Det blåser strengt og mørkt over landet nå, koronatiltak og lockdown stenger det meste og sørger for en annerledes førjulstid for mange. Kanskje derfor julelysene i mange privathjem allerede lyser i mange vinduer. Det hjelper med litt lys, og av og til virker alt klarere på avstand.

Det er i det lys vi noterer oss at Senterpartiet er i ferd med å passere Arbeiderpartiet som det største partiet på sosialistisk side. Kanksje det skyldes at i vanskelige tider løper vi i retning politikere med enkle svar, – og endring er sjelden enkelt å lykkes med. I hvert fall ikke i første forsøk…

Derfor flokker mange seg rundt de som forsikrer oss om at alt skal bli ved det gamle kjente. Underveis glemmer vi også at de som er mot endring også bremser alt det positive som skjer. Man må endre for å bevare. Senterpartiet fortjener for eksempel en stor del av «æren» for at Norge i 1972 ble det siste landet i Vest-Europa som startet med prøvesendinger i farger.

Vi er for øvrig fortsatt det eneste landet som aldri formelt har avsluttet prøvesendingene, selv om gliset til alltid blide Trygve Slagsvold Vedum gjør seg minst like godt i farger.

Forvaltere av status quo har gode kår om dagen, men for oss endringsagenter ligger det en viktig melding i de nye tallene. Nye tider krever nye svar og tiden der Jonas Gahr Støre’s partifeller representerte arbeiderne og Senterpartiet bare var for bøndene er forbi. Realitetene er nye, retorikken er gammel. Flere politiske partier lever farlig, spesielt gjelder det Kristelig Folkeparti som lekker i alle retninger og Venstre som er i ferd med å glemme at de egentlig er på parti med næringslivet. Kan det skyldes at den nye ledelsen mangler Terje Breivik?

Venstre’s mangeårige nestleder har sloss for grundere og næringslivets vilkår i en mannsalder. Få om noen politikere har tydeligere stått på barrikadene og sloss for landets verdiskapere enn den gitarspillende nestlederen fra Hordaland. I en tid der våre Stortingspolitikere altfor ofte er politiske broilere uten næringslivserfaring representerer Terje Breivik en annerledes profil – fordi han rent faktisk har hatt skoene på og vært både gründer, ordfører, næringslivsleder og politiker!

Vi i Innomag ser trenden der våre politikere har gått fra å være tillitsmenn for folket til å bli yrkespolitikere med svart belte i veltalenhet, mangfold av ord, men ofte med en trist mangel på konkret handling. Uten relevant arbeidserfaring blir mange politiske broilere også lette ofre for dyktige lobbyister.

Dyktige lobbyister snakker ofte pent om fremtiden, så pent at det kan være lett å glemme at de ofte er betalt for å bevare det bestående.

Hovedorganisasjonen Virke som tradisjonelt samler 800 ledere i november til sin årlige konferanse invitere denne uken til en digital versjon der sjefen sjøl, Ivar H. Kristiansen raust nok åpnet dørene til sitt hjemmekontor. Temaet i år er treffende nok annerledelse og innspillene fra ledere som takler de nye utfordringene på ulikt vis er nyttig. Meldingen er ikke til å ta feil av – det vil bli annerledes å lede i tiden fremover!

Et norsk suksesscase som gjør dette er Tibber, – og denne uken gjør de nok et innovativt og spennende grep som spiller på Black Friday feberen, men med en positiv vri. Du kan lese saken her. KUDOS!

Likevel, salget den første timen av årets største netthandelsdag var 820 prosent høyere enn en gjennomsnittsdag. Det skjer etter en Black Week-uke som til og med torsdag hadde en svært kraftig vekst på 74 prosent sammenlignet med i fjor, sier markedsdirektør i Klarna Norge, Thomas Elvestad.

En leder med en utfordring ulik de fleste har er PlayStation-lederen Jim Ryan, etter først å ha mesteparten av året på å sørge for at det blir etterspørsel etter det nye spillkonsollet er situasjonen nå at den nye versjonen ikke er å få tak i, – annet enn på svartebørsen til priser langt over listepris. Onde tunger sier at etterspørselen skyldes at amerikanerne trener for å vinne World Cup i fotball.

I USA benådet Donald Trump denne uken en kalkun, en amerikansk tradisjon i opptakten til årets Thanksgiving. En heldig kalkun, men 40 millioner kalkuner bøter likevel med livet for å ende opp som middag i denne hyggelige amerikanske tradisjonen. Våre tanker går til alle de amerikanerne som må bøte med livet fordi presidenten gjennom hele året har hatt mer enn nok med sitt eget ego.

En hel verden minnes denne uken også en argentiner med fotballgodfot. En historie om et talent som rakk å bli et feiret ikon før kokain og pillemisbruk reduserte ham til en blek skygge av seg selv og en karrikatur. Diego Maradona ble kun 60 år, men nettopp fordi han var annerledes ble den lille argentineren på 165 centimeter så stor. Synd han ikke selv får se den anerkjennelsen som denne uken blir ham til del!

Ukens innovasjonsblomst sendes Tibber-teamet, Virke-lederen Ivar H. Kristensen og Venstre‘s næringslivsforkjemper Terje Breivik. De fortjener alle en stor dose annerkjennelse for jobben de gjør.

Happy Friday – og stay safe!