Her hjemme på berget fortsetter regjeringspartiene nedturen, – 16.9 % er under halvparten av de 36,9 % Torbjørn Jagland for 25 år siden krevde av velgerne for å ville styre kongeriket. En som tenker nytt er Trond Giske som har startet Nidaros sosialdemokratiske Forum og på kort tid blitt Arbeiderpartiets største lokallag. Det skjer likevel langt mer spennende saker utenfor Norges grenser…

La oss begynne med å konstatere at parkameratene Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum virker å ha lagt bort slagordet de lånte fra danskene om at det nå skulle være vanlige folks tur. Vi er usikre på hvor jublende glade Arbeiderparti strategene ble da nettopp Jagland løp til pressen “eitrande forbanna” etter at Gro Harlem Brundtland ble intervjuet av NRK søndag. Vi fikk ikke helt med oss hva som gjorde han så ilter, men gjetter på at hans sinne egentlig er mest fordi journalistene ikke valgte å intervjue ham i stedet.

Jevnlig pressedekning kan som kjent være vanedannende, men enkelte politikere glemmer at også uvanene kommer frem i flomlyset.

Få har vel opplevd akkurat dette sterkere enn Trond Giske som denne uken var invitert til å bli med i debatten på NRK der statskanalen klarte kunststykket å utelukkende invitere seks Arbeiderpartimedlemmer til å debattere hvorfor regjeringen styrer mot avgrunnen. Det hele fremstod som en godt regissert kampanje for å få Giske inn på scenen igjen som Arbeiderpartiets redningsmann, men kun ordføreren fra distriktet berørte det egentlige problemet; Regjeringens manglende bakkekontakt og raskt økende arrogansefaktor.

Denne uken ble det også kjent at SV’s Audun Lysbakken har mistet lysten på regjeringspost, – og i mars trekker han seg fra politikken. Et signal om at livet handler om mer enn politikk, og kanskje er det så enkelt at Lysbakken ikke ønsker å ende opp som singel, – selv om dagen i dag nettopp er den globale singeldagen.

I følge enkelte kilder er Singeldagen verdens største handledag, – et sikkert tegn på at handelsstanden har innsett at nesten 850 000 nordmenn bor alene. Så vil jo tilfeldighetene til at det også er farsdag på søndag, – og slikt er jo verdt å feire…

I London fortsetter ABBA feiringen med en virtuell konsertsom flere og flere hevder er fremtiden for store kulturarrangement og ditto artister. På en spesialbygd arena i Stratford i Øst-London har de brukt 5 år og nesten en milliard kroner på å skape en digital hallusinasjon av en virtuell konsert som flytter grensene mellom det virkelige og det virtuelle.Denne uken kom nyheten om at Rolling Stones vurderer noe lignende. Et tegn på hvor vi er på vei, en verden der avatarer erstatter oss og hjelper oss være flere steder samtidig. Vi minner om Benny Andersons kommentar om at det føles flott å kunne holde en konsert for fansen samtidig som man går en tur med hunden. Vi føler oss sikre på at de fleste av våre lesere av og til deltar på møter der vi gjerne sender en avatar istedet…

kanskje ender vi opp i en verden som Tommy (Han i Tommy og Tiger’n) beskrev der han skapte sin egen kopi for å slippe å dra på skolen, kun for å oppdage at kopien ikke ville på skolen, – han heller!

I USA er som kjent det meste større, dyrere eller verre enn de fleste andre steder, – og ukens mellomvalg i de slett ikke så forente stater har blitt en merkelig affære. Heldigvis tyder resultatene på at mange amerikanere er i stand til å se gjennom løgnene som enkelte Trump lojale republikanere serverer sine velgere. Donald selv har nå begynt å snakke stygt om Florida guvernøren Ron deSantis – en av republikanerenes nye lyse hoder som gjorde et godt valg i Florida. Omtrent som en furten skolegutt tar Trumpen Jagland” og har nå begynt å putte kallenavnet Ron de Sanctimonious på sin potensielle utfordrer – det betyr noe a la Ron den skinnhellige. Med slike venner trenger man jo slett ikke politiske fiender. Det få har fått med seg er at demokratene i enkelte stater har brukt millioner av dollar på å promotere nettopp disse Trump kopiene. Tanken bak er visstnok at når velgere får se hva Trump-kandidatene rent faktisk sier så forstår de at de må stemme demokratisk, – temmelig sært og en lyssky praksis vi rister på hodet av.

Vi ser ikke helt for oss at SV bruker penger på å hjelpe Sylvi Listhaug med annonser og betalt reklame…

Uansett motiv, er det et hensynsløst og høyt politisk spill, og slik vi oppfatter det undergraver det troverdigheten til det politiske budskap om at valg handler om å redde demokratiet. Republikanerne er slett ikke bedre når det gjelder lysskye grep;  I Pennsylvania saksøkte de myndighetene for å sikre at valgfunksjonærer ikke skulle telle forhåndsstemmer i konvolutter som ikke er datert. Hensikten bak datokravet er selvsagt å sikre at folk ikke stemmer etter valgdagen, men siden forhåndsstemmene åpenbart ble mottatt før valgdagen, virker grepet ikke verken spesielt demokratisk eller intelligent.

 “I’ve been putting out fire with gasoline”

David Bowie fra filmen Cat people

Meta, morselskapet til Facebook, WhatsApp og Instagram annonserte denne uken at over 11.000 ansatte skal sies opp. Skylden legges på fallende inntekter, dystre globale økonomiske prognoser og økt konkurranse. Det er i det hele tatt mange teknologiselskaper som sier opp folk, og som vi skrev om i forrige uke er det ingen som kutter hardere enn Elon Musk som nå fjerner nesten halvparten av arbeidsstyrken i Twitter. Pussig nok har også Tesla aksjen sunket med omtrent 50% siden 2022 begynte.

I Sharm El Sheik, Egypt pågår også denne uken klimatoppmøtet, og vi markerer begivenheten med å omtale den svært lesverdige boken til professor Ragnhild Nilsen som bærer tittelen “Klimapsykologi – Bærekraft i vekst”. Du kan lese et utdrag av boken her.

Ukens innovasjonsblomst går nettopp til Ragnhild Nilsen som i mange år har vært en positiv klimastemme og en inspirerende lysfontene som viser vei i høstmørket. Vi håper hun deler blomsten med våre lesere som hyggelig nok blir flere – hyggelig i disse dager hvor vi planlegger 10 års jublieumet. Våre lesere kommer i alle former, farger og størrelser. Noen jobber i små og mellomstore virksomheter, mens andre jobber i landets største virksomheter, men de har alle det til felles at de er opptatt av vekst, både for egen del og for virksomhetens del.

Happy Friday og riktig god helg!