Denne uken passerte solen ekvator på sin reise nordover, slikt kalles vårjevndøgn og feires fordi dag endelig har tatt igjen natt her nord. På latin bærer dagen navnet spring Equinox; Det handler om likevekt og balanse mellom lys og mørke. Likevel, det er slett ikke alt og alle som har vært i likevekt i uka som har gått. Det har gått varmt for seg både på Bali, i Haag og når regjeringspartnerne på NRK Debatten forsøkte å bortforklare seg i møtet med erfarne gründere og bedriftseiere.

På den indonesiske partyøya Bali feiret de denne uken sitt nyttår – avslutningen er interessant. De avslutter nemlig feiringen med Nyepi. I 24 timer er lys slått av, butikker lukket, flyplassene stengt, og alle oppfordres til å meditere om det nye året. Kanskje en dag uten skjermer også er noe å kopiere her til lands?  Vi tillater oss å anta at en digital detox ville gjort mange godt…

Dette er også uken vi går fra såkalt normaltid til sommertid. Det hele til årvisse ramaskrik fra både bønder, småbarnsfamilier og skiftarbeidere. Det betyr lysere ettermiddager og at våren er rett rundt hjørnet, påpeker alltid like positive næringsminister Jan Christian Vestre. I hans pressemelding kommer det frem at allerede i 2018 foreslo Europakommisjonen å avskaffe ordningen. Som kjent har EU ennå ikke konkludert i saken, og det er uklart når det vil skje. De jobber med andre ord like “kjapt” som regjeringen.

Uken har også bydd på gode konferanser utenfor ring 3. I Trondheim arrangerte de mandag Tech Port-konferansen 2023 i Olavshallen. Nesten 500 gjester, innledere, utstillere og frivillige fokuserte på å vise frem at Trondheim kan fortjene tittelen de selv har gitt seg som Norges teknologihovedstad.  I Bergen som også ønsker å vise frem at innovasjon er viktig inviterte NHH studentene til NHH symposiet under vignetten “Fra Norgesmestre til Verdensmestre” og det var en imponerende liste av tidligere studenter som hadde tatt turen til Bergen. Vi nevner blant mange Børge Brende, Postens CEO Tone Wille, Nicolai Tangen, Kristin Clemet fra Civita, DNB’s konernsjef Kjerstin Braathen og NHO sjef Ole Erik Amlid.

Næringsminister Vestre var også i ilden i NRK debatten tirsdag. Det ble en merkelig forestilling der den ferske SV lederen Kirsti Bergstøl fortsatte personangrepet på Kjell Inge Røkke og andre Sveits-farere. Temaet var regjeringens skjerpelser av formuesskatten som har medført at norske gründere og bedriftseiere må betale en særnorsk avgift, og denne straffeskatten må betales uavhengig om bedriften tjener penger eller ikke. Penger som kunne gått til investeringer, vekst, innovasjon, å skape nye arbeidsplasser og trygge de eksisterende. Slik vi ser det er en politikk som straffer egne verdiskapere og favoriserer utenlandske eiere slett ikke bærekraftig.

Arild Spandow i Amesto sa det godt; I vårt familieselskap har vi betalt mer i formuesskatt enn det vi har hatt i resultat de siste to årene, og vil gjøre det samme i år. Vi har prioritert vekst og investeringer, og resultatet er at vi sakte men sikkert tømmes for kapital på grunn av en skatt som visstnok skal betales av eierne og ikke selskapet. Fokus på fri likviditet blir større enn fokuset på verdiskapning, og risikoaversjon blir plutselig en realitet.På sikt risikerer vi å skape et samfunn der de eneste som har råd til å eie virksomheter i Norge er utlendinger og staten selv. Kudos til Jan Tore Sanner som var den eneste politikeren i rommet som har innsett hvor ødeleggende dagens skattepolitikk og ikke minst næringsfiendlige “Ta de rike” polemikk er for norsk verdiskaping og innovasjonskraft. Heldigvis virker det som flere og flere velgere innser det!

kunne det vært en ide å sende Kirsti Bergstøl og andre bøllefrø til sveits istedet?

Det paradoksale er at regjeringen samtidig nekter å effektivisere offentlig sektor, til tross for at potensialet for å spare milliarder her er langt større enn det den såkalte formuesskatten kan by på. Bergstøl later til å tro at Norge bare kan la milliardærene ryke og reise, men Asker kommune tapte for eksempel over 100 MNOK i skatteinntekter da Røkke pakket kofferten, – selv en nyutklekt SV leder med markeringsbehov bør innse at slikt medfører mindre velferd, ikke mer!

Som vår kollega sa det i går; Det hjelper  lite å stille klokka én time frem når regjeringen samtidig flytter norsk verdiskaping flere år tilbake!

Mens penner og kniver spisses og ordbruken går fra vond til verre har vi et bakteppe preget av at den norske kronen blir mindre og mindre verdt, – de siste ti årene er den nesten halvert i verdi i forhold til dollar og euro, – og vi som trodde at handelsoverskudd og solid statsfinanser var positivt. Kan det være at utlendingene ser at vi for tiden holder oss med politikere som turer frem mot verdiskapere med en lite bærekraftig og svært bøllete oppførsel?

Den internasjonale straffedomstolen i Haag, Nederland, utstedte denne uken en arrestordre på Russlands president Vladimir Putin for hans åpenbare forbrytelser begått i hans meningsløse invasjon av Ukraina. En uredd handling som vi her i InnoMag foreslo allerede i fjor (sikkert derfor 😊) og applauderer, selv om vi nok ikke tror Putin fengles med det første. Det er dog første gang en leder for et land med fast plass i FNs sikkerhetsråd tiltales. Tøft gjort!

I USA har Microsoftgründeren og milliardærfilantrop Bill Gates som nylig svingte innom Oslo Energy Forum kommet med en viktig bloggbulletin denne uken.  Han bebuder at vi nå entrer AI-alderen og han nøler ikke med å kalle kunstig intelligens det “viktigste fremskrittet” innen teknologi siden utviklingen av datamaskiner og smarttelefoner. Han legger ikke fingrene i mellom og mener å se en effektivitetsgevinst på 50% innen viktige områder som helse og utdanning. Du kan lese hans Age of AI bulletin her, – og vi har som våre faste lesere vet allerede i flere år hevdet at kunstig intelligens vil endre vår verden raskere og i større grad enn de fleste politikere innser.Da han var i Oslo sa han forøvrig at innovasjon er nøkkelen til å løse klimautfordringene så Bill Gates er en mann vi finner grunn til å lytte til.

Ukens innovasjonsblomst går til Knut Flakk, Arild Spandow og Roger Hofseth og vi håper de deler med de dyktige arrangørene bak både Techno Port i Trondheim og NHH-Symposiet i Bergen.

Happy Friday og riktig god helg!