Næringsminister Jan Christian Vestre var en tur i USA denne uken for å fremme Norges bidrag til den grønne omstillingen. Et av de store temaene er norsk havvind og vindparken Equinor drifter rett utenfor New York.

– Havvind er et godt eksempel på Norges bidrag til den grønne omstillingen. Norske bedrifter bruker kompetansen fra oljesektoren, maritim virksomhet og leverandørindustrien til å bygge fornybar energi, og kan tilby løsninger som USA nå trenger, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

Denne uken er han i New York og Washington for å ledsage kronprinsen, sammen med utenriksministeren og olje- og energiministeren. På agendaen står møter med norsk næringsliv med virksomhet i USA, og politiske møter om hvordan næringslivssamarbeidet kan brukes for å nå klimamålene.

Leder an fremtidens industri

New York har som mål at 70 prosent av energiforbruket skal komme fra fornybar energi innen 2030. En betydelig del av dette skal komme fra havvind.

Næringsministeren skal se på det planlagte havneområdet til Equinor, hvor utstyr til vindturbinparkene skal settes sammen. Disse skal etter planen levere strøm til 1,6 millioner husstander i New York.

– Havvind, hydrogen, karbonfangst og -lagring, og batterifabrikker har så stort potensial, at hvis vi lykkes med å knekke den koden kan Norge forbli en energi- og industrigigant, sier Vestre i en kommentar.

Regjeringen er i gang med et arbeid, ledet av statsministeren, næringsministeren, klima- og miljøministeren og olje- og energiministeren, hvor målet er å få fart på nye grønne industriprosjekter. Norge har store muligheter, med ledende kompetanse og naturressurser og det er ingen tvil om at Norge har fått en energisk næringsminister som gyver løs på oppgaven med både entusiasme og iver.