Nok en sommer nærmer seg slutten, og i vårt langstrakte land har antallet sol og regntimer variert omtrent i takt med strømprisene. Vi nordmenn har valfartet til utlandet igjen og her hjemme har hvalrossen Freia i sommer fått flere spaltemetre enn både Arendalsuka og strømkrisen – til sammen!

Også Arendalsuka nærmer seg slutten. Denne årlige uformelle happeningen hvor sørlandsbyen fylles til randen av politikere, lobbyister og næringslivsledere i et mylder av åpne debatter og mer eller mindre tilfeldige treff. Årets utgave var faktisk den 10. utgaven og det som i starten var en ren kopi av den svenske AlmedalsveckanGotland har definitivt funnet sin egen form selv om det er umulig å rekke over alle de hundrevis av ulike arrangementer og over 200 stands som fyller Arendal denne uken.

Vi fikk med oss noen høydare og var selv med i et par paneldebatter, men med titler som “Hvor arbeidsrelevant er sykepleierutdanningen?“, “Skal det virkelig bo folk i Froland” og “Skolemåltidet – hvordan få det til i praksis?” manglet det ikke på foredrag som når vi skal være ærlige høres mer ut som sommerlige artigheter enn viktige diskusjoner.

Vi tror også tiden er inne for å samordne enkelte arrangement, for det manglet ikke på gjentagelser. flotte innlegg som fortjente mange tilhørere GIKK av og til for nærmest tomme rom.

For eksempel gikk foredraget med en av våre favoritter, EU-eksperten Paal Frisvold om «Etterpålandet Norge», et engasjert og entusiastisk innlegg som gikk utenpå de fleste TED innlegg vi har sett, kun for 25 tilhørere. Også dyktige Anne Cathrin Haueng’s innlegg om tillitsreformen som ble debattert i går fortjener positiv omtale, – og du kan se intervjuet med Karabin partneren her.

Faren med så mange arrangement samtidig er selvsagt at i kakofonien av talere blir det mangel på klare tydelige stemmer som gir retningen, men vi våger oss likevel med en klar konklusjon: Arendalsukas tydeligste signal er at denne høsten vil vi alle bli utfordret på nye måter å skape bærekraftige verdier på, og det betyr at tiden er inne til å få på plass en god innovasjonsstrategi som kan drive frem denne grønne veksten.

Innovasjon handler om verdiskaping, kostnadsreduksjon, forenkling og fornyelse. Gjør du det riktig vil du og dine kollegaer belønnes med nye inntektsstrømmer og økt attraktivitet.

Som vi så ofte skriver her i InnoMag er det ikke alltid de viktigste nyhetene som fenger, og mange svært uviktige nyheter virker dessverre svært så engasjerende. Spaltemil har vært skrevet om hvalrossen Frida, men ingen har fått med seg at Adidas har lansert trådløse øreplugger som lader seg selv via lys, – og da snakker vi ikke kun om sollys, men alle former for lys. Det er den svenske solenergiprodusenten Exeger, som gjør dette mulig, deres Powerfoyle er stabler av 100 atomer tykke solcelleark trykt på plastark. Et interessant poeng er at de henter sin inspirasjon fra måten planter transformerer lysenergi til kjemisk energi under fotosyntesen. Når nanolagene av materiale utsettes for lys, genererer de elektrisitet som driver hodetelefonene. Smart, ikke sant?

Fremtiden er spennende og leser du InnoMag så er du både bedre forberedt og informert 🙂

I USA sliter fortsatt Donald Trump med å forstå at amerikanske lover og regler også gjelder ham. I sommer har det kommet frem at den tidligere presidenten har tatt med seg kasser av hemmeligstemplede dokumenter hjem til sin eiendom Mar-a-Lago i Florida. Nå som FBI har hentet dokumentene er han i harnisk og det triste er jo at store deler av USA’s befolkning fortsatt ser opp til denne klovnen som så sent som i 2019 var USA’s mest beundrede mann. Denne uken mistet den modige, men akk så konservative Liz Cheeney plassen sin i kongressen fordi hun har stått opp mot Donald. Vi er alvorlig bekymret for USA’s fremtid når støtten fra Donald skal avgjøre hvilke politikere som skal styre verdens største supermakt fremover.

De fleste har vel fått med seg at teknologimarkedet som de siste årene utelukkende har vokst i verdi i sommer har gått på en smell. Artig for noen, trist for andre. Det norske oljefondet tapte nesten 15% av sine verdier, likevel fremstår det japanske teknologi- og investeringsselskapet Softbank som en langt større taper. Selskapet har investert i både WeWork og norske Kahoot, samt Uber. Grunnlegger og toppsjef Masayoshi «Masa» Son sier han er flau og angrende og etter å ha presentert et tap på vel 227 milliarder kroner i siste kvartal, og det kan vi jo nikke forstående til og legge til at det ville nok vi vært også…

Ukens innovasjonsblomst går til alle de talerne som gjennom uka bidrar til å skape demokratiheksegryta Arendalsuka til en suksess, eksemplisfisert ved Paal Frisvoll og Anne Cathrin Haueng.

Happy Friday og riktig god helg!