Mens snøen herjer i sør og nord og andre deler av landet kan nyte øyeblikk med sol i novembermørket, vil noen kunne finne glede i at Black Friday kun er en uke unna. Andre er langt mer opptatt av å skape varige verdier.

Dagen etter Thanksgiving høytiden i USA har blitt dagen julehandelen kickstartes en rekke steder. Mange tjuvstarter og gode tilbud fyller våre emailbokser allerede, og med stigende renter, lavere husverdier og dyrere matvarer er det kanskje ikke så rart at mange jakter på gode tilbud nå. I fjor handlet nordmenn for 2,4 milliarder bare på Black Friday alene i følge tall fra BankAxept. Varene skal tydeligvis leveres, høytid eller ei!

Vi synes Børge Lund, skaperen av LUNCH sier det bra i DN;

– Fravær av høytid bør være en høytid i seg selv, og en viktig pust i bakken før julen kommer dundrende forbi som en brøytebil og legger igjen to tonn med julestemning i den mentale oppkjørselen vår.

Ukens store nyhet for oss endringsagenter er nok innspillet fra regjeringen om at pensjonsalderen skal heves. Vi i InnoMag har spådd dette i 10 år og mener regjeringen her slår inn åpne dører. Tross alt lever nordmenn i dag langt lengre enn for førti år siden og for mange er det meningsfylt å kunne jobbe lengre. Det er derfor på høy tid at vi får en mer individuelt tilpasset pensjonsalder.

Vi mener også at regjeringen i samme åndedrag burde gruse arbeidsgiveravgiften, som er en hårreisende avgift norske gründere pålegges som straff hver gang de skaper nye arbeidsplasser.

Hvorfor går ikke LO og alle politiske partier som ønsker et næringsliv som lykkes til angrep på dette misfosteret av en avgift?

Det er ingen naturlov som sier at den norske stat som bøtter inn milliarder trenger disse pengene. I stedet for å finansiere verdens mest omfangsrike offentlig sektor er det på høy tid det tas grep for å avlaste norske verdiskapere. La oss derfor bruke noen av inntektene fra Norges oljeformue til å sette skattene ned og gjøre det enklere å lykkes i Norge. Det hadde vært en julegave mange ville satt pris på!

Vår hjemlige Oda og svenskens Mathem har også funnet ut at det er krevende å levere varene, etter et tap i fjor på hele 2,1 milliarder slår de seg nå sammen og danner Nordens største leverandør av varer på døren. Vi håper størrelsen gjør det enklere å vise at virksomheten også evner å tjene penger, så langt har tapene vært mange og store. Som innovasjonsprofessor Tor W. Andreassen sier det i en kommentar til Nettavisen er håpet at de sammen kan utfordre de etablerte dagligvarekjedene som også satser på nett, som Meny, Coop og Rema 1000.

Utenlands finner vi grunn til å trekke frem hvordan nye innovative allianser og samarbeidskonstellasjoner nærmest over natten kan skape nye verdier.  Denne uken kom nyheten fra USA om at Snapchat brukerne nå kan kjøpe Amazon produkter uten å forlate Snap appen. Slikt er også innovasjon. Varene skal leveres og for Amazon er dette en måte å nå alle brukerne som bruker timer på Snap appen daglig! En økning i Snapp Inc’s aksjekurs på nesten 10% viser tydelig at avtalen anses som verdifull av markedet.

I USA slapp også Dolly Parton sitt Rockstar album denne uken, med hele 30 herlige sanger som viser at 77 åringen så til de grader fortsatt leverer varene. Sjekk ut denne versjonen av “We are the champions” som nå skal brukes til å skape oppmerksomhet om de kommende olympiske lekene i Paris sommeren 2024. De fleste ville fått angst om de skulle bryne seg på Queens fantastiske klassiker, men Dolly er steintøff og god som gull, sjekk sangen og videoen her.

Dolly Parton synger også “Let it be” med ingen ringere enn selveste Paul Mc Cartney og Ringo Starr. At de gamle er eldst ble tidligere i sommer slått fast av Rolling Stones som i en alder av 80 leverte et nytt rockealbum nylig, og Beatles som med hjelp av moderne AI teknologi har spilt inn sangen NOW & THEN som denne uken klatret til topps i England. Dolly Parton sier det slik;

“Stop this attitude that older people ain’t any good anymore! We’re as good as we ever were – if we ever were any good”

Ukens innovasjonsblomst går til Dolly Parton og regjeringen som innser at alder ikke bør være en hindring for å kunne stå på – for de som ønsker det!  Vi håper de deler blomsten med professor Tor W. Andreassen som i denne kronikken vel verdt å lese peker på akkurat det samme. La oss legge til at vi også håper norske politikere og LO raskt innser at det er idioti å avgiftsbelegge goder som vi ønsker også kommende verdiskapere skal være opptatt av.

Happy Friday og riktig god helg!