Denne uken markerer treårsdagen for nedstengningen av den kinesiske millionbyen Wuhan som raskt spredde seg til resten av verden og ble den verste globale pandemien siden spanskesyken. Samtidig markerer uken starten på harens år, et år som skal være preget av fred, ro og hell.

Vi hadde gleden av å være invitert til den norske feiringen på Christiania Teater i Oslo, – og det var en imponerende bredde i de kulturelle innslagene som ble vist før det nye året ble feiret med en flott middag i speilsalen på Grand Hotel. Verdig og flott!

Feiring var det også i Hallingdal der Innovasjon Hallingdal i samarbeid med Torpomoen innovasjons- og bærekraftsenter åpnet Reodor Felgens innovasjonsverksted med blant annet Lars Espen Aukrust, styreleder i Aukruststiftelsen som åpningstaler. Aukrust er ikke bare nevøen til ‘n Kjell, han er også mannen som bygget opp Fjordland til å bli en milliardsuksess, og var også i sin tid innovasjonsdirektør i Norges Forskningsråd. En ekte innovatør som var synlig imponert over hva sindige Hallingdøler hadde stelt i stand på Torpomoen. I åpningstalen pekte Aukrust blant annet på at vi alle har en kreativ Reodor Felgen i oss, men at mange nok er flinkere til å slippe til sin interne Ludvig. Som mange nordmenn husker er det lille pinnsvinet Ludvig preget av både høysnue og tydelig angst for gjennomgripende forandringer. Hans favorittkommentar lyder som kjent slik; Det er fali, det – vi mistenker at det ikke bare er i Kjell Aukrusts fantasiunivers denne kommentaren lever. Vi mistenker når sant skal sies at norske endringsagenter møter denne daglig.

For de som ikke var med på åpningen i Ål i Hallingdal av Torpomoen var ukas høydepunkt her hjemme DN’s Gasellekåring som fant sted på Handelshøyskolen BI med over 200 deltagere. De kunne se at grunderselskapet Roest først ble presentert som vinner av region Østandet, før de like etterpå stakk med prisen som årets gaselle. Bak står to brødre med en brennende interesse for kvalitetskaffe.

Gro Dyrnes sammen med Johan Larsen på nordisk party i Las Vegas

Hyggelig var det også at barneklokkeselskapet Xplora, som vi i Innomag skrev om i forrige uke, denne uken mottok en egen gasellepris av DN redaktøren. Vi gratulerer både Xplora medarbeiderne og DN som gjennom Gaselle kåringen på en god måte setter fokus på norske innovatører som lykkes. Det var også en energisk og selvironisk næringsminister Jan Christian Vestre som hyllet alle verdiskaperne i rommet, – og det hadde han god grunn til. I undersøkelsen som DN har foretatt viser det seg at de 2% av norsk næringsliv som kan kalles gasellevirksomheter står for over halvparten av de 115 000 nye jobbene som er skapt i privat sektor i Norge i 2021.

I USA er ukas største snakkis Tyson’s CFO som for øvrig også er fjerde generasjon etter gründeren av det som har blitt USA’s største matprodusent og slakteri. Dessverre er det ikke grunnet verken gode resultater eller innovative grep de har havnet i nyhetene, i stedet er det John Tyson’s alkoholproblem som har medført at en fremmed kvinne nylig oppdaget John Tyson døddrukken i hennes seng. Det gjorde ikke historien bedre at ingen av dem forstod hvordan han kunne ha havnet der. Vi minnes Arbeiderpartiets gamle åndelige høyding Einar Førde som før han ble NRK sjef (og lenge før Metoo) uttalte at hvis man ikke har kommet seg i seng før kl 02 på natten kan man like godt gå hjem å legge seg…

Ukens innovasjonsblomst går til det energiske teamet i Innovasjon Hallingdal som har gjort en kjempejobb for å kunne lansere Torpomoen innovasjons-og bærekraftsenter. Her fortjener både Torleif Bjella, Jørund Li, Adnan Helja og Stian Oland å nevnes spesielt, – vi våger påstanden om at makan til pådrivergjeng finnes knapt utenfor Aukrusts fantasirike. Så håper vi de deler med DN redaktøren Janne Johannessen som denne uken feiret norsk innovasjonskraft med Gasellefinalen. KUDOS!

Happy Friday og riktig god helg!