Uka begynte på verst mulig vis med drap og masseskyting i Oslo, – et angrep på skjeive under deres store festhelg PRIDE som vi kommenterte allerede forrige uke. Heldigvis avstedkom også udåden nye rause forsøk på å vise at kjærlighet overvinner hat.

Imidlertid gikk det galt for den erfarne TV2 journalisten Fredrik Græsvik som denne uken droppet kjærlighetsvinklingen og istedet valgte en relativt bøllete oppførsel. Via Facebook gikk han i strupen på privatpersonen Erik Furuseth som tillot seg å hevde at TV2 nyhetene var tafatte når de ikke tok med informasjonen om at drapsmannen var tett koblet med islamisten Bhatti. TV2 journalisten nøyde seg ikke med å bølle på Facebook, han sendte i tillegg en mail til Erik Furuseth‘s arbeidsgiver og håndballklubben der Furuseth trener sin datters lag og truet med uheldig omtale. Det hele fungerer som et lite vakkert bilde på den påvirkningsmakten kjente journalister i store mediehus faktisk har og arrogansen de av og til utviser…

På 1. juli, annet halvårs første dag må det være lov å oppsummere med at det for mange har vært et tøft halvår. Kombinasjonen økende inflasjon, renteøkninger og Putins inhumane krig i Ukraina har ført til økende usikkerhet. Derfor har aksjemarkedet i USA gått på sin største smell på 50 år, mens vi i Norge kun er ned vel 2,6% er markedsuroen internasjonalt langt verre. Kryptovalutaer som bitcoin har krasjet over 50 %, men også pengemaskiner som Apple, Meta, Netflix og Tesla har alle tapt minst en femtedel i verdi. Spørsmålet er om vi står foran langt alvorligere nedganger eller om det verste allerede er over. Denne uken kom for eksempel Morgan Stanley analysen om at verdens tørste crusiseskipsaktør står i fare for å bli utradert. Finanskjempen spår at resesjonen vil medføre svakere belegg, svekket prising, økte enhetskostnader og høyere drivstoffkostnader,- og derfor vil aksjen kunne miste all verdi. En analyse som bør virke skremmende på mange aktører med høy gjeld og enda høyere volatilitet…

Et tøft halvår har også Stortingsdirektør Marianne Andreassen hatt. Denne uken trakk hun seg etter lang tids mediaoppmerksomhet rundt stortingsrepresentantenes særdeles romslige ordninger og administrasjonens svært lemfeldige oppfølging. Verken det omfattende jukset med reiseregninger eller alvorlige hacker-angrep har bidratt til å gjøre arbeidsdagene bedre. Boten på 2 MNOK fra Datatilsynet svir nok, og omtrent samtidig som hun leverte sin oppsigelse valgte russiske hackere nok en gang å vise hvor lett de kan angripe viktige infrastrukturoperatører som BankID og AltInn.

Ukens hjemlige høydepunkt for oss endringsagenter kom etter vår mening onsdag, da var det nemlig tid for sommerfest i Open Innovation Lab of Norway. Her hadde næringsminister Jan Kristian Vestre en unik mulighet til å adressere 100 av Norges mest innovative sjeler, men det er tydelig at innovasjonspressen ikke har samme makt som TV2. Til tross for at Vestre er svært opptatt av å skape ny fart i det norske næringslivet valgte han i stedet nok en gang å besøke en batterifabrikk for å fortelle det samme han har sagt tidligere. Det virker som ingen bryr seg om at selskapet FREYR allerede hovedsakelig er solgt ut av landet, børsnotert i USA med kapitalrike fond eid av milliardærer som de største eierne. I stedet var det Anne Cathrin Haueng, Tor W. Andreassen og Øystein Bredal Thorsen som adresserte de vel 100 deltagerene på Rebel senteret i Oslo og det gjorde de med bravour.

I USA ble Google’s Blake Lemoine suspendert fordi han i fullt alvor hevder at selskapets AI baserte utviklingschatbot Lamda var blitt bevisst og må anerkjennes som en egen identitet etter inngående samtaler med den om seksuell legning, kjønn, identitet og religion.

Hans jobb var egentlig å teste om chatboten hadde fordommer, men det endte med at ingeniøren forsøkte å bistå chatboten med å skaffe seg en advokat!

Du kan og bør se intervjuet med ham her. Historien viser hvor raskt utviklingen innen AI går og hvor viktig det er at vi tar den etiske diskusjonen på alvor. Det er klare likhetstrekk med chatboten Tay som Microsoft utviklet for noen år siden, en chatbot de måtte skru av allerede etter noen timer fordi den kom med stadig mer ekstreme synspunkter.

I USA er ukas viktigste sak uten tvil høyesteretts beslutning om at selvbestemt abort ikke lenger kan regnes som en amerikansk rettighet, en rettighet amerikanske kvinner har hatt i 49 år er dermed en saga blott..

Domstolens tre liberale dommere skrev en dissens som uttrykte sorg “både for denne domstolen, men viktigere, for de mange millioner amerikanske kvinner som i dag har mistet en grunnleggende konstitusjonell beskyttelse.”

I landet der barneskolene kjører kurs i å overleve skoleskyting fordi det er lettere å skaffe seg våpen enn stemmeseddel, er det stadig flere som ser paradokset i at USA’s høyesterett virker mer opptatt av å verne de ufødte, enn de som allerede er født…

En ventet effekt er at illegale abortklinikker vil gjenoppstå med den fare for liv og helse det kan medføre. I dette bildet vokser nå bekymringene om at populære digitale graviditetsapper som BabyCenter og What To Expect, begge for øvrig eid av internettgiganten Ziff Davis, kan bli brikker i et spill der informasjon om brukerens graviditet vil kunne brukes til å tipse myndighetene. App-produsentene forbeholder seg retten til å dele data med “juridiske og regulatoriske myndigheter, på forespørsel, eller med det formål å rapportere ethvert faktisk eller mistenkt brudd på gjeldende lov eller forskrift.” Det er neppe dette personvernreglene var ment å hjelpe, men som alle innovatører vet får selv innovative grep av og til uanede konsekvenser…

Som Waylon Jennings sier det så lyrisk “‘I’ve always been crazy, but it’s kept me from going insane”. Kan det være at han kommenterte utviklingen over dammen?

Ukens innovasjonsblomst går til Google’s uredde ingeniør Blake Lemoine, og siden dette er siste nyhetsbrev før vi tar to ukes sommerferie benytter vi anledningen til å ønske alle våre lesere en riktig god sommer!

Happy Friday og riktig god sommerferie!