Denne uken feirer amerikanerne kvinnenes likestillingsdag og en hel verden Linux 30 års jubileum, samtidig som vi vinker vi farvel til to musikalske storheter. Likevel er det en annen nyhet som nok er viktigere for oss endringsagenter…

La oss begynne ukas oppsummering med å sende noen varme tanker i retning Finland. Det var nemlig i 1991 den unge finnen Linus Torvalds skrev programvarekoden og la den fritt tilgjengelig ut på dette nye fenomenet internett som enkelte universiteter eksperimenterte med. Linus og hans kumpaner kalte UNIX – varianten han laget for Linux og fordi han la det ut som Open Source kunne alle som ville laste ned programvaren helt gratis.

Populært?

På ingen måte, som så ofte før høstet innovatørene storm. Realiteten var at mange av IT bransjens tunge aktører mente de unge opprørererne ødla IT bransjen og burde bures inne.

At kvinner blander seg inn i arbeidslivet er jo ikke lenger noe nytt – HELDIGVIS!  I USA fikk kvinner stemmerett den 26. august i 1920 og dermed feirer de denne dagen, – til tross for at åpenbare rettigheter som barselspermisjon og likelønn fortsatt ikke er vanlig over dammen.

Også velferdsprofitører burde bures inne, mener mange i Arbeiderpartiet og SV. Der i gården vil de ha seg frabedt privat initiativ og skapekraft, i hvert fall når det handler om å hjelpe mennesker. Vi sliter når sant skal sies en hel del når vi hører Jonas og Audun forklare at de er for innovasjon, men mot profitører.

For oss blir det litt som å være for egg, men mot høns. Det er muligens samme logikk som råder når Jonas advarer mot MDG og Rødt og kaller sine potensielle regjeringspartneres miljøpolitikk for brutal. Han har jo rett, men særlig logisk blir det jo ikke. Den åpenbare  alliansen ville vært at Høyre og Arbeiderpartiet fant sammen, men det er det jo ingen som tør å snakke om…

Denne uken kom også boken «En velferdsprofitørs bekjennelser» og her mener de to forfatterne Karl Kristian Indreeide og Gudmund Skjeldal at vi må snakke mer om kvaliteten i velferdstjenestene, og mindre om at noen risikerer å tjene noen kroner når de lykkes. Det stopper ikke å overaske oss hvor sterke antipatier venstresiden i Norge har overfor gründere som blir rike på å hjelpe andre mennesker, samtidig som det åpenbart bare er stas at en fotballspiller eller skihopper som lykkes henter inn millioner i lønn og premiepenger. Når det gjelder hopperne som jo er sponset av LO er det for øvrig ikke lønningene som skaper mest oppstyr denne uken. Nei, i skiforbundet er de mest opptatt av å sparke hopperens sportsjef Clas Brede Bråthen på mest mulig ydmykende vis, – og hoppsponsor LO som ellers mener mye om slikt er overraskende tause…

Av og til er det langt mellom liv og lære…

I USA sliter de også med avstanden mellom liv og lære. En gruppe på mer enn 50 virksomheter som har det til felles at de har blitt profilert på CNBC’s populære reality-show “The Profit” hevder at showets stjerne Marcus Lemonis og TV -nettverket under dekke av å hjelpe SMB virksomheter i realiteten ødelegger deres fremtidsmuligheter. “Marcus Lemonis er en ulv i saueklær, og en falsk profet som bruker sin berømmelse og formue til å stjele små bedrifter fra vanlige amerikanere,” heter det i søksmålet.

Norske politikere på venstresiden vil sikkert nikke gjenkjennende, – hvem trenger vel norske gründere, profitører og entreprenørmessig pågangsmot?

Det er jo ikke verre enn at alle kan arbeide i staten takket være oljerikdommene våre.

Men vent, det er jo en kran de ønsker å stenge igjen omtrent så raskt valget er unnagjort. Ikke spesielt logisk, men enkelte norske politikere argumenterer på måter som gjør at egg virker fornuftig, selv om høns skal forbys.

