I går ble boken “Den norske kriminalomsorgsmodellen” lansert med over 100 deltagere tilstede. Det er innovasjonsildsjel Nina Hanssen som har tatt for seg den norske fengselsmodellen der fokus ligger på kriminalomsorg.

I USA er det 2,5 million innsatte. De som kommer ut, kommer ut som topp utdannede yrkesforsbrytere. Straffene er harde og forholdene er grusomme. Noen innsatte har ikke vært ute av cella på 12-14 år. De vet ikke engang om at smarttelefonen finnes.

Tidligere minister Knut Storberget skriver i forordet:

«Tenk hva slags forventninger du, jeg og samfunnet har til kriminalomsorgen. Og smak på ordet. Omsorg. På internasjonale møter sa flere justisministere til meg at det er så typisk men egentlig riktig i Norge; og kalle fengslene og straffesystemet for kriminalomsorg. Det skaper forventninger om noe mer enn ren avstraffelse. Noe mer enn bare å påføre noen en pine, slik professoren i kriminologi og samfunnsforskeren Nils Christie definerte straffen. Det skaper forventninger. Til noe mer enn pine.»

Denne boken gir en helhetlig oversikt over Kriminalomsorgen og de verdier og prinsipper som ligger til grunn for driften. Nina forteller oss at hun har valgt å bruke det anerkjente Halden fengsel som et eksempel. Siden åpningen i 2010 har Halden vært anerkjent for sin unike humane behandling av innsatte og vekt på rehabilitering. Denne boken skildrer derfor erfaringene fra driften av Halden fengsel og undersøker effektiviteten av den politikken som ligger til grunn for valgene som er gjort.

De ansatte ved Halden har definert “dynamisk sikkerhet”, der vakter sirkulerer rundt i fengselet og samhandler og utvikler relasjoner med innsatte i stedet for å overvåke fra et fast sted.

Hvem sier at ikke også kriminalomsorgen tenker innovativt!

Gjengitt fra perspektivene til ulike aktører i systemet, og med kommentarer fra internasjonale kriminalomsorgseksperter, belyser boken effekten av tilnærmingene og paradigmeskiftene som har gjort Halden annerledes enn andre fengsler. Boken presenterer et balansert bilde av hvordan en slik tilnærming fungerer, med praktiske eksempler på suksesser og fiaskoer.

På vårt spørsmål om hvem boken først og fremst skal nå svarer Nina;

-Boka tar for seg nye retninger for fengselsreform og er viktig lesning for akademikere og studenter som er engasjert i studiet av kriminologi, kriminalomsorg, så vel som praktikere, administratorer, dommere og beslutningstakere, samt innovatører. Jeg tror også at mange andre land har mye å lære av hvordan vi i Norge løser dette samfunnsproblemet på innovativt vis, avslutter hun på sedvanlig engasjert vis.

Vi i Innomag gratulerer med boklanseringen.