Nok en uke nærmer seg helg og med kun to måneder igjen til jul er de første julegatene allerede observert og snart kommer julesangene til manges glede og noens fortvilelse. Årets julebordsesong vil unektelig preges av CoVID 19 virus-ettervirkninger, noe som nok vil legge en demper på mange stemningsfulle vintereventyr. Helgens lyspunkt er at vi får tilbake den timen vi «mistet» i våres når sommerens siste minne viskes ut natt til søndag.

Vi i InnoMag har sans for feiring, og selv skal vi snart feire at vi har holdt det gående i 8 år. Gledelig nok aldri med flere lesere enn i dag, – men alt til sin tid.

Her og nå er det mer relevant å feire den internasjonale Gin & Tonic dagen som årlig skåles inn den 19. oktober. Visstnok feirer amerikanerne GT dagen den 9. april, – men hvorfor krangle når man kan feire begge? Den populære drinken som begynte som malariamedisin under tropesol inneholder som kjent kinin og det er kanskje den eneste drinken der brennevinet fungerer som blandevann. Hensikten er selvsagt et ønske om å fjerne noe av bitterheten. Kanksje dere, som oss kjenner noen som feirer Gin & Tonic dager langt oftere enn to ganger i året?

Telenor-ledelsen har muligens også tatt seg en GT-drink denne uken. De solgte hovedkvarteret på Fornebu for over 5 milliarder kroner og vipps så var det eventyret ute, – eller var det egentlig det? Når vi hører at selskapet samtidig inngikk en leieavtale for de neste 25 år fortoner salget av Norges største kontorbygning seg mer som et ønske om å flytte inntekter enn reell verdiskapning. Kan det være at Sigve Brekke forbereder sin avgang…

Vipps startet for øvrig et potensielt nytt eventyr denne uken, da de annonserte verdens første mobilapponenent. I realiteten er det snakk om et helt vanlig mobil-abonnement styrt via Vipps appen som over 1,7 millioner nordmenn har lastet ned. Et spennende eksempel på en aktør som bruker sin vellykkede plattform til å lansere nye tjenester og bevege seg inn på nye områder. Vipps mobilapponnement har ingen bindingstid og tilbys i bare to varianter, enten vippser du over 250 kroner eller 399 kroner i måneden. Enklere blir det ikke! Kanskje en liten takk for sist hilsen fra Berit Svendsen i Vipps til sin gamle arbeidsgiver Telenor?

Mens Vipps lanserte sin nye innovasjon gikk to av USA’s største CEO’er den tunge veien til mikrofonene og annonserte at deres startup, Quibi skrur av strømmen kun seks måneder etter at de fikk tilført over 18 milliarder norske kroner for sin mobilbaserte tjeneste med korte videoer. Det interessante er at Jeffrey Katzenberg og Meg Whitman er to av de tyngste toppsjefene i USA med fartstid fra aktører som Disney, HP og EBay og når selv et såpass toppet lag ikke får det til viser med all mulig tydelighet at ikke alle eventyr ender lykkelig.

Et eventyr av gigantiske dimensjoner er Tesla. Elon Musk viser seg nok en gang som en leder som ikke bare snakker om himmelferder i SpaceX, men som også i Tesla leverer tall som gjør at aksjekursen går til himmels. Denne uken passerte selskapet 400 milliarder dollar i verdi og er med det for første gang inne på listen over verdens 10 mest verdifulle selskap. Elbilprodusenten økte inntektene med imponerende 40% til 8,8 milliarder dollar, og de produserer 44% flere biler enn på samme tid i fjor. En tredobling av overskuddet viser at selskapet som i praksis var en hårsbredd unna konkurs for 4 år siden leverer eventyrlige tall, og 400% vekst i aksjeverdi lar seg jo høre.

Omtrent samtidig kom også nyheten om at det amerikanske justisdepartementet tar ut tiltale mot Google for ulovlig monopolisering av søke- og annonsemarkedene på internett. Skulle myndighetene vinne frem vil Google måtte brytes opp. Vi kan nok forvente et langt sjøslag i retten før siste ord er sagt – det er tidlig å kåre en vinner, men vi kan nok slå fast at advokatstanden uansett utfall blir en vinner.

I natt hadde også Biden og Trumps sin siste TV-sendte debatt, – og ryktene forteller om en debatt som av og til virket både sivilisert og meningsfyllt. Vi tror likevel at Donald Trump vil bli båret ut av det hvite hus og i stedet for å få sitt ansikt på Mount Rushmore få et trist endelikt som en av de dårligste presidentene landet noensinne har hatt.

En annen arrogant leder som raskt burde bæres ut av maktens korridorer er Terje Rød-Larsen som i mange år har blandet kortene og opptredt på et vis som norske myndigheter burde holdt seg langt unna. Denne uken trakk den ferske styrelederen i hans stiftelse som Norge betaler for, seg. Alle lys bør blinke rødt. og vi spår at historien får et trist endelikt.

Det hører med til historien at norske UD støtter stiftelsen takket være millionoverføringer fra hans nære venn i UD, Geir O. Pedersen som selv fikk lov til å avgjøre om han var habil eller ei! Ja, du leser riktig, Norge er her på bananrepublikk-nivå og ingen reagerer, til tross for både vennskapet og det faktum at hans kone jobber i stiftelsen.

I et Norge som setter Stortingspolitikere i fengsel fordi de har løyet på reiseregningene burde dette vært grunn nok til å reagere. I stedet har Norge belønnet ekteparet med en leilighet på Manhattan til 100 millioner. Dette føyer seg inn i rekken av tvilsomme pengetransaksjoner Rød-Larsen er involvert i. I Israelske aviser kort og godt betegnet som betaling for at Rød-Larsen og kona Mona Juul bidro til at Simon Peres fikk være med på fredsprisen i 1994. I tillegg til å pleie svært nær omgang med den avdøde pedofile forbryteren Jeffrey Epstein inkludert private lån over lang tid. Her fortjener Dagens Næringsliv ros for å grave frem hvor skittent spill Rød-Larsen bedriver. Norsk presse virker ikke å være interessert i å avsløre spillet – flaut og uverdig.

Ukas innovasjonsblomst sendes Vipps som tør å satse, – og serveres med en iskald Gin & Tonic.

Happy Friday!