Denne uken har det handlet mye om banker, bruduljer og Bitcoins. Utrolig nok mistet de ti største bankaksjene i USA over 750 milliarder kroner i markedsverdi bare mandag. De to skyldige var lett å peke ut, men spørsmålet er hvor mange de skal få følge av. Uken bød heldigvis også på inspirerende tanker om 2030 og en festival som forener.

La oss denne uken begynne med panikken som traff over 2500 startups og vekstselskaper i USA da Silicon Valley Bank (SVB) og Signature Bank endte med buken i været. Inn i konkursen tok de to bankene med seg en hel verdens tillit til at bankledere forstår hva de driver med. Vi mistenker at selv amerikanske IT-gründere rister på hodet når de samtidig hører at sjefen i SVB, Gregory W. Becker personlig har tjent over 730 millioner kroner i lønn og bonuser de siste 12 årene.

Vi har sett det før, – og mye tyder på at nok en gang vil vi oppleve at regelrette vulgærkapitalister som misbruker systemene og karrer til seg store personlige gevinster  reddes av de samme systemene de utnytter. Dette er slett ikke bærekraftig, – og her burde ansvarlige mydigheter sikre at Becker og andre sjefer som har begunstiget seg selv på vulgært vis må justere sine lønns og bonusordninger før de reddes. Vi skrev om dette også i forrige uke da det kom frem at statlige Statkraft deler ut over 25 millioner i årsbonus til sine egne kraftmeglere, samtidig som de året før tapte 4 milliarder kroner på den samme tradingen. Statkraft selv nekter å si noe, og utrolig nok virker det som både næringsminister Jan Christian Vestre og LO er tonedøve nok til å akseptere dette.

Spørsmålet er selvsagt om vi nå ser starten på en global brudulje, tillitsvikt og systemkollaps hvor banker som har investert våre verdier i et gigantisk pyramidespill må realisere tap eller om myndigheter og sentralbankene fikser dette ved å pøse penger inn i de bankene som slett ikke egentlig fortjener å reddes.

Vi er redde for at de som nok en gang vil tape er vanlige folk. kanskje Ikke så rart at kursen på både gull, sølv og bitcoin steg denne uken. Den enes død, er som kjent den andres brød.

Denne uken gikk også FUTURE INSIGHT 2030 rundbordskonferansen av stabelen på Grand Hotel i Oslo. Denne konferansen som vi i Inspirator har arrangert i 12 år setter fokus på hvor vi vil være i 2030. En rekke av Norges mest innovative ledere gikk på scenen og delte sine planer og innsikt om 2030 som, tro det eller ei, kun er 2500 dager unna!

Med utfordrende tider kommer store muligheter og de som lykkes med å implementere innovasjon som en kjerneverdi også kundene merker, vil i følge Norges kjente innovasjonsprofessor Tor W. Andreassen kunne forvente en tredobling av innsatsen. Dette var en av take away verdiene i hans inspirerende keynote. E-24‘s samfunnsredaktør  Torbjørn Røe Isaksen og Schibsteds Torry Pedersen, Norges beste panelledere loset forsamlingen av innovasjonsledere gjennom en ettermiddag fylt med inspirasjon og innsikt om hvor vi er på vei.

En spesiell TUSEN TAKK går til Tore Ulstein, Ulstein Groups visjonære styreleder og tidligere president i NHO, administrerende direktør i Avinor Abraham Foss, Nordic Innovations sjef Svein Berg, Amestos styreleder Ariane Spandow, Ivar H Kristensen i Tokt, Utdanningsforbundets visjonære innovasjonsevangelist June M. Breivik, Cognites futuristiske medgründer Stein H. Danielsen, Equinors SVP for Renewables & Low carbon technology Rohit Singh, PGS’s dyktige CEO Rune Olav Pedersen og Jan-Olav Styrvold, styreleder i InXight for å dele sine visjoner for fremtiden. Dessverre hadde Linkedin gründeren Reid Hoffman mer en nok å gjøre i USA i forbindelse med bankkonkursene, så hans innlegg får vi ikke gleden av før på INNOVASJONSDAGEN 2023 den 5. september på EpiCenter. Da kommer også Kristin Harila, Vadsøværingen som har satt seg som mål å klatre til topps på alle de 14 fjelltoppene i verden raskere enn noen tidligere i historien – litt av en ambassadør for norske verdier!

På veien til topps gir vi både Kristin, talerne på FUTURE INSIGHT 2030 og våre øvrige lesere disse gullkornene fra sangen I Hope you dance.som alle endringsagenter kan ha glede av;

I hope you never fear those mountains in the distance,
Never settle for the path of least resistance
Livin’ might mean takin’ chances but they’re worth takin’,
Lovin’ might be a mistake but it’s worth makin’,
Don’t let some hell bent heart leave you bitter,
When you come close to sellin’ out reconsider,
Give the heavens above more than just a passing glance,
And when you get the choice to sit it out or dance.

I hope you dance…

(Lee Ann Rymes)

I Austin, Texas har denne uken over 200 000 deltagere besøkt South by Southwest, eller SXSW, en unik samling av kreative aktører som møtes til en uke viet film-, over 150 koserter, festivaler i hopetall og minst like mange konferanser. En fysisk feiring av kreative menneskers tro på at fysiske treff slett ikke har utspilt sin rolle, selv i en verden der både brød og sirkus oftere og oftere tilbys digitalt. Godt å se at ekte brød og fysiske sirkusopplevelser fortsatt fenger!

Ukens innovasjonsblomster går til talerne på FUTURE INSIGHT 2030 konferansen som øste av sin innsikt på inspirerende vis, – og vi håper de deler blomsterduften med alle medlemmene i Open Innovation Lab of Norway som var til stede og som alle konkluderte med at vi fortsatt såvidt har begynt å hente ut de store innovasjonsgevinstene! That’s the spirit that moves mountains!

Happy Friday og riktig god helg!