Kan vi erstatte tapte eksportinntekter ved å bygge opp nye, internasjonalt konkurransedyktige og kunnskapsbaserte næringer? Det er spørsmålet Innovasjon Norge stiller i en egen Drømmeløfts-rapport om norske muligheter på området ”smarte byer”.

– Over halvparten av jordas befolkning bor i dag i byer, og urbaniseringen øker. Det er behov for smartere løsninger for å sikre at byene blir attraktive steder å bo og å jobbe, og for å sikre effektiv og bærekraftig bruk av ressurser. Dette krever gode løsninger for transport og kommunikasjon, bruk av energi og vann, avfallshåndtering, sikkerhet, velferdstjenester, planlegging og beslutningsprosesser, skriver de i rapporten.

Målet med å utvikle smarte samfunn er å etablere trygge og funksjonelle samfunn for den enkelte beboer, der effektive og praktiske løsninger er basert på brukernes behov står sentralt. Og å utvikle effektive og bærekraftige løsninger for samfunnsfunksjoner, der mindre miljøpåvirkning, lavere karbonavtrykk og effektiv utnyttelse av ressurser er viktige elementer.

– Utvikling av smarte samfunn er interessant for både nasjonale og internasjonale myndigheter fordi det gir mulighet for å hente ut et uforløst tjenesteinnovasjonspotensiale, blant annet igjennom å øke kvaliteten på tjenester til brukerne og ikke minst effektivisere drift. Norge har bygget et velferdssamfunn på en olje- og gassindustri, som vil få en mindre betydning i framtiden. Norge har samtidig gode forutsetninger for å kunne realisere ambisjonene om utvikling av smarte samfunn, skriver Innovasjon Norge.

Tiltak nevnt i rapporten:

  • Innovasjon Norge anbefaler at myndighetene gir ett departement en overordnet, koordinerende rolle til å få på plass en nasjonal retning med tilhørende mål og handlingsplaner for utvikling av smarte byer og samfunn.
  • Teknologi og data er en av grunnpilarene i utviklingen av smarte byer og samfunn. Innovasjon Norge anbefaler en felles nasjonal plattform for deling av data på tvers av sektorer og industrier, hvor Brønnøysundregistrene og Difi tar et koordinerende ansvar. Aktørene må ta et felles ansvar for personvern og informasjonssikkerhet, og lovverk må tilpasses slik datadeling.
  • Det velutviklede nordiske samarbeidet er en viktig plattform for utvikling av Norges engasjement og eksport av kunnskap og løsninger innen smarte byet og samfunn internasjonalt. De nordiske landene bør samarbeide mer for å få fram komplette, nordiske systemløsninger og å øke felles, internasjonal synlighet.
  • Skal vi realisere mulighetene smarte byer og samfunn representerer, trenger vi økt etterspørsel etter innovative løsninger fra det offentlige og et bedre offentlig/privat-samarbeid om nye løsninger.
  • For å oppnå en forsterket og mer strategisk innsats mot smarte byer og samfunn trenger vi en mersystematisk oversikt over utviklingsbehov og aktører i og utenfor Norge.
  • For å forsterke innsatsen innenfor smarte byer og samfunn vil Innovasjon Norge innen utgangen av januar 2017 ha gjennomført en kartlegging av sentrale norske bedrifter,  kunnskapsmiljøer, pilot- og utviklingsprosjekter innen området smarte samfunn i Norge og i de mest relevante markedene internasjonalt.

 

#Drømmeløftet ble lansert forrige onsdag under Oslo Urban 2.0 konferansen. Last ned rapporten i sin helhet her. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here