Ukas viktigste møte skjedde nok i Brussel. Anledningen var EU-toppledermøtet der Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy deltok fysisk for første gang, – etter seks digitale video opptredener. Det var fremtidens Europa de diskuterer, og det var også tema på Lerchendals-konferansen i Trondheim og på bokbadet til Tor W. Andreassens nye bok i Oslo. 

Møtet i Brussel viser et forent EU som støtter aktivt opp om Ukraina i krigen de kjemper mot en stadig mer tyrannisk Putin. 50 år etter at Tomra tråkket opp bærekraftløypene er EU også på ballen i et forsøk på å svare på USA’s Inflation Reduction Act (IRA) sjarmoffensiv når det gjelder å tiltrekke seg smarte hoder og ditto grønn kapital. President Biden‘s IRA pakke utgjør den største klima- og energisatsingen noensinne, og betyr i praksis at 369 milliarder dollar vil brukes av amerikanerene for å subsidiere investeringer innen fornybar energi og nullutslippsteknologi. EU har ikke noe valg, de må svare og resultatet vil bli en konkurranse om å legge til rette for det nye og grønnere næringslivet på begge sider av Atlanterhavet. Slikt skaper både muligheter og utfordringer, men i Norge virker regjeringen fortsatt mest opptatt av å legge hindringer i veien for et næringsliv som trenger økt omstillingsevne og innovasjonskraft. Mens resten av verden forsøker å tiltrekke seg smarte hoder og intelligent kapital innfører Arbeiderpartiet og Senterpartiregjeringen forbud mot deltidsstillinger, dobling av formuesskatten og økt arbeidsgiveravgift. De fleiper med dyktige entreprenører som ser seg nødt til å flytte utenlands og bedriver aktiv selvskading.

Forstår de ikke at den mangeårige tilliten vi i Norge har høstet fordeler av nå rives raskt ned?

“Norge har alle forutsetninger for å lykkes med den grønne omstillingen”, sa NTNU’s rektor Anne Borg da hun innledet dag 2 av Lerchendalskonferansen som Tekna, NTNU og Virke samarbeider om. Så ga hun mikrofonen til næringsministeren som virker å gå på duggfriske duracellbatterier, kanskje er det derfor han sjelden lar en anledning til å promotere batterier gå fra seg.

Vi har ekstremt dårlig tid, sa han – og la til; La oss forene kreftene på tvers av offentlig og privat og mobilisere næringslivet, universitets- og høyskolesektoren, samt forskningsinstitusjonene og se sammen på hvordan vi får mer ut av ressursene.

Brave ord fra en minister som vi mistenker vil vel, men som samtidig bærer sin del av ansvaret i en regjering som gjør det de kan for å skape avstand istedet for å bygge broer. Av og til blir spriket mellom de brave ord næringsminister Vestre sier og det som leveres så brutalt at det ender opp med å bli tragikomisk. Du kan forøvrig se Vestre’s tale her.

I Oslo lanserte professor Tor W. Andreassen onsdag sin nye bok “Moderne gevinstrealisering” med DNB’s Yngvar Ugland som bokbader og utspørrer, – før de i samarbeid med BEKK Consulting lanserte årets vinnere av innovasjonsindeksen som tar for seg 100 virksomheter og måler deres kundeopplevde innovasjonsgrad. I boken peker innovasjonsprofessoren på at veien til vekst går gjennom å øke innovasjonsevnen.

Som han sier det; Kvalitet er muligens inngangsbilletten til markedet, men det er innovasjon som som gir deg billetten til å forbli i markedet.

Innovasjonsindeksen 2022 ble presentert på NHHs campus i Oslo, i samarbeid med BEKK Consulting. Indeksen måler nettopp hvor innovative norske selskaper er – sett fra kundenes perspektiv. Årets vinner var uten tvil Tesla: det amerikanske bilmerket toppet både  den kommersielle innovasjonsindeksen og den sosiale innovasjonsindeksen, og er nummer fire på Digital innovasjonsindeks. IKEA mister dermed topplasseringen som de nærmest har hatt hevd på de siste seks årene, i år måtte de ta til takke med tredje plass. Andre virksomheter som er inne på topp tre-listene er Sbanken, Stormberg, Vipps, Airbnb, Netflix og Toyota.

En av virksomhetene som sårt kunne trengt oppturen innovasjonsindeksen innebar, var treningskjeden SATS. De  fikk nemlig hele 10 millioner i bot av Datatilsynet denne uken fordi de ikke har kontroll på sine GDPR rutiner. Vi mistenker at det er flere virksomheter som har sine svin på skogen her…

I USA har fotogiganten Getty Images for eksempel anlagt søksmål mot Stability AI, selskapet bak AI-kunstgenerator Stable Diffusion. Getty mener Stability AI har kopiert mer enn 12 millioner bilder for å trene opp AI motoren. De har unektelig et poeng. Det hersker liten tvil om at årsaken til at nye AI-verktøy er gode på å skape gode illustrasjoner og kunstverk nettopp skyldes at de har trent på bilder som eies av andre, – og samtykke har de brave AI-utviklerne tydeligvis ikke vært veldig opptatt av.

7 år etter at Google sjefen Sundar Pichai annonserte at Google skulle være et “AI First» selskap lanserte selskapet denne uken sin «Bard», en eksperimentell samtale-AI-tjeneste. Lanseringen vil bli stående som et utrolig klønete eksempel på at selv noen av klodens smarteste hoder kan klare å knote på måter som selv amatører ikke makter. Ikke nok med at Google ventet så lenge at Microsoft og OpenAI stakk av med all fanfaren med sin ChatGPT, til tross for at Google annonserte en lignende teknologi kalt LaMDA for to år siden. Problemet; Bard svarte visstnok feil på et av tre spørsmål i Google‘s egen reklamekampanje, – en verdig kandidat til ukas dyreste blemme. Da feilen ble oppdaget stupte nemlig Alphabet-aksjen og Googles markedsverdi falt med brutale 100 milliarder dollar.

Som vi skrev forrige uke er det Super Bowl helg i USA, – og for de av oss som ikke betaler 100.000 for å sitte ringside eller har tilgang til sendingene fra kinesiske spionballonger er det nok av muligheter via TV. Over 125 millioner amerikanere forventes å få med seg festen via direktesending, – og pauseshowet med Rihanna blir for mange et høydepunkt. Her er teksten fra hennes nr 1 hit “Lift me up” som visstnok IKKE handler om en kinesisk ballong, men den kunne jo ha gjort det…

Lift me up
Hold me down
Keep me close
Safe and sound
Drowning in an endless sea
Take some time and stay with me

Vi fikk nettopp vite at hun opptrer gratis, men siden hun allerede har rukket å bli milliardær i dollar har Rihanna sikkert regnet ut at det nok går i pluss. Det gjør for øvrig også arrangørene som forventer inntekter på 165 milliarder kroner fra mat, drikke og T-skjortesalg, så noen vinner jo uansett.

Feiring blir det og som det sies er man jo fortsatt ung dersom morgenen etter kvelden før fortsatt gjør kvelden før verdt morgenen etter 🙂

Ukens innovasjonsblomst går til NHH, Bekk consulting, professor Tor W. Andreassen og alle de som står bak innovasjonsindeksen, – en norsk innovasjon som er i ferd med å lykkes også internasjonalt og fordi den måler verdi der reelle kroneverdier rent faktisk utveksles, nemlig mellom kunder og leverandører.

Happy Friday og riktig god helg!