Denne uken mistet vi også to store musikalske ikon. Slik vi ser det må det skyldes skjebnens ironi at det var Rolling Stones trommeslager Charlie Watts som var den første av de rullende stenene som stoppet å rul(l)e. Mens notoriske partydyr som Mick Jagger og Keith Richard i årtier har festet døgnet rundt og røyket alt som kunne røykes, drukket alt som kan drikkes og spist alt som kan tas av piller var det altså den stilleste, sunneste og snilleste av de fire som vandret først. Undertegnede opplevde Rolling Stones live på Valle Hovin i 2007 og det var den gang mange som fleipet med at legene som var overrasket over å ha funnet spor av blod i Keith Richards heroinprøve. Selv lo han av det faktum at han i over 10 år figurerte som nr 1 på den makable listen til engelske bookmakere som “Famous artist most likely to die”.

Den andre store musikkhelten som forlot oss denne uken var Don Everly, den gjenlevende av Everly Brothers duoen. I storhetstiden, mellom 1957 og 1962, hadde brødrene hele 15 amerikanske topp 10-hits, blant annet “Cryin in the Rain” som norske AHA senere gjorde suksess med. Everly Brothers ble valgt inn i Rock ‘n’ Roll Hall of Fame allerede det første året hallen åpnet og bandet som inspirerte både Beatles, Beach Boys og Neil Diamond ble av Rolling Stone Magazine beskrevet som “den viktigste vokalduoen i rock”. I et intervju fra 1986 med nyhetsbyrået Associated Press sa Don Everly at deres suksess skyldes at brødrene aldri fulgte trender. Slikt skaper man innovasjon og i Every Brothers tilfelle skapte de også historie.

Rest in peace, but rock on, Charlie og Don – musikken dere skapte vil uten tvil leve videre.

Mens noen helter dør, skapes nye og moteguru Ralph Laurens siste modeller skiller seg ut definitivt ut fra tradisjonelle modeller. De er nemlig digitale avatarer som bor i Zepeto, et sørkoreansk sosialt nettverk og dets 200 millioner brukere som samhandler i en virtuell verden. Partnerskapet mellom plattformen og motehuset markerer Ralph Laurens første forsøk på å forstå den digitale moteverdenen, og vi spår at mange vil følge etter. Tross alt har de første avatarene allerede over 1 million følgere, og ikke lager de skandaler i utide heller…

Tesla har for øvrig begynt å levere sin nyeste modell, og det er slett ikke tilfeldig at den bærer navnet model Y. Som kjent etterfølger den Model S, Model 3 (de fikk ikke lov å bruke E’en), Model X og nå altså Model Y. Elon Musk er åpenbart både kreativ og leken, – og med denne lanseringen kan vi konkludere med at  hans SEXY modellserie nå er fullendt. At bilen også virker å slå an er ikke så rart!

Ukas viktigste nyhet for oss endringsagenter er nok likevel Carmat’s annonsering at de har utviklet et kunstig hjerte som denne uken ble operert inn i en tysk pasient på et sykehus i Kiel. Det franske selskapet har utviklet verdens mest avanserte totale kunstige hjerte, men slikt går norske politikere hus forbi.

Lenger unna har det også skjedd store ting, rom-forskere har nemlig oppdaget eksistensen av en hurtig kretsende asteroide som medfører at Mercur ikke lenger er Solens nærmeste nabo. Astroiden bærer foreløbig det lite sexy navnet 2021 PH27, og siden vi tross alt snakker 20 millioner kilometer unna solen er det slett ikke snakk om noen grynede nabokrangel.

Ukas innovasjonsblomst sendes Airbnb ledelsen som i et forsøk på å hjelpe til i den fortvilte situasjonen for mange afghanere som må ut av landet har sagt at de vil tilby gratis bolig til 20 000 fordrevne afghanske flyktninger verden rundt. Handling trumfer fine ord, og vi applauderer handling!

Happy Friday – og en trygg og god helg ønskes alle våre lesere!