InnoMag presenterer i samarbeid med Computerworld for niende gang listen over de norske virksomhetene som er flinkest i klassen på innovasjonsområdet. Det er en faglig tung jury som har tatt utgangspunkt i forslag fra InnoMag’s lesere og etter en grundig evaluering hvor også CEO’ene i de aktuelle virksomhetene har svart på et spørreskjema endt opp med listen over landets 25 met innovative virksomheter.

Blant årets mest innovative finner vi både gamle travere og nye norske vekstvirksomheter. På listen finnes også to offentlige aktører, og helt til topps klatret i år resirkuleringsfyrtårnet Tomra ASA.

Prisen ble delt ut av klima-og miljøminister Espen Barth Eide på dagens INNOVASJONSDAGEN 2023 Dialogkonferanse på EpiCenter i Oslo.

Vinneren av prisen for fem år siden, Aker Biomarine som for fire år siden også ble kåret til Europas mest innovative er i år å finne på en knallsterk annenplass. Denne uken åpner de også en ny bioteknologifabrikk i Ski.

Listen inneholder i år flere overraskelser, for eksempel det faktum at ingen norske rederier er inne på listen og at gamle innovative fyrtårn som DNV og Telenor i år ramler utenfor listen. Remarkable som i fjor debuterte på listen med en knallsterk annenplass slet i år litt med å overbevise juryen om at de har klart å innovere like mye i år, men de deler i år 12. plassen med Jotun. I fjor var det familieeide Amesto som kapret tredjeplassen, i år gikk den siste pallplasseringen til et annet familieeid selskap som fortsetter å imponere juryen med sitt innovative sosiale samfunnsengasjement, nemlig Ferd Holding.

Det faktum at Tomra som i fjor feiret 50 år, i år klatrer helt til topps skyldes et imponerende innovasjonstempo som konsernsjef Tove Andersen har igangsatt, med intet mindre enn tre nye satsningsområder: Plastic feedstock, Reuse og tekstiler. Dette viser at selskapet som allerede er størst i verden innen TOmflaskeReturAutomater (derav navnet) virkelig tør å satse på innovasjon også utenfor kjernevirksomheten og går på med krum hals for å løse noen av de største problemene i verden innen ressurshåndtering.

Fjorårets vinner, Posten Norge ledet av Tone Wille fortsetter å imponere juryen med mange og gode innovative grep. I år deler de 8. plassen med DNB som vant i 2021.

Juryen har hatt en vanskelig oppgave og oppfatter at det skjer mye flott innovasjon i de fleste bransjer og sektorer. Det har vært et mål å heie på ulike aktører som tør å utfordre status quo og det er ingen tvil om at norske toppledere har blitt langt flinkere på innovasjonsfronten de siste årene. Samtidig ser vi at egen-evalueringen CEO’ene har svart på tyder på at de fleste har innsett at det fortsatt er rom for å bli bedre innovatører. Blant selskapene som juryen har latt seg imponere av finner vi både Askeladden, Amesto, Maaemo og Miles som alle tør å gå nye veier på svært forskjellige områder.

Blant aktørene som banker på og nærmer seg topp 25 plassering befinner det seg et mangfold av spennende norske aktører, fra den statlige mastodonten NAV med over 19 000 medarbeidere til lettbente endringsagenter som Gelato, Jets Vacuum og Nordic Semiconductor.

Det er også i år en jury ledet av InnoMag’s redaktør, Truls Berg som har foretatt utvelgelsen av kandidater med god hjelp av de mange InnoMag leserne som nominerte kandidater våren 23. Med i juryen i år var Ingvild Myhre, leder av Nasjonalt Innovasjonsråd, klimapsykolog Ragnhild Nilsen, NHH’s innovasjonsprofessor Tor W. Andreassen, Standard Norges direktør for energi, bærekraft og teknologi, Åse Lunde, tidligere finansminister Jan Tore Sanner, NTNU’s professor ved Institutt for industriell økonomi og ledelse, Arne Krokan, Computerworlds redaktør Anders Løvøy og svenskenes globale innovasjonsprofessor og tidligere Brain of the Year, Leif Edvinsson.

INNOVASJONSMAGASINET www.innomag.no er levert av Inspirator AS og med over 25 000 lesere er magasinet Norges ledende innovasjonsmagasin og det er i år 10 år siden vi startet opp og det niende året vi kårer årets 25 mest innovative virksomheter her til lands.

Alle InnoMag’s lesere har gjennom vinteren og våren blitt oppfordret til å nominere kandidater og vi har deretter spilt ball med flere uavhengige eksperter, både norske og internasjonale og kokt listen ned til 30 navn før juryen gjorde en flott innsats med å peke på de beste av de beste. Resultatet har blitt listen over de 25 mest innovative norske virksomhetene i 2022-23 du ser under her.

