Mens England teller ned til både kroningsfestival og Melodi Grand Prix fest, har uka bydd på minst tre viktige hendelser for oss endringsagenter, og ingen av dem har skjedd i England.

La oss likevel starte med å erkjenne at for alle Star Wars fans der ute er 4. mai årets helligste dag. En feiring som utrolig nok startet som et ordspill med den berømte hilsenen alle Star Wars fans elsker;

“May the force be with you”.

Noen vittige sjeler vred det om til «May the Fourth be with you» og slik har millioner festlig nok fått en festlig dag verdt å feire.

Dette er også uken hvor vi kan feire eller sørge over at det nå er 6 måneder siden OpenAI lanserte Chat GPT. Det tok kun 90 dager før over 100 millioner mennesker hadde testet ut KI-motorens fortreffeligheter. Vi snakker med andre ord om den desidert raskest voksende nye tjenesten verden noensinne har erfart!

Land som Italia og Tyskland, samt store selskaper som Samsung, Verizon og JP Morgan har lagt ned regelrette forbud for ansatte. Dette skyldes bekymringer for hva som kan skje når viktig informasjon kommer på avveie og regelrette feil spres som sannheter. Her ligger også årsaken til at vi og mange med oss roper på statlig styring og etiske kjøreregler, en ball som EU nå har tatt opp og bra er det! Nyheten om at Google’s fremste AI-forsker denne uken valgte å slutte i Google for å kunne stå fritt til å kritisere utviklingen fikk også en del oppmerksomhet, – og hans kommentar om at han tidligere antok at maskiner var minst 20 år unna å kunne forbigå oss mennesker, mens han nå tror dette vil skje i løpet av de neste 5 årene er verdt å ta inn over seg for oss alle.

 “He’s quite clever, you know…for a human being”

ROBOTEN C-3PO i Star Wars”

Ukas hyggeligste happening var nok Bærekraftfestivalen i Kristiansand som bød på mange gode innlegg som alle hadde en tydelig fellesnevner; Samarbeid på økosystemnivå og mange nye partnerskap på tvers av tradisjonelle skillelinjer. Flere av talerne sa det rett ut; Når endringstakten øker er det viktig å finne alliansepartnere som klarer å svare…

På den andre siden av Skagerak, i Danmark har LO sjefen denne uken trukket seg etter å ha dasket unge medarbeidere på rumpa. Den danske vrien er at det er en 62 år gammel kvinne som visstnok har utfordret unge menns intimsoner. Vi kan dermed konstatere at mens LO Leder Peggy er opptatt av å ta de rike i Norge var hennes danske kollega Lizette Risgaard mer opptatt av å ta for seg.

Ukas viktigste lansering stod utvilsomt Apple for, og denne gang var verken en ny IPad eller en ny mobiltelefon som skapte overskrifter. I stedet lanserte de en banktjeneste med 4,15% rente, og i løpet av noen få dager fikk de inn over 10 milliarder kroner. Bak lanseringen finner vi et samarbeid med Goldman Sacks, – og i løpet av en uke bet over 240 000 kunder på lanseringstilbudet. Dette er kunder som er villig til å stole på at IT leverandøren kan gjøre en vel så god jobb som tradisjonelle banker.  Nok et eksempel på at virksomheter med høy innovasjonskraft og sterke kundeposisjoner raskt kan fristes til å innta nye markeder, og ved hjelp av gode partnere kan man ta posisjoner raskt. Våkne ledere må øke innovasjonskraften mens de fortsatt kan, vurdere nye former for partnerskap og de må innse at tradisjonelle skillelinjer står for fall!

“You must unlearn what you have learned.”

Yoda i Star Wars

Ukens mest fjollete påfunn må slik vi ser det være Met Galla middagen i New York, en fest der kjendisene bruker millioner på kjoler og drakter som viser frem at de verken besitter spesielt god smak eller bryr seg døyten om bærekraft. Festens vertinne, Vogue redaktør Anna Wintour kom forøvrig arm i arm med en engelskmann mange av oss har sett før. Bill Naugty er nemlig identisk med den noe slitne rockelegenden Billy Mack som i filmen Love Actually spiller inn en ny versjon av den gamle sangen “Love Is All Around”. Hans feiring av at sangen blir nr 1 er ikonisk, og det faktum at han velger å feire julaften sammen med sin manager istedet for å feste med Elton John er jo rørende.

Ukens innovasjonsblomster går til de unge arrangørene av Bærekraftfestivalen som i går inntok flotte Kilden Kulturhus i Kristiansand, – og vi håper de deler buketten med alle de flotte talere som fikk oss til å minnes den berømte miljøforkjemperen Paul Hawken som svarte på følgende vis da han ble spurt om sitt syn på fremtiden:

«Hvis du ser vitenskapelig på det som skjer med jorden uten å bli pessimistisk, forstår du ikke dataene. Men hvis du møter folk som arbeider for en bedre verden uten å bli optimistisk, da har du ikke puls.»

Det synes vi fremdeles er godt sagt, og vi tror fortsatt at femtiden byr på fantastiske muligheter for endringsagenter som ønsker å bidra.

Happy Friday, – og riktig god helg!