Det er nå skarve 60 dager igjen til jul og vi antar du er så godt som ferdig med forberedelsene. Presangene ble sikkert kjøpt inn billig på salg i sommer og ligger allerede pent pakket, og alle får det de ønsker seg mest. Du vet selvsagt hvem som skal feire hvor og når, og er sikkert også godt i gang med å pugge julesangene. For andre, som oss, – blir det meste utsatt noen uker til. Uansett, denne helgen skal julelys tennes, klokka justeres og alle redde skremmes.

Og skremt er det jo lett å bli med mer eller mindre gale menn bak rattet både i en norsk ambulanse, i Santiagos presidentpalass og i det hvite hus. Vi håper ikke situasjonen i Chile utarter seg, men må innrømme at tankene går tilbake til overgrepene under Pinochets diktatur. Nå skal det sies at mediene har en lei tendens til å hause opp enkelte nyheter, mens andre og viktigere saker forblir ukommentert.

Som nyhetsmagasin eksponeres vi daglig for både gode og dårlige nyheter, store og små begivenheter. Det er mange som sloss om din oppmerksomhet. Vi overlater derfor til våre kompetente lesere å avgjøre hvilken kategori det faktum at FN’s bærekraftsmål i dag gjøres tilgjengelig på nordsamisk tilhører. Slik er jo som så ofte ellers avhengig av ståsted og interesser.

En klok mann sa engang at definisjonen på en fanatiker er en’ som er vilt opptatt av noe du selv ikke bryr deg døyten om.

Vi gratulerer uansett de som har ventet på at den nordsamiske oversettelsen av FNs bærekraftsmål nå er her, kun 4 år etter Paris møtet vedtok de 17 målene. Gladnyheter er også nyheter. Som våre politikere sier det; Det er viktig å gjøre ny viten raskere tilgjengelig 😊

Ukas opptur for vår del var nok Teknologirådets 20 års feiring i Lagtingsalen på Stortinget der Siri Hatlen som styreleder og Tore Tønnøe som direktør bød på både etiske dilemmaer, gode innlegg og marsipan bursdagskake. Teknologirådet ble opprettet for å identifisere viktige teknologiutfordringer og fremme debatt om de muligheter og konsekvenser som ny teknologi skaper – for samfunnet og for den enkelte. Blant de politikerne som var med å opprette Teknologirådet i 1999 var både Jan Tore Sanner og Øystein Djupedal, – og de ratter jo begge videre i god fart i retning fremtiden i viktige posisjoner.

Jubileumskonferansen ble kyndig rattet av leder for Stortingets tverrpolitiske teknologigruppe, Torill Eidsheim (H) og de 90 inviterte fikk mange gode innlegg. Ikke minst var stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen svært god i sin oppsummering der hun konkluderte med at teknologi verken er en velsignelse eller en svøpe, – den er både og!

Flere var også inne på det faktum at det handler egentlig lite om teknologi, men desto mer om mennesker, etiske utfordringer og ledelse. En av konklusjonene var derfor at vi trenger mer deling, mer åpenhet og større mot til å tørre å feile. Jonas Gahr Støre var i paneldebatten som vanlig klar og tydelig og foreslo at politikere i større grad burde nøye seg med å gi oppdrag til markedet og så få presentert ulike løsninger. Bra, Jonas!

Vi håper de som var tilstede tar seg tid til å lese ukas kommentar fra en av Norges beste på innovasjon, nemlig professor Tor W. Andreassen ved NHH. I innlegget skriver han om at jakten på konkurransefortrinn nå handler om å bruke teknologi og innovasjoner både for å kutte kostnader og skape nye verdier for kundene. Slike verdier kan skapes både i markedstilbudet og i forretningsmodellen. Du kan lese den her.

Et annet jubileum som feires nå er 75 års dagen for at russernes røde arme frigjorde Finnmark, – og derfor spår vi at spiondømte Frode Berg endelig frigis. Med både konge, statsminister og russisk utenriksminister på plass i Kirkenes tviler vi på at han rekker festen, men kanskje han rekker nachspielet…

En råkjører som også feiret sitt jubileum var Petter Solberg og i en alder av 44 år går han over i pensjonistenes rekker. Samtidig kjørte sønnen Oliver Solberg karrierens første VM-rally i Wales så “maktskiftet” var nydelig timet. Et artig poeng er jo at sønnen såvidt rakk å få førerkortet før konkurransen, – fordi 18-åringen strøk på teoriprøven i første forsøk. Slikt viser bare at det gjelder å ikke gi seg!

Det er mulig det er denne strategien skiforbundet også følger når de møter forslaget om 100 meter sprintlangrenn på rulleski i Las Vegas med et skuldertrekk. Trist med tanke på at langrenn er mindre poppis utenfor Norden enn bordtennis for svaksynte. Vår oppfatning er at et kreativt nybrottsarbeid for å skape oppmerksomhet i USA’s underholdningshovedstad burde jubles over og tas imot med åpne armer, ikke møtes med arrogante skuldertrekk…

Men det er ingen nyhet at skiforbundet ploger i retning fremtiden. Vi snakker tross alt om et forbund som var mot innføringen av olympiske vinterleker og sloss mot stafett. Dessuten var verken fellesstart eller noe så kjettersk som skøyting noe våre brave landsmenn i Norges Skiforbund kunne gå inn for – for ikke å snakke om kvinnelige skiløpere. I dette perspektiv blir det en ren kuriositet å nevne at verken kunstsnø, Bokløv’s famøse V-stil eller innføringen av alpine grener falt i god jord. Vi foreslår en mer proaktiv innstilling og tror ikke litt innovasjon og kreativt nybrottsarbeid betyr at enden er nær.

En av de som nok må betegnes som proaktiv nok er den selvutnevnte sjaman Durek Verett. Det er et paradoks at ukas nyhet er at den ikke helt fanatiske homoseksuelle “vaginaforskeren” med store tanker om seg selv går til angrep på norsk presse. Norsk media er i følge ham en gjeng mobbere og er kun ute etter å selge aviser, – og vi som trodde at Ari Behn var kontroversiell… Våre tanker går til Martha Louise som nok er i ferd med å oppdage hvilken pompøs posør hun har falt for. Ooops, nå er vi også blant mobberne, men vi tror Durek tåler det og ikke selger vi aviser heller. InnoMag er som kjent gratis og i motsetning til andre aktører skal vi forbli gratis. Det er vårt løfte til både Durek og alle dere andre som leser InnoMag.

Ukas innovasjonsblomst sendes Teknologirådet, Stortingets teknologigruppe og Tor W. Andreassen som alle står på for å sikre norsk konkurransekraft i årene fremover. Helt til slutt håper vi du bruker den ekstra timen i helgen godt. Har du ikke sett den romantiske science fiction-filmen HER er det et utmerket tips. Filmen har Joaquin Phoenix i hovedrollen og nydelige Scarlett Johansson i hovedrollen – uten at hun synes,- nybrottsarbeid det også!

Happy friday!