Denne uka har mye her hjemme dreid seg om Arendal. Dette sjarmerende kaoset av demokratisk ytring der tusentalls påvirkere, byråkrater, næringslivsledere og politikere setter hverandre i stevne i telt, på teakdekk og i bakgårder byen rundt. Årets utgave avsluttes i dag og nok en gang har vi blitt utsatt for en regelrett teppebombing av foredrag og debatter, – og det er helt umulig å få med seg alt.

Synd, for mange av de til sammen 1700 arrangementene holdt høy kvalitet. Sørlandsbyen Arendal har tatt rollen som vertskap på alvor og har latt alt fra BDSM Agder til Gammeldansens venner få lov til å presentere seg. Bodene var mange og mangfoldige, og alt er gratis og åpent for alle som vil delta. Likevel, dette handler om makt, påvirkningskraft og relasjonsbygging, og mens relasjoner bygges og pleies går omsetningen på de lokale restaurantene til himmels. Det gjør også husleieprisene. En pussig effekt dette gir er at de fleste båtene i Arendals gjestehavn denne uken tilhører Arendalitter som har leid ut hus og flyttet om bord i sine båter eller bobiler.

Slikt gir mening nå man på en snau uke hover inn over NOK 50 000 i leieinntekter…

Den 12. utgaven av Arendalsuka må kunne betegnes som en suksess, og vi tar av oss hatten for alle de flotte debattene med flinke paneldeltagere, selv om enkelte arrangement hadde altfor få tilhørere og det slo oss mer enn en gang at enkelte innlegg med hell kunne vært koordinert og slått sammen med andre debatter om nøyaktig det samme…

Årets flaueste var vel FAFO’s foredrag om diskriminering av funksjonshemmede som var lagt til båten Lofoten der det var komplett umulig for rullestolbrukere å komme seg om bord. Saken ble likevel løst på smidig vis, FAFO forskerne innså nemlig blemmen, gikk i land og fikk låne en høytaler og mikrofon og gjennomførte på kaia. Kudos!

Slik vi ser det er det mangfoldet og de uformelle treffene som gjøre Arendalsuka til en fest for beslutningstakere og endringsagenter. Blant årets mange høydepunkter vil vi trekke frem debatten “Hult, kult eller troverdig? Næringslivets vei til grønn lønnsomhet med vegdirektør Ingrid Dahl Hovland, Helene Holand i Deloitte, fersk ny sjef i Gjensidige Geir Holmgren, Tone H. Bachke, CFO i Telenor og Idar Kreutzer fra NHO som debattanter. Vi håper debattleder Øystein Ingdahl fra arrangøren Deloitte legger dette ut digitalt. Konkrete forslag og dyktige visjonære ledere som er på ballen er alltid godt å se!

Også Posten Norge og KS imponerte med et arrangement der de i samarbeid med Politiet har testet ut en konkret løsning der postbudene ukentlig tar seg tid til å banke på døren og slå av en prat og leverere kommunal info. til de eldre. Asker har vært forsøkskommune og erfaringene derfra var svært positive, påpekte ordfører Lene Conradi i en debatt der ordstyrer Magnus Takvam slet med å finne noen uenighet. Alle debattantene var nemlig rørende enige om at dette var en innovativ måte å løse kommunenes utfordringer og behov for å tenke nytt i forbindelse med «det grå skiftet». Kombinasjonen av Postens landsdekkende nettverk, høye tillit, unike lokalkunnskap, og vilje til å tenke innovativt sammen med KS ble møtt med entusiasme. Flott å se ulike aktører tenke nytt og bidra til å løse sentrale samfunnsbehov.

Slike innovasjonsprosjekter som går på tvers av organisasjoner som Posten, kommunene og andre partnere gjør det mulig å skape synergier og verdier som de ikke ville klart hver for seg. Det er slikt vi i InnoMag kaller kombinatorisk innovasjon.

Kudos til Tone Wille i Posten og Gunn Marit Helgesen i KS for et samfunnsinnovativt prosjekt som også statsekretær Gunn-Karin Gjul i Kommunal- og distrikts-departementet og Håkon Skulstad i Politidirektoratet fant grunn til å juble over.