«Vi mener at dette er Norges desidert mest omfattende oversikt over hvem som faktisk ER innovative i motsetning til de som kun nøyer seg med å prate om innovasjon. Vi understreker at listen bare omhandler norske virksomheter, men felles for alle på listen er at de er i verdensklasse når det gjelder å jobbe aktivt med innovasjon»

– sier juryleder Truls Berg, InnoMag’s ansvarlige redaktør i en kommentar.

«La meg også benytte anledningen til å gratulere Tomra ASA med seieren og CEO Tove Andersen og hennes team med årets imponerende 1. plass og de øvrige 24 med formidabel innsats», avslutter han.

Årets 25 mest innovative er;

 1. Tomra ASA
 2. Aker Biomarine ASA
 3. Ferd Holding AS
 4. Skatteetaten
 5. Brønnøysundregistrene
 6. Yara ASA
 7. Amesto
 8. DNB ASA
 9. Posten Norge
 10. Miles
 11. Å Energi
 12. Jotun
 13. Remarkable
 14. 13.ODA ASA
 15. Equinor ASA
 16. Kongsberg gruppen ASA
 17. Askeladden
 18. Cognite
 19. Maaemo
 20. Tine
 21. Q-meieriene
 22. Autostore ASA
 23. Nortura
 24. Orkla ASA
 25. Bonheur ASA

Mer informasjon; Truls Berg, ansvarlig redaktør InnoMag – mobil 900 26806

JURYENS BEGRUNNELSE FOR DE TRE PÅ TOPP

Årets vinner er et norsk multinasjonalt selskap som innenfor sin kategori er markedsleder i verden. Selskapet har helt siden oppstarten vært innovativ og svært tidlig ute.  Selskapet er en pådriver for det grønne skiftet og har en sterk satsing på bærekraft og sirkulær økonomi, og blir av juryen belønnet for å tørre å innovere også utenfor dagens kjernevirksomhet. Dette gjør de, fordi selskapet har ambisiøse planer om å utnytte sin teknologiske kompetanse til å skape nye innovative løsninger for kundene. Selskapet har mer enn 5000 ansatte og feiret i fjor sine første 50 år. De tror på at teknologi kan gjøre en forskjell for planeten og menneskeheten og produserer innsamlings- og sorteringsprodukter, som panteautomater og sensorbasert sorteringsteknologi for både mat, flasker og gruveindustri. Selskapet ble grunnlagt i Asker i 1972 av brødrene Tore og Petter Planke, som oppfant verdens første automatiske panteautomat.

 Juryen gratulerer årets vinner, Tomra ASA med prisen.

Årets runner up ble etablert som et selvstendig norsk selskap så sent som i 2006, og har allerede rukket å bli størst i verden innen sin bransje. Virksomheten har tydelig fokus på bærekraft og ansvarlighet, og er en aktiv bidragsyter til forskning og nye innovative løsninger og endog nye spinoffs. Selskapet har innovasjon som en kjerneverdi og tør der andre kvier seg. Som en bioteknologiinnovatør har de tatt full kontroll over hele verdikjeden og leverer sine produkter gjennom en fullt dokumentert, økovennlig og sikret fangst- og prosesskjede og bidrar til FN’s bærekraftmål gjennom sine produkter og tjenester. Selskapet vant også i 2017 prisen og gikk året etter til topps som Europas mest innovative selskap, – og gjennom en ny fabrikk som åpnes i morgen satser de proaktivt, innovativt og uredd.

Juryen gratulerer årets runner up, Aker Biomarine ASA med prisen.

Årets tredjeplass går til et norsk familieeid investeringsselskap. I tillegg til selskapets rent kommersielle aktiviteter yter virksomheten også en omfattende innsats innen sosialt entreprenørskap. Selskapet heier på entreprenører med målbare synlige resultater innen ulike sosiale utfordringer som frafall, autisme, mangfold og inkludering, utenforskap samt demens og miljø.  Selskapets ledelse og styreleder støtter aktivt opp om dette området og fungerer som rollemodeller og inspiratorer for mange unge entreprenører, og deler raust sin tid, kunnskap og erfaring med dem. Dette har ikke hindret selskapet i å fremstå som en av Norges største og mest suksessfulle investeringsselskaper, med et bredt spekter av investeringer som bidrar til økonomisk vekst, innovasjon og bærekraft. En samlet jury opplever at selskapets visjon om å skape varige verdier og sette tydelige spor ispedd en solid dose innovasjonskraft etterleves på et forbilledlig vis.

Juryen gratulerer FERD HOLDING med årets tredjeplass.