Med ny LO leder, ny pave og nye viktige innovasjoner er uken vi nå avslutter en uke for historiebøkene, selv om Bodø Glimt gikk på nok et tap mot det bortesterke Londonlaget Tottenham og dermed gruset drømmen om finaleplass i UEFA cupen. Kampen ble ingen thriller, til det var lagene for jevne, men vi innrømmer at vi fikk frysninger på ryggen da hele stadion reiste seg de siste minuttene av matchen for å hylle sine helter.

I Oslo har LO kongressen denne uken valgt 48 år gamle Kine Asper Vistnes fra Fellesforbundet som sin nye leder. Dermed seiler hun automatisk opp som en av landets mektigste. Litt overraskende er det jo at hun som nå skal lede LO de neste fire årene for en uke siden ikke visste at hun engang var kandidat. Årsaken ligger visstnok i at Fellesforbundet og Fagforbundet for lengst hadde blitt enige om at det denne gangen var det Fellesforbundet som skulle ha lederen.

Så kan man jo stille seg spørsmålet om hvor demokratisk en slik prosess i realiteten er, når de to største allerede har gjort opp på kammerset.

Vi gratulerer uansett Vistnes med vervet, men blir dypt bekymret nå hun fra LO-kongressens talerstol tar til orde for å «gruse høyresiden». Det blir naturlig å stille spørsmålet om hun har medlemmene med seg på en såpass aggressiv holdning til noen av landets største partier. Vi er blant de som heier på en sterk arbeidstakerorganisasjon, men vår oppfatning er at LO burde konsentrere seg mer om praktiske saker som fremmer flere og bedre arbeidsplasser, økt innovasjonskraft og arbeidsinkludering og mindre om ideologiske veivalg.

Spørsmålet er selvsagt om LO’s over 970 000 medlemmer egentlig synes noe om slike grusinger – vi tror ikke det!

Den taleføre innovasjonsprofessoren på Universitetet i Sørøst Norge, Glenn Agung Hole er tydelig og sier det slik i en kommentar på Linkedin; “Kapitalflukt, kompetanseflukt og svekket investeringsvilje er virkelige, målbare konsekvenser av dagens politikk. Det vet vi, for vi ser det hver dag i møte med gründere, eiere og investorer som nå reorienterer seg mot Sverige, Danmark og Sveits. Dagens Norge kombinerer selskapsskatt, utbytteskatt og formuesskatt på arbeidende kapital – en kombinasjon nesten ingen andre land i verden praktiserer. Det er på høy tid å si det som det er: Formuesskatten i sin nåværende form er ikke omfordeling – det er konfiskasjon av verdier som aldri er realisert. Det er økonomisk selvskading satt i system. Og det må ta slutt.”

I sin tid sa Henry Ford følgende; Stopping advertising to save money is like stopping your watch to save time.” vi føler lyst til å legge til at det å stoppe norsk næringslivs evne til å skape ny innovativ vekst er like dumt – og slett ikke noe som gavner verken LO’s medlemmer eller Norge som nasjon.

Tidligere denne uken var undertegnede paneldeltager i en webbasert konferanse i regi av Global Innovation Management Institute med innovasjonsledere fra fire verdensdeler og over 400 deltagere, og jeg kan forsikre både regjeringen, LO og alle våre lesere om at de fleste regioner og land i verden er opptatt av å skape økt innovasjonskraft, og innovasjon kan man som kjent ikke vedta. Skaperlysten må komme innenfra, enten man jobber i Equinor eller i et nystartet selskap.

Innovasjonskraft kommer fra inspirerte medarbeidere og entreprenører som tør å satse på å skape noe som kan bli både nytt, nyttig og nyttiggjort.

I en tid der endringene kommer raskere og kraftigere enn noensinne tidligere har de fleste av verdens nasjoner innsett at det gjelder å tilrettelegge for at slikt skjer. Norge er med skam å melde blant de få som for tiden motarbeider og utdeler økonomiske lusinger til egne statsborgere som forsøker å bygge fremtiden.

Om 3 dager skal sjefen i Innovasjon Norge, Håkon Haugli holde det han selv noe pompøst kaller årets innovasjonstale. Vi forventer at han som årlig får over åtte milliarder kroner fra oss nordmenn over skatteseddelen tør å være tydelig på at dagens skattepolitikk er en del av problemet. I sin tidligere posisjon som leder av Abelia sa han at både stat og næringsliv må rette blikket utover og la til at siden arbeid er jobb nummer én innebærer det at vi må øke digitaliseringstakten, styrke den næringsrettede forskningen og utvikle et stadig bedre økosystem for innovasjon. Det synes vi var klokt sagt, men da må arrogansefaktoren ned og samarbeidsviljen opp, Håkon! Du kan lese hele innlegget fra januar 2018 her.

I Roma, nærmere bestemt i verdens minste nasjon, Vatikanstaten har de 133 kardinalene som var under 80 år da pave Frans døde 21. april, valgt en ny pave. De valgte den 69 år gamle kardinal Robert Prevost, fra Chicago, USA. Men han tilbrakte mye av sin tjeneste i Peru og ble til og med statsborger i Peru i 2015. Han har valgt å bli kjent som pave Leo XIV, vistnok et viktig nikk til pave Leo XIII, som ledet den katolske kirken fra 1878 til 1903 og var faren til moderne katolsk samfunnslære. Han ba kirken om å ta opp sosiale og økonomiske spørsmål, og la vekt på individers verdighet, fellesskapet og respekt for de svakes rettigheter. Interessant nok advarte han i sitt berømte skriv “encylica Rerum Novarum” fra 1891 mot både sosialisme og uregulert kapitalisme, og ba staten om å beskytte rettighetene til individer.

Vi har ikke lest blekka, men håper den ferske LO-sjefen har sansen for at den nye paven med dette hedrer pavens 134 år gamle skriv om kapitalens og arbeidets rettigheter og forpliktelser.

Fra USA kommer også nyheten om at Chris Pelkey fra Arizona som tragisk ble skutt i en bilkrangel for tre år siden ved hjelp av kunstig intelligens selv holdt innlegget i rettsaken som nylig ble avholdt. Familiemedlemmer sa at de brukte AI teknologi for å la Pelkey ​​bruke sine “egne ord” for å snakke om hendelsen som tok livet hans. Et tidlig varsel om nye utfordringer vi vil møte i en verden der vi alle kan lage AI versjoner av både oss selv og andre…Du kan lese hele saken her.

Ukens innovasjonsblomst går til Bodø Glimt som viser hva man kan få til når et helt lag med støtteapparat og supportere trekker sammen. Vi håper deres innsats og lagånd inspirerer både LO, Innovasjon Norge til å samarbeide for våre felles mål. Tross alt er vi færre innbyggere her til lands enn en bydel i London!

Happy Friday og riktig god helg!