Uka her hjemme har vært preget av “Hans” som har pøst på med enorme regnmengder vi normalt kun ser i tropene. Reportasjene fra deler av Østlandet har vært hjerteskjærende og fortvilelsen til de som nå mister gård og grunn er lett å forstå. Realiteten er at Norge denne uken har vært delt i tre, og de fleste fjellovergangene er enten stengt eller ødelagt. I utlandet har LK-99 og en ny kraft skapt positiv fremtidstro hos mange forskere denne uken og til uka begynner årets utgave av Arendalsuka…

Til tross for flom har likevel statsminister Jonas Gahr Støre og Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum tatt turen til Finnmark og annonsert at Melkeøyas enorme gassanlegg utenfor Hammerfest skal elektrifiseres. Det skapte svært lite jubel, og mange av de som har satt seg inn i problematikken er i fistel. De har et poeng, i og med at gassen som skal spares fortsatt skal brukes, men da i Tyskland. Kan det være at regjeringen mener at gass brent i utlandet ikke skal regnes med i bærekraft-regnestykket?  Det hele blir litt som å skru av varmen i stuen, men kompensere med å fyre friskt i alle andre rom – og slikt vet jo de fleste at ikke monner stort. En prislapp på 13 milliarder hjelper jo heller ikke på entusiasmen, og Senterpartivelgerne i Finnmark var i hvert fall ikke overbevist. De truer med å melde seg ut alle som en, kanskje ikke den verste effekten…

Internasjonalt har det de siste ukene vært mye oppmerksomhet om LK-99, en Sør-Koreansk superleder-oppfinnelse som visstnok skal kunne lede elektrisitet uten motstand, attpåtil i vanlig romtemperatur. Fysikere i Sør-Korea hevder å ha holdt på i 24 år og det er ingen tvil om at dette vil være en viktig disruptiv oppdagelse – hvis den viser seg å være ekte. Problemet er at ingen andre forskere har klart å reprodusere superleder resultatet fysikerne hevder å ha fått til. Vårt poeng er at om dette lykkes, vil mye bli langt enklere og billigere. Vi snakker om en mulig revolusjon i områder som magnetisk levitasjon, kjernefysisk fusjon og energiutvinning. Du kan se mer om LK-99 her.

Samtidig kommer nyheten i anerkjente The Telegraph om at forskere tror de kan nærme seg en ny femte naturkraft. De fire kjente er for øvrig gravitasjonskraften, elektromagnetisme, samt svak og sterk kjernekraft, og vi vet alle hvor viktige disse fire er. Den potensielle oppdagelsen kom etter at et eksperiment bekreftet den særegne vinglingen til en subatomær partikkel kalt en myon, noe som tyder på “en ukjent partikkel eller kraft”. I Norge har nyheten druknet i flommen, men her implikasjonene om mulig enda større…

Mer data vil være nødvendig for å bekrefte funnene, men hvis de blir verifisert, kan det “markere begynnelsen på en revolusjon innen fysikk”, sier BBC.

I USA har Ralph Lauren denne uken lansert sine nye Polo P-Wing sko, en av mange ukentlige lanseringer, men denne lanseringen er litt unik. Her snakker vi om en fysisk sko som er en kopi av en sko brukerne av det kjente dataspillet Fortnite har kunnet kjøpe digitalt siden i fjor. Et tidlig eksempel på at kjente merkenavn har begynt å eksperimentere med Metaverse som en kanal for å teste nye innovative produkter og tjenester. Som vi har skrevet tidligere ser vi en trend der skillelinjene mellom den virkelige fysiske verden og virtuelle digitale verdener forsvinner – det nye ordet er fygital” – like godt å lære det med en gang 🙂

I USA har også noe så tradisjonelt som et kirkebryllup gjennomgått en aldri så liten innovasjon denne uken. 28 år gamle Ivy Jurgensen ble fulgt frem til alteret av intet mindre enn 15 menn som alle hadde hjulpet henne på veien til å bli gifteklar. Ingen dårlig erstatning når pappaen sitter i fengsel, men det kan umulig bli lett å være ektemann når 15 “reservepappaer” skal ha sine meninger.

Vi ønsker de begge to lykke til og minnes ektemannen som kom hjem til sin kone og sa at han hadde lært på jobben at det var viktig å omfavne sine feil. Hun ga ham en stor klem 🙂

Mens vi er inne på det geistlige bør vi nevne at Pave Frans denne uken føyde seg inn i rekken av sentrale personer som advarer mot kunstig intelligens og AI teknologiens skyggesider. Han pekte på viktigheten av at teknologien benyttes på en ansvarlig måte for å tjene menneskeheten. Det bør vi alle håpe på!

Ukas innovasjonsblomst går til forskerne som jakter på nye innovasjoner som bringer verden fremover. Vi håper de deler blomsten med arrangørene av Arendalsuka, som nå gjør seg klare for å ta i mot tusenvis av endringsagenter og lobbister som til uka setter hverandre i stevne i sørlandsbyen som i fire dager fungerer som landets største tenketank. Ta turen om du ikke har vært der, alle foredrag og paneldebatter er gratis og det hele er både kaotisk og temmelig sjarmerende når sant skal sies.

Happy Friday og riktig god helg!