheten. Da spilte de også bedre sammen på banen og de innhentet seriegullet år etter år og Rosenborg var i en særklasse i Eggens storhetstid. Noe også arbeidslivet kan lære av.
For Eggen sa dette bare ganske enkelt. Det handlet bare om at vi mennesker har behov for anerkjennelse fordi det legger grunnlaget for trygghet og selvtillit. Det er nøkkelen til å få fram det beste i folk, sa han. Både på fotballbanen og ellers i arbeidslivet handlet det om å kartlegge menneskers individuelles ferdigheter, og deretter sette sammen et lag som utfyller hverandre.

Det er noen år siden, men jeg tenker ofte tilbake til den dagen i Brakka med all poesien, diskusjonene om hvordan få fram det beste i folk og den varmen Eggen utstrålte. Før jeg reiste hjem hadde han overbevist meg om at jeg både skulle skrive bøker og formidle dette gjennom foredrag slik han selv gjorde.

Eggen hadde evnen både til å se den enkelte, aktivt lytte og snakke om følelser på en måte som gjorde han til en unik leder og et heltstøpt menneske.

 


Denne artikkelen er skrevet av Nina Hanssen, RBK-fan og fast kronikør i InnoMag