Denne uken begynte med et jubileum vel verdt å feire og avslutter med den årlige feiringen av Kvinnedagen. Vi hiver oss med i feiringen og minner våre lesere på at uka også har bydd på andre opp- og nedturer.

Forrige søndag slet over 15 000 nordiske hverdagshelter på ski seg gjennom 9 mil med svensk skoglandskap. De jaktet på gull og en krans, selve beviset på at man har vunnet skiverdens største begivenhet, selveste Vasaloppet. I år var det jubileum, faktisk den 100. utgaven. På svensk TV, en folkefest der enkelte kreative sjeler kler seg ut, noen trosser utviklingen og går de 9 milene på treski, og i fjor var det utrolig nok en svensk patriot som gikk hele rennet baklengs.

Med et slikt bakteppe skulle man jo tro at det fantes mengder av journalistiske gyldne poeng man kunne dykke ned i, men NRK’s nyhetsseere fikk slett ikke ta del i noen folkefest. I stedet fikk de servert 30 sekunder der fokus var rettet mot en forvirret demonstrant som forsøkte å legge seg ned i sporet 500 meter før mål. Det var såvidt de fikk med seg at den norske fysioterapeuten Torleif Syrstad imponerte stort og vant. Han staket seg utrolig nok alle de 9 milene og frem til en overlegen seier. Det samme gjorde norske Emilie Fleten i kvinneklassen for annet år på rad. Ekte Girlpower, og det på en tid som plasserte henne blant de 100 beste mennene. Vi gratulerer vinnerne, men rister på hodet over NRK’s Dagsrevyredaktører som kun virker opptatt av drap, kriser og fadeser og åpenbart velger å lukke øynene for alt det flotte som skjer hver dag.

Vi synes den amerikanske countryartisten Luke Bryan serverer noen gullkorn i sangen “Most People are good” som også feirer alle mødre, passende nok på kvinnedagen;

“I believe if you just go by the nightly news      Your faith in all mankind
Would be the first thing you lose.
I believe most people are good
And most Mama’s oughta qualify for sainthood”

I Sverige har de forøvrig grunn til å feire at de endelig har fått medlemskortet stemplet i NATO, og den svenske statsministeren var i går i Washington og markerte begivenheten. Vi skrev jo om Sveriges inntreden i NATO allerede i forrige uke og feirer derfor med Helin Moe på 22 fagre somre som i årets utgave av Paradise Hotel forklarte seerene at det er viktig å prioritere hva man følger med på med denne kommentaren:

«Det er NATO og VETO og det ene og det andre. Man kan ikke ha kontroll på alt… Så det har jeg valgt å ikke sette meg så mye inn i».

Ukas opptur kom for vår del på Geilo der hele 6 kommuner i Hallingdal møttes på en samling for å bli en tydeligere og mer innovativ region. Sammen har de startet Innovasjon Hallingdal og det var ingen mangel på verken inspirasjon, innovasjonskompetanse eller tiltakslyst å spore. Et flott eksempel på at når dyktige ledere møtes og går sammen kan man skape solide merverdier, og grepene de gjør fortjener langt mer oppmerksomhet enn en skarve demonstrant i et svensk folkehav.

Ukas nedtur kommer fra Russland der utviklingen går fra vondt til verre. Nå stemples også Human Rights Foundation lederen Garry Kasparov som russisk terrorist og ekstremist. Kasparov, historiens kanskje største sjakkspiller og en ivrig kritiker av Russlands president Vladimir Putin, har i mange år vært en modig og tydelig stemme som sloss for menneskerettigheter og demokrati verden rundt. Mens Putin forsøker å gruse sine motstandere med alt fra mord til terroriststempling mener vi Kasparaov istedet fortjener gull i form av en medalje. Medaljen vi tenker på bærer tittelen Nobels fredspris. Tenk om han og Julian Assange delte prisen i 2024, det ville vært noe å feire!

Grunn til feiring har også den danske farmasøytiske giganten Novo Nordisk som nå alene er verdsatt til et beløp som er høyere enn Danmarks brutto nasjonalprodukt (BNP). Årsaken til den nye himmelferden ligger i gode testresultater fra en ny pille som skal hjelpe oss med å gå ned i vekt. Visstnok mistet deltakere som tok Novo Nordisks eksperimentelle vekttapsbehandling amycretin hele 13 % av vekten i løpet av 12 uker. Slikt kan det bli gull av – selskapets storselger Wegovy, kan til orientering kun skilte med 5% nedgang på 12 uker.

Verre er det for Bjørn Rune Gjelsten og andre storaksjonærer som denne uken så verdien av et annet farmasøytisk selskap, nemlig Ultimovacs gruses med en nedgang på over 90%. For alle oss andre et brutalt eksempel på hvor sensitive mange selskaper er for nyheter som sier noe om fremtiden ….

I India har Asias rikeste mann giftet bort sin sønn, og Mukesh Ambani sparte ikke på kronene da han overtalte Rihanna til å opptre på bryllupet. For umaken fikk hun 9 millioner dollar. Det er mye Girlpower i gullstrupen fra Barbados og vi lar derfor Rihanna hilse alle kvinner på kvinnedagen med følgende lille hilsen;

So shine bright, tonight, you and I
We’re beautiful like diamonds in the sky
Eye to eye, so alive
We’re beautiful like diamonds in the sky

Vi husker vår gamle sjef som forsøkte å lære oss verdien av å stå på med følgende gullkorn;

Hard work beats talent – especially when talent doesn’t work hard.”

I USA er det flere presidentkandidater som jobber hardt for tiden. Denne uken var det såkalt Supertirsdag, og hele 15 av USA’s 52 stater valgte sine kandidater. Det fremstår stadig tydeligere at tidligere president Donald Trump er i ferd med å feste et solid balletak på konkurrentene, og vi her hjemme forstår lite av det som skjer. Blant 335 millioner amerikanere skal velgerene måtte velge mellom to gamle menn som gang på gang viser at deres tid er omme. Slikt gruses dessverre innovasjonskraft og fremtidstro for mange!

Ukas innovasjonsblomster sendes til Innovasjon Hallingdal og vi føler oss trygge på at innbyggerne i hele regionen merker den økede innovasjonskraften i tiden fremover. Takk for anledningen til å bidra med et innlegg onsdag – og lykke til videre!

Happy Friday og riktig god helg!