Det nye ti-året har fått en tøff start og få merker utviklingen bedre enn flyselskapet Norwegian. For to små år siden gikk de seirende ut av konkurransen om å bli Norges mest innovative virksomhet. Nå har selskapet vinket farvel til både sin gründer, det meste av det som kalles kundeservice og store deler av aksjeverdien. Er eventyret over?

De er ikke alene om å straffes knallhardt på en børs der Corona viruset vekker til live gamle diskusjoner om selvberging og sjelefred i egen grend. Dog, Bjørn Kjos sitt gründereventyr er ved utgangen av uka verdt mindre enn halvparten av det selskapet var verdt da uka begynte. Børser kan være brutale!

Et norsk eventyr endte med Jahn Teigens Adieu til oss alle denne uka. Den lekne artisten og nasjonale ikon som via Melodi Grand Prix fiaskoer vant både våre hjerter og halve kongeriket ble 70 år. I rekken av sanger vi tar med oss videre er teksten “Jeg er en optimist, jeg vet det går bra til sist” et eneste langt bravo-rop til alle som ser lyst på livet og verdt å minnes for oss endringsagenter.

Jeg står i mørke og skimter lyset i det fjerne
Det er så kaldt jeg søker varme fra en stjerne
Jeg tenker opp når jeg er nede for jeg er en optimist

Jeg har et håp hver gang jeg går omkring i blinde
Det finnes en sol i oss som snart skal begynne å skinne
Som får meg opp når jeg er nede om og om og om igjen

Jeg har en drøm at vi tar vare på hverandre
Og gir det beste i oss selv til alle andre
Jeg tenker opp når jeg er nede om å om å om igjen

Optimist, jeg vet det går bra til sist
Så lenge jeg lever her er jeg en optimist
Jeg er en optimist

I en verden der de færreste tør å spå om neste ukes utvikling er det viktigere enn noensinne å bevare troen på at vi sammen kan skape nye verdier og løse utfordringer. Også globale virussykdommer!  En utfordring er ledere som ikke innser problemet eller tar utfordringene på alvor. Nok en gang viser president Donald Trump seg som en inkompetent kaospilot; En av hans teite tweets denne uka er “So far, by the way, we have not had one death. Let’s keep it that way!” og i pressekonferansen dagen etter forklarte han de “håpløse” journalistene hvorfor han ikke var bekymret. “We’ve got the greatest people in the world.” Genialt, NOT!

I Italia stengte de denne uka karnevalet i Venezia og selveste Tom Cruise som normalt fikser de fleste utfordringer måtte avbryte filminnspillingen av Mission:Impossible 7. Tydelige tegn på at viruspandemien ikke må undervurderes, noe vi advarte om allerede for en måned siden.

Her hjemme ble den første norske Coronasmittede satt i karantene i Tromsø denne uka, men ikke før hun hadde fløyet med et fullt fly fra Oslo til Tromsø …ikke akkurat betryggende!  Nå skal alle de øvrige flypassasjerene få den artige beskjeden om at de kan være smittet. Vi mistenker at noen skulle ønske de hadde gjentatt stuntet til Tom Cruise da han klatret rundt på utsiden av flyet i siste Mission:Impossible….

Mens nordmenn flest fortsatt teller gullmedaljer i langrenn etter årets Ski Tour øker sannsynligheten for at selveste sommer-OL i Tokyo må avlyses. Visstnok har de et reservefond på over 9 milliarder kroner for slike eventualiteter, men det spørs om det blir like god underholdning å se den olympiske komitee sitte å telle penger. Vi håper publikum får gleden av å se nye eventyr utfolde seg og at utøverne får høre nye bravohyllester i Tokyo i sommer, men sikre er vi ikke.

Det vi er sikre på er at DNB’s Kjerstin Braathen har gjort noe smart når hun denne uken lanserte Yngvar Ugland som Norges første forbrukerteknolog. Det er ingen hvem som helst som nå tar plass ved siden av Silje Sandmæl, Yngvar er blant landets mest innovative endringsagenter og en uredd forkjemper som nok vil dele med oss alle sitt syn på hvilke muligheter og utfordringer teknologien vi omgir oss med byr på. Bravo!

En av Norges store eventyrere er Ragnhild Nilsen. Ikke bare har den blide professoren og anerkjente forfatteren fra Kristiansand jobbet sammen med Thor Heyerdahl, skrevet et dusin bøker og gått i bresjen for impact investing. Hun er også en populær foredragsholder og foregangskvinne for etisk handel og sirkulærøkonomi i verden. Denne uken har hun latt seg inspirere til å servere oss et omskrevet folkeeventyr om de tre bukkene. Du kan lese det her.

Ukas gladeste eventyrer er muligens John Phillips, en Canadisk 68 årig tidligere advokat. Takket være en hyggelig samtale i 2004 over gjerdet med sin nabo Tobias Lutke investerte han og hans kone 2,5 Millioner norske kroner i Lutke’s startup Shopify. Denne uken kunne ekteparet feire milliardærstatus. Joda, vi snakker dollar og vi snakker begge to, hver for seg!  BRAVO, slike eventyr liker vi.

Hva selskapet gjør beskriver grunderen best selv i en fersk tweet : “Amazon is trying to build an empire, Shopify is trying to arm the rebels.”

Kan det samme skje i Norge?

Ja, det tror vi og det mangler ikke på tøffe entreprenører og endringsagenter som prøver seg, – og det er heller ingen mangel på naboer og bekjente med penger som forhåpentligvis er villig til å satse noen kroner på dem. Gevinstene kan bli formidable, – og i neste uke går den norske finalen av Start Up World Cup av stabelen. Du kan lese mer om den her, og det er fortsatt mulig å bli med.

La oss avslutte med å gratulere Applied Autonomy, Oisann Engineering og N2-applied som alle tre er blant 140 Cleantech-selskaper som denne uken konkurrerte i Nordic Cleantech Open. Hyggelig at av de 25 selskaper som blitt plukket ut av en internasjonalt sammensatt jury til å delta videre i programmet, er alle de tre nevnte fra Norge med videre.  BRAVO!

Ukas innovasjonsblomst går til…

Torsdag til uka kommer også lederen av World Innovation Network til Norge, professor Robert Wolcott er en av de som gir oss endringsagenter grunn til å være optimist. Heldige er de som har fått plass på Open innovation Lab of Norway’s samling med professoren som fylte Oslo Rådhus for 10 år siden.

Ukas innovasjonsblomst sendes Ragnhild Nilsen for hennes unike evne til å utfordre status quo med både humor og vidd, og Yngvar Ugland som denne uka ble utnevnt til Norges første forbrukerteknolog.  Han er samtidig en ekte endringsagent og primus motor for innovasjonsarbeidet i Norges største bank og leder av deres NewTechLab. Vi gratulerer begge to!

Happy Friday!