Denne uken hevet Norges Bank nok en gang renten med 0,25%-poeng, og nå passerer boliglånrenten 6% for de fleste, og slikt svir. Hyttesalget har stoppet opp, det kryr av båter til salgs og boligprisene er på vei nedover mange steder. Det er likevel muligens en trøst at de har det verre andre steder, feks i Argentina der inflasjonen ligger over 140% og effektiv rente for tiden ligge rrundt 100%. Også i USA merkes rentehevingene godt, en indikator er kredittkortgjelden som denne uken i følge Federal Reserve Bank of New York passerte 1 billion dollar for første gang. Enten adressen er amerikansk, argentisk eller norsk skjer det samme. Når levekostnadene øker, brukes kredittkort for å betale for grunnleggende nødvendigheter som mat og slikt vi må ha. Tatt i betraktning at slik rente ligger nord for 20% også her til lands blir de fattige raskt fattigere i en spiral som medfører at Kredinor denne uken har skrevet et åpent brev til helseminister Ingvild Kjerkol der de snakker om betalingssykdom som et reelt helseproblem. De har nå opprettet hjelpesentralen KAN for å hjelpe nordmenn som har havnet i luksusfellen. I USA skylder gjennomsnittsamerikaneren nå kredittkortselskapene over 60.000 norske kroner, og slikt er ikke bærekraftig i noe land. Også i Norge ser vi at antallet inkassosaker øker, og det er ingen tvil om at mange nå sliter.

Mens vi er innom USA iler vi også til og nevner at PayPal-aksjen steg betydelig denne uken fordi San Francisco selskapet ble den første betalingsgiganten på nett som går inn på kryptovalutaarenaen ved å rulle ut en stablecoin knyttet til amerikanske dollar. Begrunnelsen fra CEO i PayPal, Dan Schulman er interessant; De ønsker å gjøre krypto til «en del av den samlede betalingsinfrastrukturen», og brukere skal kunne kjøpe, selge, beholde eller overføre stablecoinen direkte på mobilappen eller nettstedet og benytte den som betaling til venner uten å pådra seg gebyrer.

Når kommer Vipps etter?

Ikke alle sliter økonomisk. I Asia har Vietnam’s rikeste mann, Pham Nhat Voung hatt en god uke. Som eier av den elektriske bilprodusenten VinFast Auto så han aksjene stige med formidable 255% da selskapet ble notert på Nasdaq-børsen, – og vipps var Pham 400 milliarder kroner rikere. Artig nok startet Pham med å selge nudler i Ukraina, og hans lykke var at Nestle’ etterhvert kjøpte hans nudelbedrift. I dag driver han alt fra sykehus og shoppingsentre til fornøyelsesparker, og han er nok lykkelig uvitende om at norske politikere på rødgrønn side mener det å drive eldrehjem og sykehus ikke er forenlig med privat eierskap. Mens eldre etterlates med fulle bleier og legges før Dagsnytt 18, krangler norske partiledere om ideologi – og ser helt bort fra innovative grep som kunne skapt både langt bedre og billigere helsegevinster.

La oss avslutte uken med å påpeke at det ikke bare er ekspresident Trump som krangler og anklages for sine svært lite demokratiske dumheter. Også Jimmy Donaldson krangler. Jimmy er nok ukjent for de fleste, men som YouTube-stjernen MrBeast er han for tiden kongen av sosiale medier, og denne uken ble han saksøkt av selskapet som driver MrBeast Burger, en virtuell restaurantkjede bygget opp utelukkende for å kapitalisere på MrBeast navnet. Vår tanke er at med en slik forretningside og ikke minst navn er rettsak sannsynligvis ikke veien å gå, de burde funnet seg en hyggelig bakgård og snakket ut – Arendal anbefales. Der kryr det av hyggelige bakgårder…

Det blir litt som kona som ringte sin mann som var på vei til jobb i bil, «vær forsiktig, kjære, jeg hørte nettopp på radio at det er en bøtteknott som kjører feil vei på motorveien!» “Det er ikke bare en,” svarte han, “alle gjør det!”

Ukas innovasjonsblomst går til alle de som beriket oss med sine innlegg på Arendalsukas mange podier, – og til alle som bidrar til at denne sjarmerende galskapen faktisk fungerer.

Happy Friday og riktig god helg!