“In a gentle way you can change the world”  Gandhi

For en uke det har vært!

Med flotte konferanser, seminarer og samlinger både i Oslo og Stavanger. Oslo Innovation Week har gitt oss mer enn 50 ulike arrangementer på en knapp uke og i Stavanger har de hatt Nordic Edge Expo. Utfordringen er å få tid til å være med på alt det flotte vi tilbys. Det føles som å være på et durabelig julebord med så mye godsaker at en stakkar ikke klarer å nyte brøkdelen av det som serveres.

Likevel, som en av de som var med å starte opp Oslo Innovation Week sammen med Oddmund Hammerstad og hans team føler jeg et behov for å gå litt i forsvar for ideen bak; Ønsket om å vise frem mangfoldet og det yrende liv i og rundt Oslo for endringsagenter. Flotte innlegg fra dyktige formidlere som gjør oss klokere og inspirerer oss til nødvendige grep nå vi endelig lander tilbake på kontoret!

Nødvendige grep kan gjøre vondt, derfor hender det at de utsettes, – som oftest av ledere som håper at problemet forsvinner av seg selv. I et forsøk på å ta ledere i forsvar hender det selvsagt at hvis man venter lenge nok så løser problemet seg selv.

Har du utsatt å skifte dekk et halvt år har du jo «plutselig» løst problemet, ikke sant?

Men alle problemer forsvinner jo ikke av seg selv. Allerede i mai i år begynte det å spøke for det britiske reisebyrået Thomas Cook Likevel klarte konkursen å komme overraskende på både pressen, bankene og ikke minst på over 120 000 reisende. Denne uka gikk selskapet – som er verdens eldste og norske Vings morselskap – konkurs med over 20 milliarder kroner i gjeld. Utrolig, men sant!

En annen aktør som bør tas i forsvar er vår konkurrent, Shifter. I forrige uke var de lei av innovasjonsbegrepet og denne uka innrømmet de at da de startet opp for 3 år siden droppet de å gjennomføre noen markedsundersøkelse. Kanskje det var årsaken til at de ikke fikk med seg at da de startet opp hadde vi i InnoMag allerede i 3 år oppdatert over 18 000 lesere om mye av det som skjedde på innovasjonsfronten. Litt enfoldig og lite oppdatert, kanskje, men hvorfor henge med nebbet?

Realiteten er at på samme vis som DN og Finansavisen har bidratt til å gjøre hverandre bedre har konkurransen mellom InnoMag og Shifter vært positiv og samtidig sørget for økt synlighet for gründere, teknologitrendene og betydningen av gode innovasjonsprosesser. Det har alle tjent på! Konkurranse er bra, som Kim Jung-Un sa da det var klart at han kun fikk 99,2% av stemmene i Nord Korea.

I motsetning til Shifter tror vi fortsatt at abonnementsbaserte inntektsmodeller er fortiden, – og ikke fremtiden.  Vi tror du som leser ønsker enkel tilgang til troverdig,  tydelig og lesverdig informasjon om hva som skjer. Her kommer du som leser inn, for til syvende og sist er det du som leser, liker og deler som avgjør om vi skal overleve. Vi er som gratis nyhetsmagasin på nettet avhengige av å bli verdsatt for den formidlingsjobben vi gjør.

Slik er det også for Greta Thunberg som fortsetter å imponere med klar tale, plenty av følelser og med et mot få endringsagenter kan matche. Formidling av høy klasse, rett og slett! Det er slik verden beveger seg fremover.  La oss derfor også ta i forsvar alle de som har hjulpet 16-åringen frem, vel vitende om at de holdninger og den forståelse vi har for den viktige jobben som må gjøres er en global utfordring.

La oss også svinge innom «The greatest president ever», i hvert fall i følge ham selv. Donald Trump, som ikke lar en uke passere uten at han beviser at har et ego som med klar margin overstiger hans intellekt og formidlingsevne. Denne uka talte han ikke bare til FN, og forsvarte seg mot det totalt upassende i å blande Ukrainas president inn i hans valgkamp. Han rakk også å sende en tweet om den tropiske orkanen Dorian som er på vei mot USA. Det er høst og tid for orkaner. Det artige er at Donald la til helt på egen hånd at også staten Alabama med like mange innbyggere som Norge ville bli rammet. Det til tross for at metrologene mener det ikke er fare på ferde for denne delstaten. Fakta feies til side og Donald står på sitt. Kanskje han er på jakt etter ny jobb?  Den han har er han jo åpenbart IKKE skikket til.

Ukas innovasjonsblomster går til alle de dyktige arrangørene og formidlerene som denne uka har delt av sin visdom og inspirert oss, – enten de har stått på scenen i FN-bygningen, vært en del av Oslo Innovation Week eller sørget for Nordic Edge i Stavanger.

Happy Friday!